Idila van grada – kontaktna fasada – Hausbau br.83

Idila van grada – kontaktna fasada – Hausbau br.83

Posjetili smo novoizgrađeni obiteljski objekt u okolici Samobora koji prema svim karakteristikama ugrađenih sistema možemo okarakterizirati kao energetski učinkovit.

rockwool 1

Energetska učinkovitost stambenog objekta postala je standard u svim fazama nastajanja objekta, od planiranja, projektiranja pa do izvedbe. Učinkovitom toplinskom izolacijom smanjuju se troškovi grijanja zimi i hlađenja ljeti što u konačnici dovodi i do očuvanja prirodnih resursa i okoliša. U tijeku je javni poziv za subvenciju energetske obnove obiteljskih kuća, a vrlo brzo očekujemo i poticaje za novogradnju niskoenergetskih obiteljskih objekata. Donosimo priču o novogradnji i primjeni jedinstvenog proizvoda za kontaktne fasade tvrtke Rockwool. Radi se o obiteljskoj kući smještenoj u okolici Samobora.
NA ČETIRI POLUETAŽE
Jednostavne vanjske arhitekture, smješten u idiličnom krajoliku samoborskog gorja, objekt površine od 150 m2 organiziran je na četiri poluetaže. U vanjskom izgledu kuće dominira staklena fasada u prizemlju, a pogled privlači i dio drvene fasade od ariša. Na ulaznoj poluetaži smješten je ulazni hodnik, kupaonica, gospodarski prostor, spremište i kotlovnica. Nekoliko stepenica vodi u prizemlje u kojem je organiziran dnevni prostor. Prostor je prozračan i transparentan, s „open-space“ organizacijom kuhinje i dnevnog boravka. Kuhinja je smještena na sjeveru, dok se dnevni boravak proteže na južnoj strani prizemlja. Velike staklene stijene u prizemlju omogućavaju dobru osvijetljenost prostora. Sistemom sjenila podešava se režim Sunčeve svijetlosti prema potrebama i željama vlasnika, a time i količina topline Sunca. Stepenice vode na treću etažu na kojoj se nalazi spavaći dio s kupaonicom i ugradbenim ormarima. U potkrovlju je smješten radni prostor koji ima centralni zajednički dio i dvije zasebne uredske jedinice.
ENERGETSKI UČINKOVITA KUĆA
Kuća je građena energetski učinkovitim materijalima i sistemima. Zidovi su zidani opekom debljine 25 cm koja sama po sebi ima dobre toplinske karakteristike, prirodan je materijal i uvjetuje ugodnu mikroklimu u prostoru. Na zidove je stavljena kontaktna fasada od kamene vune debljine 14 cm. Prozori su drveni renomiranog proizvođača, a grijanje je plinsko sa niskotemperaturnim režimom. S obzirom na važnost toplinske izolacije vanjske ovojnice objekta, vlasnici su se iz nekoliko razloga odlučili za kamenu vunu.
ŠTO JE KONTAKTNA FASADA?
ETICS sustav je “povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju”, a naziva se još i kontaktna fasada. Toplinska izolacija zidova s vanjske strane najučinkovitiji je način zaštite zgrade od toplinskih gubitaka. Bitna prednost ovog sustava je izolacija zgrade kao cjeline, čime se izbjegavaju pojave toplinskih mostova, temperaturna opterećenja, vremenska oštećenja nosive konstrukcije te kondenzacija vodene pare u nosivoj konstrukciji zida. Postavljanje izolacije s vanjske strane omogućava zadržavanje topline u zidu čime je stanovanje u objektu ugodnije.
JEDINSTVEN PROIZVOD NA TRŽIŠTU- FRONTROCK MAX E
Frontrock MAX E i ima dva sloja različite gustoće. Dvije gustoće u jednoj ploči osiguravaju elastičnost i bolja mehanička svojstva izolacije. Vanjski sloj veće gustoće osigurava bolje mehaničke karakteristike, a unutarnji sloj manje gustoće poboljšava toplinsko-izolacijska svojstva. Dodatno, Frontrock MAX E ploče dimenzijski su stabilne na temperaturne promjene što izravno utječe na dugotrajnost i izgled fasade. Paropropusnost je vrlo važno svojstvo kamene vune u izolaciji fasada jer omogućuje vanjskim zidovima takozvano „disanje“ te sprječava kondenzaciju s unutrašnje strane. Svi slojevi fasade trebaju biti od paropropusnih materijala kako bi se izbjegla mogućnost kondenzacije vodene pare. Za završne slojeve preporučuje se koristiti mineralne, silikatne ili silikonske žbuke (nikako akrilnu žbuku). Zbog paropropusnosti kamena vuna omogućuje povoljnu mikroklimu u unutarnjim prostorijama, ujednačenu temperaturu i vlažnost zraka te produljuje vijek trajanja građevine. ROCKWOOL izolacija ne gori i ne potiče širenje plamena, toksičnih plinova niti gorućih čestica u slučaju požara. Fasadni proizvod nosi hr oznaku A1, što je najviša razina negorivosti. Kamena vuna upija buku zbog svoje otvorene vlaknaste strukture. Ima široku primjenu te može doprinijeti smanjenju i udarnog i zračnog zvuka između prostorija ili izvana. Koristi se kao zvučna izolacija u pregradnim zidovima, spuštenim stropovima i podovima.
www.rockwool.hr


ISKUSTVA INVESTITORA
Razgovarali smo s vlasnikom, g. Ivačićem, o razlozima odabira kontaktne fasade s kamenom vunom.
 Zašto ste se odlučili za Frontrock MAX E fasadne ploče?
Dali smo prednost kamenoj vuni kao izolacijskom materijalu zbog njezinih karakteristika. To su paropropusnost, dugotrajnost, toplinsko-izolacijska svojstva, utjecaj na mikroklimu u prostoru i zaštita od požara. S obzirom da je objekt na povišenom i ne zaklanjaju ga susjedne kuće, izložen je Suncu.S ovim fasadnim pločama sigurni smo da pod utjecajem topline neće doći do prekomjernog rastezanja fasade, te računamo na dugotrajnost i lijep izgled dugi niz godina. Naravno tu su i toplinsko-izolacijska svojstva koja donose uštede, paropropusnost koja spriječava kondenzaciju vodne pare s unutrašnje strane.
 Kolika je prosječna temperatura u prostoru, koliki su troškovi grijanja?
Prosječna temperatura prostora zimi je bila 19-20 ºC jer kuća u to vrijeme nije bila useljiva. U svakoj prostoriji postavljen je termostat tako da se može regulirati temperatura i pojedinačno. Tokom zimskih mjeseci, znači u periodu od 6 mjeseci, ukupna potrošnja plina iznosila je 2600 kn. Ljeto nas tek očekuje, ali vjerujemo da klimu nećemo morati uključivati.
 Što biste preporučili budućim investitorima?
Budućim investitorima koji se odluče za tamnije i intenzivnije boje fasade svakako bih preporučio Rockwool Frontrock MAX E fasadne ploče. Općenito kamena vuna kao izolacijski materijal ima otpornost na rastezanje i odličnu temperaturnu stabilnost. Posebnost ROCKWOOL Frontrock MAX E ploča od kamene vune je u tome što jedna ploča sadrži dvije gustoće. To je jedini takav proizvod na tržištu.

Share