Fibran – Život na otvorenom – Hausbau br.90

Fibran – Život na otvorenom – Hausbau br.90

Život na otvorenom – Fibran

fibran-Hausbau br.90Veselje rada rukama može biti zaista “na dohvat ruke”, a uz to možemo napraviti korisna i funkcionalna rješenja na našoj kući

 

fibran-Hausbau br.90Zbog manjka vremena u svakodnevnom životu tražimo brza i efikasna rješenja u svim aspektima… jedemo gotovu hranu, jer nemamo vremena kuhati, postavljamo travnate tepihe, jer nemamo vremena sijati travu i čekati da naraste, kupujemo novo čim se nešto pokvari premda ponekad provedemo sate i sate tražeći adekvatno rješenje… umjesto da zasučemo rukave i napravimo nešto sami ili uz pomoć majstora, po mjeri i onako kako nema nigdje za kupiti.

 

PRIMJER 1. – PROZORSKA KLUPČICA
U skladu s energetski učinkovitim prijedlozima, obnavaljamo fasadu, stavljamo podeblju toplinsku izolaciju, i stare su nam prozorske klupčice prekratke. Možda niste pomislili, da vanjske prozorske klupčice izrađene od kamena ili lima, mogu nehotice postati “toplinski most”, odnosno mjesto povećanog protoka topline. Na taj način, klupčice mogu negativno utjecati na ionako slabiju izolativnost prozorskog okvira u usporedbi s toplinski izoliranom fasadom. Za prozorske klupčice po navici upotrebljavamo vodoodporne materijale, kao što su kamen, umjetne plastične mase, lim i slično, ukratko materijale koji imaju veliku toplinsku provodljivost. Klupčice su naslonjene na fasadni zid, odnosno smještene ispod prozorskog okvira i na taj se način vanjska temperatura direktno prenosi u unutarnji prostor.

fibran-Hausbau br.90KLUPČICA OD IZOLACIJSKE PLOČE
U suvremenoj gradnji je moguće izbjeći te pogreške. Materijal za izvedbu imamo već u fasadnom paketu, ne trebamo zvati limara ili kamenara. Klupčice možemo napraviti od XPS-a kojeg obradimo mrežicom, ljepilom kao i fasadu. Odgovarajuće čvrste toplinsko izolacijske ploče Fibran FABRIC proizvode se u duljini do tri metra, što zadovoljava potrebe i kod najvećih otvora, da ih možemo izvesti bez nepotrebnih spojeva. Možete birati debljine od 2 cm pa na više, a za uvjerljiv završetak donjeg dijela prozora na fasadi s većom debljinom izolacije odgovarala bi debljina od 5 cm (kao na fotografiji) ili veća.
Klupčica se izvodi istovremeno kad i fasada. Kod već postojećih toplinski izoliranih fasada (ETICS) najprije pripremimo odgovarajući ležaj za novu klupčicu. Priljepimo ju niskoekspandirajućim poliuretanskim ljepilom, spoj na fasadu povežemo i ojačamo fasadnom mrežicom ili kutnicima, kako bi spoj ostao trajno vodonepropusan. Na rub ugradimo odgovarajući okapni profil. Klupčicu obradimo na isti način kao i fasadu, uključivo završni sloj ili ga možemo izvesti iz drugih materijala

PREDNOSTI
U slučaju da se odlučimo za završni sloj u stilu fasade, preporučujemo silikonski fasadni završni sloj, da prljavština lakše sklizne s relativno grube površine klupčice. Time je osigurana “samoperivost” klupčice. Dodatna prednost Fibranove izolacijske KLUPČICE je u iznimnoj lakoći materijala, koji ne opterećuje fasadnu izolaciju kao i u iznimno niskoj cijeni u usporedbi s klasičnim klupčicama. Razloga “protiv” praktično nema, čak i moguća pomisao na čvrstoću takve klupčice otpadne pri prvom praktičnom susretu, kad ju vidite, odnosno isprobate.

 

fibran-Hausbau br.90PRIMJER 2. – ŽARDINJERE ZA KROVNI VRT
Već spomenuta mala težina i laka obradivost Fibran XPS ploča, našla je svoju primjenu i na krovnom vrtu obnovljene terase poznatog „drvenog“ nebodera u Zagrebu, arhitekta Drage Iblera. Školski primjer moderne gradnje kasnih 50-tih, u zadnje je dvije godine obnovljen, a nedavno je krovnoj terasi vraćena prvobitna namjena – okupljališta i sunčališta stanara.fibran-Hausbau br.90 Uz projekt mladih arhitekata iz B!Ro-a, Saše Košute, Maria Kralja i Dore Lončarić, u ozelenjenim kutijama od XPS-a, nastanilo se dekorativno ali i jestivo, začinsko bilje. Koncept i tlocrtne dispozicije kaskadno razmještenih kutija omogućile su formiranje funkcionalnih niša, uvjetno nazvanih boravkom, kuhinjom ili sobom za odmor. Naime, različitim namještajem u pojedinim nišama, omogućeno je istovremeno korištenje krova, više korisnika, koji jedni drugima ne smetaju, a ujedno imaju osjećaj intime u svojoj maloj oazi.
fibran-Hausbau br.90Kutije XPS Maestro obložene su građevinskim ljepilom i mrežicom te impregnirane nano premazom. Budući da su bez dna, sva 73 elementa povezana su u jedan sustav odvodnje, zajedno s procjednim plohama kulir ploča, položenim u šljunak, na drenažno-akumulacijskom kadicama iz Bauder sustava krovnih vrtova. Plodni supstrat, koji je gotovo upola lakši od zemlje, uz sustav navodnjavanja, omogućava stanarima da bez puno brige o bilju, uživaju u zelenilu na svom krovu. Jasno, bilje povremeno traži njegu, prihranu i pljevljenje, što su neki od stanara već zdušno prigrlili kao rekreaciju na dohvat ruke.

 

PRIMJER 3. – LJETNA KUHINJA
fibran-Hausbau br.90Bez obzira da li imate kuću s dvorištem ili veliku terasu, ljeti je ugodno kuhanje prebaciti u otvoreni prostor. Radna ploha mora biti čvrsta, jednostavna za čišćenje i održavanje. XPS kao materijal je ne samo tlačno opteretiv, nego ima i veliku nosivost. Ploča debljine 14 cm, teži svega 2,5 kg pod dužnom metru radne plohe širine 60 cm. Obradimo li ju građevinskim ljepilom i mrežicom, osim nosivosti dobiti će i površinsku čvrstoću. Na ovako obrađenu površinu možemo lijepiti keramičke pločice, ili staviti bilo koje druge materijale pogodne za vanjsku primjenu (plastične mase, limove, tanke kamene ili drvene ploče. fibran-Hausbau br.90Budući da se XPS lako oblikuje nožem ili pilom, moguće je izrezati najrazličitije oblike, i kasnije ih obraditi npr. mozaik pločicama, kao što pokazuje fotografija sudopera.
Korisno i zanimljivo, ukoliko imate pitanja ili ideja za koje niste sigurni da li će funkcionirati, slobodno nam se obratite.

 

 

više o Fibran proizvodima na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share