Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br. 87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)

Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br. 87 (01/02 2016)

Wienerberger obiteljska kuća – Idila van grada

Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br.87 (01/02 2016)

Obiteljska kuća u Murskom Središću projektirana je za investitora koji je točno definirao svoje potrebe za prostorom i međusobnu povezanost pojedinih dijelova objekta. Imao je čvrsti stav o estetici kuće, i kao najvažnije, zbog svog tehničkogobrazovanja i znanja, vrlo jasnu viziju o toplinskim karakteristikama kuće. Kuća se veličinom i osnovnim proporcijama uklapa u ambijent, ruralnu sredinu, s odmakom prema obiteljskoj vili. To se postiže oblikovnim elementima, kao što su proporcije prozora, dizajn krovnog vijenca, istaka na kući, dispozicija loggi-a i sl. Svojom orijentacijom omogućava uživanje u okolnim vizurama iz različitih dijelova objekta. Posebna pažnja polagala se na odabir energetski učinkovitog materijala za gradnju, kojim će se dobiti ekonomičan i ekološki objekt s visokom kvalitetom života. Zato je za zidanje odabran POROTHERM PROFI sistem s glinenom opekom debljine 38 cm kojem nije potrebna dodatna izolacija.

 

Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br.87 (01/02 2016)

OTVORENOST PREMA OKOLIŠU
Objekt je katnica ukupne površine gotovo 350 m2. Na donjoj etaži smješten je dnevni dio, kuhinja i blagovaona dok su na gornjem katu spavaće sobe. Dnevna soba i kuhinja putem terase otvorene su prema van. Prostor dnevne sobe i kuhinje zamišljen je kao prostor kojim se komunicira s okolinom, u koji se može nesmetano doći izvana, koji je otvoren za goste. Poseban dnevni boravak rezerviran je isključivo za vlasnike i obitelj u kojem žele nesmetano, u miru provoditi vrijeme. Kako bi što više mogli uživati u prekrasnom zelenom okruženju vrta i okućnice, terasa koja vodi u dnevni boravak orijentirana je tako da se koristi u vremenu kada sunce ne grije toliko jako. Druga, veća, natkrivena terasa uz pomoćni objekt, otvorena je s tri strane i koristi se u ljetnim mjesecima. Pomoćni objekt također je građen POROTHERM PROFI sistemom na kojem je solarna elektrana snage 10 kW. Proizvedena struja koristi se za potrebe kućanstva, a višak otkupljuje mreža.

Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br.87 (01/02 2016)

E4 KONCEPT NA DIJELU
Sveobuhvatni koncept e4, tvrtke Wienerberger/ Tondach, koji se temelji na četiri čimbenika: energetskoj učinkovitosti, ekologiji, ekonomičnosti i emociji u potpunosti se odražava u ovom projektu. Ovojnica objekta izgrađena je POROTHERM PROFI sistemom s glinenim blokovima koji objekt čine energetski učinkovitim, glina kao prirodan i obnovljiv materijal daje ekološku komponentu, karakteristike opečnih blokova kao i zidanje bez morta utječu na energetsku učinkovitost objekta i brzinu gradnje što dovodi do ekonomičnosti. U objektu je postignut visok komfor života i ugodna mikroklima što osigurava zdravo življenje i pozitivne emocije.

 

 

 

Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br.87 (01/02 2016)

UGRADNJA ENERGETSKI UČINKOVITIH MATERIJALA I KORIŠTENJE OIE
Solarna elektrana na pomoćnom objektu proizvodi električnu energiju za potrebe kuće, a višak otkupljuje mreža. Toplinska energija dobiva se putem solarnih ploča, grijanje je niskotemperaturno s dogrijavanjem. Prozorski okviri su kombinacija drva i aluminija s troslojnim prozorskim staklom. Na krovu je glineni crijep Tondach koji je u potpunosti prirodan proizvod s mogućim životnim vijekom preko 100 godina. Jamstvo na Tondach glineni crijep je 33 godine. Da bi se stvorila ugodna stambena klima mora se zadovoljiti još jedan važan parametar osim zaštite od vrućine i vlage – zaštita od buke. Za stvaranje udobnosti važna je i neometana zvučna atmosfera – kako izvana tako i iznutra što svakako omogućava glineni crijep Tondach.

 

 

Wienerberger obiteljska kuća - Hausbau br.87 (01/02 2016)
Wienerberger obiteljska kuća – Hausbau br.87 (01/02 2016)

UŽIVANJE U ZELENILU
Kuću krasi velika okućnica s malim vrtom za organski uzgoj sezonskog povrća koji je izdignut i tako „čuva“ leđa prilikom obrade. Tu je i voćnjak sa starim sortama voćaka te arboretum kojim se bavi vlasnica. Od višegodišnjih stabala u vrtu se ističe sjevernoamerička magnolija koja može narasti i do 40m i stabla marona iz Španjolske. Ovakvo idilično vanjsko okruženje zahtjeva stalnu brigu i automatski regulirano navodnjavanje „kap na kap“.

PREPORUKA INVESTITORA

Investitor je pri gradnji kuće posvetio puno pažnje detaljima jer je gradio objekt „sebi za dušu“ koji će u potpunosti koristiti odlaskom u mirovinu. Preporučuje gradnju POROTHERM PROFI sistemom zbog kvalitete, brzine gradnje i karakteristika kojima se dobiva energetski učinkovit objekt. POROTHERM PROFI sistem osigurava 50% bržu gradnju, 90% manji utrošak morta, 30% bolja toplinska svojstva, minimalnu upotrebu alata i čisto gradilište. Također preporuča da se svi budući investitori dobro informiraju i u suradnji s arhitektom planiraju objekt koji će odgovarati njihovim potrebama. Tvrtka Wienerberger za sve investitore na raspolaganju ima stručnu službu s besplatnom tehničkom podrškom u svim fazama projektiranja i gradnje. Prilikom zidanja POROTHERM PROFI sistemom stručni tim tvrtke Wienerberger izlazi na gradilišta kao podrška izvođaču.

ISKORISTITE POGODNOSTI!
Iskoristite pogodnosti i pošaljite svoj projekt za besplatan izračun utroška materijala te stručno savjetovanje. Ako pošaljete e-mail poruku na office.hr@wienerberger. com, molimo vas sljedeće podatke: ime i prezime, broj telefona i adresu. Stručni tim tehničke službe tvrtke Wienerberger pomoći će Vam oko svih detalja vezanih uz dodatne pogodnosti i energetski učinkovitu gradnju Wienerberger sistemom.

više o Wienerberger gradnji na www.wienerberger.hr ili u magazinu Hausbau br.86 (01/02 2016)

Share