Na sjeveru Švedske smjestio se gradić Jokkmokk koji broji 5.000 stanovnika. Prosječna zimska temeperatura je -20 °C. Izazovima hladnih i ekstremnih vremenskih uvjeta ovog malog skandinavskog gradića, odolijeva Panasonicova dizalica topline zrak/voda instalirana u kući obitelji Björkman.

Temperatura od -20 °C tijekom zimskih mjeseci nije neuobičajena za Jokkmokku na sjeveru Švedske. Ovo je ujedno najsjevernija i po vremenskim uvjetima najekstremnija destinacija na koju je ugrađena Panasonicova dizalica topline. Dizalica topline zrak/voda pokazala se kao najbolje rješenje za kuću od gotovo 170 m².

 

Dugogodišnji sanBrat i sestra Håkan Björkman i Helena Sundström dugo su sanjali o izgradnji kuće za odmor u planinama gdje se može okupiti cijela obitelj. To znači da kuća mora imati kapacitet za primiti 12-16 ljudi istovremeno. Krajem 2017. ostvario im se san o kući za odmor. Vikendica je smještena u Kåbdalisu u blizini Jokkmakka, usred skijaške staze, tri kilometra od polarnog kruga. Kåbdalis ima jednu od najdužih skijaških sezona u Švedskoj. Skijališta su otvorena od listopada pa sve do početka svibnja. Tu su i mnoge druge aktivnosti kao što su staze za motorne sanjke, mogućnosti za ribolov na jezeru ili staze za skijaško trčanje. Ovo mjesto je jedno od najzahtjevnijih u perspektivi grijanja.

Ljubitelji zimskih radosti
“Jako volimo zimske aktivnosti i zato smo mislili da je ova parcela savršena za nas. Kada imate zimsku kolibu želite pozvati svoje prijatelje, djecu i prijatelje svoje djece, a to postavlja velike zahtjeve za kuću za odmor. Pokazalo se da je jedan od najvećih izazova, izgradnja kuće koja može izdržati teške zimske uvjete i pronaći ekonomičan izvor grijanja”, kaže Helena Sundström.

Izazov savladala dizalica topline Aquarea T-CAP
Brat i sestra odlučili su za energetski učinkovitu montažnu kuću. Vrlo važno je bilo pronaći optimalan toplinski sustav za zagrijavanje prostora i pripremu potrošne tople vode. Toplinski sustav je trebao biti u stanju osigurati dovoljno potrošne tople vode za 12-16 osoba. Nakon što su razmotrili nekoliko opcija, odabrali su Panasonic dizalicu topline zrak/voda Aquarea T-CAP snage 9 kW.
“Razmišljali smo o nekoliko opcija, čak o električnim pločama za grijanje ali to bi nam bilo ekonomski neodrživo. Kontaktirali smo tehničku službu Panasonica, čiji su nam stručnjaci ponudili niz sustavnih rješenja. Ubrzo se pokazala dizalica topline zrak/voda kao najbolje rješenje za našu kuću”, kaže Helena.

Idealna je za održavanje kapaciteta grijanja čak i na vrlo niskim temperaturama. Ova nova linija proizvoda može održavati konstantnim kapacitet dizalice topline do vanjske temperature od -20 °C bez pomoći električnog grijača, uz snagu vlastitog kompresora. Kako bi se osigurala dovoljna količina tople vode, obitelj je odlučila instalirati dodatni veliki spremnik od 400 litara. Obitelj ne krije zadovoljstvo: “Sada kada je sve na svom mjestu i postavljeno, vrlo smo zadovoljni svojim izborom.”

PANASONIC

Panasonic Marketing Europe GmbH
Podružnica Zagreb
Brune Bušića 27, 10 020 Zagreb
tel: 01/409 53 78
e-mail: info.hr@panasonicproclub.com
www.aircon.panasonic.eu
www.panasonicproclub.com

POSJETITE NAŠU WEB STRANICU

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u magazinu HAUSBAU na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU
Share