WIENERBERGER – Idila van grada III – gradnja Wienerberger opekom – Hausbau br.86 (11/12 2015)
Wienerberger gradnja kuća - Hausbau br.86 (11/12 2015)

WIENERBERGER – Idila van grada III – gradnja Wienerberger opekom – Hausbau br.86 (11/12 2015)

Gradnja Wienerberger opekom

Wienerberger gradnja kuća - Hausbau br.86 (11/12 2015)
Wienerberger gradnja kuća – Hausbau br.86 (11/12 2015)

Pratimo gradnju obiteljske kuće POROTHERM PROFI sistemom. Radi se o obiteljskoj katnici od 175 m2, smještenoj u Bistri u blizini Zaprešića. Nakon izvođenja prve etaže uslijedilo je izvođenje međukatne konstrukcije, podizanje zidova drugog kata i postavljanje POROTHERM stropnog sustava.

STROPNI SUSTAV POROTHERM
Stropni sustav POROTHERM je polumontažni sustav opečnih proizvoda za izgradnju međukatnih konstrukcija opečnih građevina. Osnovni elementi stropnog sustava POROTHERM su nosive opečne gredice POROTHERM i opečna stropna ispuna POROTHERM 60. Dva elementa koji ih nadopunjavaju i daju kompletnost sustavu su:
POROTHERM serklaž – idealno rješenje za toplinsku izolaciju stropne ploče te ujedno služi kao “izgubljena oplata” u fazi izvođenja stropne ploče i POROTHERM podložak – “izgubljena oplata” za poprečno betonsko rebro za ukrućenje, a izvodi se na rasponima većim od 3,0 m. Osni razmak između gredica od 60 cm omogućava veću brzinu gradnje i manje troškove jer se ugrađuje manje gredica /m² stropa u odnosu na klasičnu fert izvedbu i standardni osni razmak od 50 cm. Postavljanjem opečene ispune između POROTHERM gredica nije potrebno izvoditi oplatu za betoniranje tlačne ploče, a postavljanjem POROTHERM podloška nije potrebno izvoditi oplatu za betoniranje poprečnog rebra za ukrućenje.
Zahvaljujući porozitetu i većoj visini opečnog elementa (stropna ispuna) dobivamo bolju toplinsku izolaciju (POROTHERM 60 stropna ispuna je visine 16 cm, tradicionalna stropna ispuna je visine 14 cm). Rezultat – s jedne strane klimu stanovanja stanari doživljavaju vrlo ugodnom, a s druge strane nema potrebe za pojačavanjem grijanja. Na ovaj način uštedjet ćete novac i zaštititi okolinu. Zvučna izolacija koju osigurava građevinski materijal vrlo je važna u kasnijoj uporabi izgrađenog objekta.

POROTHERM STROPNA ISPUNA
POROTHERM stropna ispuna je izrađena od građevinskog materijala koji svojom strukturom s puno šupljina, prigušuje zvučne valove. Da bi se postigao potpuni učinak zvučne zaštite, stropna konstrukcija mora biti izgrađena na pravilan način. U osnovi je zvučna izolacija povezana s težinom konstrukcije. Kako su opečni elementi stropne ispune lagani, preporučuje se nad stropnim sustavom POROTHERM izvesti plivajući estrih. Time se uklanja problem nedovoljne zvučne izolacije. Deblja tlačna ploča ( 6 cm) – bolja zvučna izolacija.
PHOROTERM GREDICE
POROTHERM prednapete gredice testiraju se od strane IGH Zagreb te posjeduju CE oznaku. Gredice se rade iz opečnih uložaka te pune mikrobetonom marke 40, a za prednapinjanje se koristi čelik iznimnih karakteristika. U koliko se odlučite na gradnju POROTHERM stropom slobodno kontaktirajte stručni tim tvrtke Wienerberger čiji stručnjaci izlaze na teren i savjetuju vas.
Nosivost stropnog sustava POROTHERM određena je statičkim proračunima i ispitivanjima provedenim u IGH. U skladu s revidiranim statičkim proračunom i “Dozvolom za uporabu” izdanom od IGH Zagreb, sustav posjeduje POTVRDU O SUKLADNOSTI PROIZVODA prema kojoj prednapete opečne gredice udovoljavaju zahtjevima u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti kao tehničkom svojstvu bitnom za građevinu kojem moraju udovoljiti nosive konstrukcije u smislu Zakona o građenju.
Tvrtka Wienerberger za sve investito­re na raspolaganju ima stručnu službu s besplatnom tehničkom podrškom u svim fazama projektiranja i gradnje. Prilikom zidanja POROTHERM PROFI sistemom stručni tim tvrtke Wienerberger izlazi na gradilišta kao podrška izvođaču.

više na www.wienerberger.hr ili u magazinu Hausbau br.86 (11/12 2015)

Share