Stručni članci u Hausbau 66. srpanj/kolovoz 2012.

Stručni članci u Hausbau 66. srpanj/kolovoz 2012.

HB_66_01

NISKOENERGETSKE MONTAŽNE KUĆE – Domprojekt

U odnosu na zidanu gradnju montažni sustav je brži, isplativiji, precizniji, energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji. Tvrtka Domprojekt d.o.o. ima izuzetno dobro razrađen program gradnje niskoenergetskih i pasivnih kuća od gotovih elemenata s nosivom drvenom konstrukcijom koja se dovozi na gradilište direktno iz tvornice i tu se kuća postavlja na pripremljenu temeljnu ploču. Posebna prednost je brzina izgradnje u svim uvjetima, ušteda energije i dobre toplinske karakteristike.

ZIDOVI, PODOVI I STROPOVI – POVRŠINE KOJE HLADE I GRIJU – Knauf
Za niskoenergetsko grijanje i hlađenje preko površina Knauf je razvio više inovativnih proizvoda koji povećavaju iskoristivost takvih sustava uz zadržavanje slobode oblikovanja prostora po kojima su naši sustavi poznati. Energija se preuzima iz zemlje i sunca te zahvaljujući inovativnim Knauf sustavima učinkovito prenosi u prostor.

TECEFLOOR – PODNO GRIJANJE ZA PROFESIONALCE – Tece
TECEfloor je novi kompletan sistem podnog grijanja proizvođača TECE. SLQ (“Silver Line Quality”), nova TECE cijev za grijanje površina, zadovoljava visoke zahtjeve kvalitete i garantira kompatibilnost svih komponenata. TECEfloor nudi za svaku namjenu željeni sustav spajanja.

KVALITETNA I TRAJNA FASADA – Ursa
Ventilirana fasada jedna je od kvalitetnijih i trajnijih fasada. Ventilirane fasade najčešće susrećemo na visokim poslovnim objektima, gdje investitori žele i na dugi rok smanjiti troškove održavanja fasada. Kod visokih objekata za završnu fasadnu oblogu često se upotrebljava staklo ili kamen koji su otporni na vremenske uvjete i pružaju dug vijek trajanja. I drvena fasadna obloga omogućuje izvedbu ventilirane fasade.

UNUTRAŠNJE VRIJEDNOSTI : SNAŽNO I TOPLO
U montažnoj gradnji u većini se slučajeva koristi optimalno osušeno drvo pa u pravilu izostaje kemijska zaštita. Montažna gradnja od drveta često se upotrebljava kod projekata usmjerenih prema budućnosti s obzirom da u sebi objedinjuju dobra izolacijska svojstva, ekonomičnost, ekološke aspekte i relativno pristupačan način pripreme i obrade u tvornici. Nezavisna istraživanja su pokazala da su ovakve konstrukcije moderne montažne gradnje jednako stabilne nakon 100 godina kao i prvog dana.

SIGURNOST, PLANIRANJE, GRADNJA, ŽIVLJENJE
Koliko je neka kuća sigurna, odlučit će se već i prije njene gradnje – naime sve počinje s projektiranjem. Stručnjaci savjetuju osnovnu mehaničku protuprovalnu zaštitu uz stručno projektiranje i montažu protuprovalnog alarmnog sustava.

SKYTECH – IZOLACIJSKI SISTEM – skyTech
Radi se o negorivoj reflektirajućoj izolaciji koja se primjenjuje kao toplinska izolacija sa unutrašnje strane na zidovima, stropovima i u podrumima te sa vanjske strane kod izoliranja krovišta, te kod vanjskih fasada za sve vrste građevina. O svim prednostima i pozitivnim iskustvima sa skyTech izolacijskim sistemom porazgovarali smo sa g. Brankom Borovnjakom koji je izolacijski sistem skyTech koristio prilikom adaptacije potkrovlja u obiteljskoj kući.

STRUJA S KROVA
Sustav fotonaponskih ćelija vlasniku omogućava neovisnost od javne električne mreže, doprinosi prijenosu energije i nudi priliku za sigurno i isplativo ulaganje uz mogućnost zarade. Vijek trajanja kod obiteljskih kuća iznosi 20, 30 pa i više godina. Vlasnici koji imaju u planu instalaciju fotonaponskih ćelija moraju razmišljati u okvirima dugoročne investicije te sukladno tome voditi računa o tržišnim cijenama samog sustava.

Podijelite sa svijetom!
Share