Prirodni materijali – Wienerberger/Tondach (Hausbau br.98 11/12 2017)

Prirodni materijali – Wienerberger/Tondach (Hausbau br.98 11/12 2017)

Prirodni materijali ZA KOMFORAN I EKONOMIČAN DOM
Gradnja s Wienerberger ciglenom opekom i Tondach glinenim crijepom osigurava ugodan i energetski učinkovit dom za sadašnjost i budućnost


Komfor stanovanja, pored niskih životnih troškova imperativ je za sve vlasnike kuće ili stana. Kod gradnje ili renoviranja kuće puno više faktora odlučivanja je u rukama investitora i to je prilika da budući dom bude investicija za budućnost, dom u kojem će komfor biti dostupan cijeloj obitelji za zajednička druženja, ali isto tako svakom članu omogućiti privatnost.
Što utječe na komfor stanovanja?Komfor stanovanja vrlo je široki pojam i iako pitanje što je zapravo komfor stanovanja zvuči banalno, odgovor na njega je kompleksan i za svakog pojedinca drugačiji. Na komfor i udobnost doma utječu različiti parametri i svaki pojedinac će ih prema svojim prioritetima za udobnost različito rangirati: temperaturu zraka u prostoru, kvalitetu zraka, količinu prirodnog svijetla, zvučnu izolaciju, sigurnost boravka. Ono što je većini zajedničko jest činjenica da se u svom domu, bez obzira na kvadraturu, žele osjećati ugodno i sigurno.

Optimalna temperatura bitna je za udobnost i zdravlje
Prije svega na ugodu i komfor u prostoruutječe temperatura zraka. U prostorijamane smije biti niti prevruće niti prehladno. Optimalan temperatura koja se preporučuje je između 20-22°C. Građenjem s prirodnim energetski učinkovitim građevinskim materijalima poput Wienerberger ciglenom opekom i Tondach glinenimcrijepom, postižu se preduvjeti za postizanje optimalne temperature prostora.
Glineni građevinski materijali spadaju među najstarije građevinske materijale u svijetu i do danas su zadržali veliku popularnost. To ne iznenađuje budući da su glineni građevinski materijali prirodni, raznoliki, trajni i stabilne vrijednosti. Zahvaljujući kombinaciji oblika glinenih blokova i konzistencije gline, ovi blokovi mogu postići ono što drugi građevinski materijali ne mogu: naime, oni pružaju izolaciju od topline i čuvaju toplinu. Time oni zimi sprječavaju brzo hlađenje, a ljeti štite od prekomjernog zagrijavanja. I oni to postižu bez dodatne toplinske izolacije na fasadi ili klimatizacijskih i ventilacijskih sustava. Na taj način oni doprinose značajnom smanjenju potrebne energije za grijanje ili hlađenje.

Kvaliteta zraka
Osim temperature zraka, na udobnost boravka u prostoru utječe i kvaliteta zraka, njegova vlažnost. Najzdravija klima u prostoru je pri 50% relativne vlažnosti zraka na 20 °C. Vlaga ne bi smjela biti ispod 30% relativne vlažnosti, a na 70% već može doći do razvoja nekih vrsta plijesni. Kuće izgrađene od glinenih blokova Wienerberger naročito su zdrave, jer one ne ispuštaju nikakve zagađivače ili alergene u zrak u prostorijama. Glineni građevinski materijali u stanju su na prirodan način regulirati vlažnost. Time doprinose zdravoj i udobnoj atmosferi u prostorijama i dobrobiti onih koji u njima borave.

Utjecaj buke na kvalitetu stanovanja
Buka je veliki zagađivač okoliša i prostora, zato je i to područje uređeno Zakonom o zaštiti od buke. Zakon propisuje različite mjere zaštite od buke i smanjenje postojeće buke na dopuštenu razinu. Izloženost prekomjernoj buci negativno utječe na mentalno i fizičko zdravlje te utječe na povećanje razine stresa. Kako buku ne možemo uvijek izbjeći, pogotovo kad se radi o javnim površinama i prometnicama ili možda određenim radnim jedinicama, vrlo je važno da minimaliziramo razinu buke u vlastitom domu. Zidovi od glinenih blokova imaju odlična svojstva zvučne izolacije. Što je zid masivniji, to je bolja zvučna izolacija, kako s vanjske tako i s unutarnje strane kuće. Pored toga, Wienerberger nudi glinene blokove koji pružaju posebnu zvučnu izolaciju za korištenje, na primjer, između stanova.

više o proizvodima Wienerberger i Tondach pročitajte na www.wienerberger.hr web stranici ili u magazinu Hausbau ma svim kioscima

Share