HAUSBAU br.92 (studeni/prosinac 2016) – na svim kioscima
Hausbau čestitka 2016

HAUSBAU br.92 (studeni/prosinac 2016) – na svim kioscima

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:POČETNA

HAUSBAU br.92 (studeni/prosinac 2016)

zima je pravo vrijeme za proučavanje zanimljivog štiva, a magazin Hausbau je i ovaj put izvrstan izbor!

Ukoliko planirate gradnju ili renoviranje, ali i ukoliko samo maštate o budućim akcijama – pripremili smo vam dovoljno materijala za duge zimske večeri.

Tu su, po običaju, novi projekti zanimljivih i inovativnih kuća iz cijele Europe, ali i mnoštvo praktičnih savjeta, te detaljan vodič za planiranje gradnje kuće.

Ali, krenimo redom…

hausbau br92 (studeni/prosinac 2016)
hausbau br92 (studeni/prosinac 2016)

U temi broja prikazujem pet novih prekrasnih kuća koje ne trebaju energiju iz električne mreže niti fosilna goriva za grijanje – riječ je, pogađate, o visoko energetski efikasnim kućama koje imaju fotonaponske kolektore za proizvodnju električne energije. Premda proizvode dovoljno električne energije za cjelogodišnju potrošnju, ipak postoji spoj na električnu mrežu. Naime, pri maksimalnoj proizvodnji električne struje višak se predaje u električnu mrežu, a kad postoji manjak proizvodnje struja se uzima iz javne mreže. Ali, godišnja bilanca je svakako u plusu!

U drugoj temi pokazujemo šest lijepih i iznimno ‘zdravih’ kuća, u kojima su svi korišteni materijali u prvom redu biološki i ekološki ‘pozitivni’. Zidne i krovne konstrukcije su difuzno otvorene, što se pozitivno odražava na klimu u prostoru. Tehnička oprema može biti ekološka: primjerice sustav grijanja koji je posebno pogodan za okoliš, fotonaponski sustav na krovu ili ugradnja uređaja koji štiti od elektrosmoga.

Svima koji tek planiraju gradnju kuće, tema ‘Projektiranje i gradnja’ je neizostavno štivo – uz pomoć arhitektonskog ureda Križnjak prikazujemo sve faze planiranja, dobivanja potrebnih dozvola i gradnje obiteljske kuće.

Mnoge probleme i pogreške, koji bi vas kasnije mogli skupo koštati, moguće je izbjeći pravovremenim i pametnim planiranjem, a tu je i kratki osvrt investitora – nemojte propustiti ovu temu!

Kao i svaki broj nismo izostavili savjete i ideje za uređenje – od izbora ulaznih i sobnih vrata, do planiranja i gradnje garaže ili nadstrešnice. Naravno, energetska efikasnost nam je uvijek u fokusu, pa u ovom broju detaljno obrađujemo toplinske pumpe, a sve novosti vezane uz poticaje, inovacije možete pročitati u stalnom prilogu EkoIN.

U 2017. najavljujemo vrlo zanimljive sadržaje kroz cijelu godinu. Između ostalog moći ćete pratiti gradnju od temelja do krova dva obiteljska objekta, a ostalo neka ostane iznenađenje. Zato nas pratite i dalje, pišite nam o kojim temama želite čitati i što vas zanima (redakcija(et)idejezamene.com).

I za kraj malo uranjena blagdanska čestitka s najljepšim željama za vas i vaše najmilije, za uspješnu i prije svega punu zdravlja sljedeću godinu.
Srdačan pozdrav do sljedećeg broja, u ime čitave redakcije magazina Hausbau,

Share