Hausbau br.88 – ožujak/travanj 2016 – na svim kioscima
Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

Hausbau br.88 – ožujak/travanj 2016 – na svim kioscima

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

Hausbau br.88 – ožujak/travanj 2016

Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)
Hausbau br.88 (ožujak/travanj 2016)

Poštovani čitatelji,

proljeće je stiglo, a s njim i puna sezona građevinskih radova. Ali prije gradnje nužno je pametno planiranje – bez obzira gradite li novi (ili svoj prvi) dom, preuređujete ili nadograđujete. Kako bismo maksimalno iskoristili raspoloživo zemljište, ali i sve ostale resurse, danas ne mo- žemo graditi onako kako su gradili ‘naši stari’. Jedna od prvih stvari o kojima biste prije gradnje trebali razmisliti je energentska učinkovitost i eventualna proizvodnja vlastite energije. Međutim, i prilikom renovi- ranja ili preuređenja postojećeg objekta, proizvodnja energije (u prvom redu od sunca) je zanimljiva tema. I u Hrvatskoj postoje poticaji (ove godine do 45%) za povećanje energetske učinkovitosti vašeg objekta i proizvodnju energije. Naravno, sredstva su ograničena, pa poticaje neće dobiti svi koji to žele, što je razlog više za pametno planiranje i prijavu na natječaj za poticaje na vrijeme…

U prvoj temi broja prikazujemo 6 iznimnih objekata, podjednako arhitektonski kao i energetski – radi se o niskoenergetskim kućama koje proizvode dovoljno struje za svoje potrebe ili čak i za prodaju.

Kombinacija proizvodnje tople vode, struje i pametnog upravljanja (SmartHome) nudi iznimne rezultate. Pri tome se financijski efekti vide gotovo odmah, pogotovo ukoliko se višak proizvedene struje prodaje u distribucijsku mrežu, ukoliko je to moguće pa se veća početna ulaganja odmah počinju vraćati.

Druga tema broja je podjednako zanimljiva – kuće koje ‘rastu’ sa svojim stanarima. Jasno, bilo bi lijepo u životu promijeniti dvije ili tri kuće, u skladu za životnom dobi i potrebama. Ali, realnost je za većinu drugačija – tko uspije sagraditi ili kupiti jednu kuću, već je na neki način ‘uspio’ u životu. Zato u ovoj temi prikazujemo pet novih kuća koje nude mogućnost jednostavne prenamjene prostora tijekom vremena, pa su savršene za mlade obitelji s djecom. Kako djeca rastu, lako je moguće prenamijeniti dio prostora, a nakon što djeca napuste roditeljski dom, sad već relativno stari roditelji mogu dio kuće iznajmiti (kao zasebni apartman) ili iskoristiti za smještaj osoblja za njegu u starosti. Kuće za čitav život, u pravom smislu te riječi!

Naravno, i ovaj put imamo mnogo savjeta i prijedloga za naše čitatelje – od kamina i kaljevih preći, preko solarnih uređaja do fasada. Tehnički podaci, savjeti za planiranje i ugradnju, pametno korištenje raspoloživih sredstava; pročitajte naše zanimljive članke i doznajte kako možete uštedjeti vrijeme i novac, ali i izbjeći najčešće pogreške koje biste kasni- je skupo platili.

Za kraj, u skladu s dolaskom proljeća, pripremili smo i nekoliko zgodnih savjeta za uređenje i održavanje vrta.

Potražite novi broj na svim kioscima svoj primjerak magazina 

Share