Hausbau br. 86 (studeni / prosinac 2015)

Hausbau br. 86 (studeni / prosinac 2015)

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:POČETNA

HB.86_Page_001

Poštovani čitatelji,
zimski broj magazina Hausbau uvijek nudi zanimljive teme za proučavanje tijekom hladnih zimskih dana osim uobičajeno velikog broja novih kuća koje detaljno prikazujemo u svakom broju, napisali smo i zanimljive članke o temama koje zanimaju svakog sadašnjeg ili budućeg investitora.
Vruća tema su toplinske pumpe osim pojašnjenja načina rada različitih vrsta toplinskih pumpi, pročitajte koji su najvažniji razlozi zašto biste i vi trebali razmisliti o ovom načinu grijanja i hlađenja svog prostora. To je posebno važno ukoliko planirate gradnju novog objekta dobra izolacija, podno ili zidno grijanje i sustav kontroliranog provjetravanja u kombinaciji s toplinskom pumpom dovode do iznimno toplinski efikasnog objekta, a potrošnja energije u kratkom roku isplaćuje nešto veću početnu investiciju.
Svima onima koji grade, uređuju ili preuređuju vlastiti objekt podjednako je važan i komfor. Garaže i nadstrešnice za automobile važan su dio stambenog komfora, jer istovremeno štite vaše limene ljubimce i omogućavaju ulazak u kuću ‘suhih nogu’, neovisno o vremenskim uvjetima. Drugi važan segment komfornog stanovanja je svjetlo. Naravno, osnovna funkcija rasvjete je jasna: omogućava snalaženje u prostoru i čitanje tijekom noći, ali dobro projektirana rasvjeta nudi i dodatne pogodnosti. Rasvjeta povezana sa senzorom pokreta nudi veću sigurnost i manju potrošnju energije, a moguće je ostvariti i različite dekorativne i stilske efekte upotrebom rasvjete u podu, led rasvjete po rubovima namještaja i na još tisuću raznih načina.
Gradnja u staklu je uvijek zanimljiva, pogotovo uz moderna rješenja koja su energetski i ekološki vrlo prihvatljiva. Uz to, pametno projektiranje čak i u gotovo potpuno transparentnim objektima osigurava potpunu privatnost u pojedinim prostorijama, poput kupaonica ili spavaćih soba. A po želji je moguće i skrivanje od znatiželjnih pogleda s ceste čak i u dnevnoj sobi, uz zadržavanje otvorenog koncepta stanovanja. Šest novih projekata jasno pokazuju sve prednosti ovakvog načina gradnje.

Kad se spomene drvo kao građevinski materijal, mnogima na pamet padaju slike rustikalnih brvnara i život na selu ili u izolaciji od civilizacije. To nije istina a novi projekti koje u ovom broju prikazujemo to jasno potvrđuju. Riječ je o objektima koji su bar djelomično građeni od drva, ekološki su iznimno prihvaljivi, a nude izvanredan dizajn, stambenu atmosferu te vrhunsku trajnost samog objekta.
I u ovom broju je svoje mjesto našla naša stalna rubrika EkoIN u kojoj se bavimo tekućim temama energetske učinkovitosti i ekologije u gradnji u renoviranju.
A za sam kraj donosimo mnoštvo novih i zanimljivih ideja za uređenje vašeg doma, u prvom redu kuhinje, blagovaonice i dnevne sobe.

Srdačan pozdrav u ime redakcije magazina Hausbau!

Share