Fibran – Graditi za budućnost, nije uvijek samo floskula – Hausbau br.98 (11/12 2017)
Polaganje hidroizolacije sa zaštitnom folijom omogućilo je nastavak gradnje nakon kišnog perioda. Postepenim uklanjanjem zaštite s hidroizolacije, FIBRANxps Seismic ploče velikih formata (600x 2500 mm) se na tijesno postavljaju na ljepljivu hidroizolaciju bez upotrebe dodatnih spojnih materijala.

Fibran – Graditi za budućnost, nije uvijek samo floskula – Hausbau br.98 (11/12 2017)

Fibran – Graditi za budućnost, nije uvijek samo floskula

Prvi sloj hidroizolacije sa zaštitnom folijom zalijepljen je na podložni FIBRANxps 500-L

Danas se, više nego ikad, na svakom koraku mogu čuti parole na temu energetske učinkovitosti, „gradimo danas, a mislimo na sutra“ i slično, no malo je onih koji to stvarno i provedu u djelu.

Dogradnja i proširenje kapaciteta dječjeg vrtića „Proljeće“ u Kloštara Ivaniću primjer je uspješne suradnje Grada, odnosno vrtića, kao investitora, projektanata i izvođača, koji su u skladu s potrebama, izveli proširenje vrtićkog kapaciteta i dogradnju dvorane za tjelesni odgoj. Mnogi vrtići nemaju niti dovoljno djece, a kamoli da im treba više nego dvostruko proširiti kapacitete. Također često je problem i s nedostatkom multifunkcionalne dvorane za tjelesni odgoj.

Polaganje hidroizolacije sa zaštitnom folijom omogućilo je nastavak gradnje nakon kišnog perioda. Postepenim uklanjanjem zaštite s hidroizolacije, FIBRANxps Seismic ploče velikih formata (600x 2500 mm) se na tijesno postavljaju na ljepljivu hidroizolaciju bez upotrebe dodatnih spojnih materijala.

Osviještenost kreće od najmlađih generacija
Dječji vrtić Proljeće iz Kloštar Ivanića brine odgajati podmladak kao zaista ekološki osviještene male ljude, što potvrđuje i ovogodišnji certifikat kojeg im je dodijelila Udruga Lijepa Naša, a koja prati rad svojih članica te im za taj rad izdaje certifikat svake dvije godine. Nakon šest godina u članstvu od zelenog i plavog statusa, ove su se godine okitili brončanim statusom. Što potvrđuje da i veliki i mali savjesno skrbe za okoliš i rade na osvještavanju lokalne zajednice o važnosti suživota s prirodom. Vrtić su predstavili Grozdana Jakovljević, ravnateljica i predsjednica eko odbora, Minja Jelić, odgajateljica i eko koordinatorica vrtića, Mara Jakopović, kuma vrtića i Željko Filipović, načelnik Općine Kloštar Ivanić koji u svakoj prilici velikodušno podržava njihove aktivnosti.

Postavljeni armaturni koševi spremni su za lijevanje betona temeljne ploče, direktno na FIBRANxps Seismic ploče

Primjena Seisimic temeljnog jastuka
Svako doba nosi nova saznanja i mijenja stare navike, a sve u cilju da se gradi najbolje što zna i može. Projektanti IKONART KONSTRUKCIJE iz Lučkog, u projektnom su rješenju predvidjeli izvedbu temeljne ploče ispod cijele površine dograđenog dijela. Plitko temeljena dogradnja u projektu je predvidjela toplinsku izolaciju ispod temeljne ploče kao dobro im poznato rješenje. Naime, dobro izolirani podovi nisu samo ugodni za boravak, već uvelike smanjuju potrošnju energenata za grijanje. Susret direktora i konstruktera Slavena Imprića, s tehnologijom Seisimic temeljnog jastuka, desio se na kongresu građevinara u vrijeme početka gradnje, doslovno „5 do 12“, ali još uvijek dovoljno rano da se implementira u projektirani sustav. Zainteresirala ga je problematika protupotresne sigurnosti javnih građevina, pogotovo ovako osjetljive namjene kao što je dječji vrtić. Seismic temeljni jastuk je rješenje konstruktivno spojenih slojeva ispod poda jedne građevine. Donosi povećanu sigurnost da se u slučaju manjih potresa, neće dogoditi lomovi vitalnih dijelova građevine kao što su prodori za instalacije i slično.

Lijevanje betona unutar vertikalnih elemenata od XPS-a dodatno je olakšalo izvedbi oplate temeljne ploče.
Spoj betonske ploče i Seismic ploče. Lijevani beton popunio je kanaliće na FIBRANxps
Seismic ploči, čime je spoje dva elementa
izveden bez klizne ravnine između njih.

Pogodnosti Seisimic temeljnog jastuka
Međusobno slijepljeni slojevi toplinske izolacije FIBRANxps 500-L i FIBRANxps Seismic 500-L, između koji se nalazi samoljepiva bitumenska membrana FIBRANhydro, povezani su s betonskom pločom. Beton lijevan in-situ, prodire u kanaliće na Seismic ploči i time, uz opterećenje, povezuje sve slojeve u cjelinu bez kliznih ravnina koje u slučaju potresa, mogu biti mjesta loma instalacijskih prodora.
No potres nitko ne priželjkuje, pa ni onaj najmanji. Seismic temeljni jastuk nudi i druge pogodnosti :
1 Trajna zaštita hidroizolacije, kako u vrijeme ugradnje, tako i eksploatacije za čitavog vijeka građevine
2 Toplinska zaštita minimalno 2×60 mm do maksimalno 2×120 mm
3 Povećanje tlačne čvrstoće podloge uslijed povezanosti svih slojeva u sendviču i iznimne tlačne čvrstoće XPS. Za Seismic sustav se koriste ploče najmanje tlačne čvrstoće 400 kPa, a po potrebi i do 700 kPa.
4 Uz to je moguće izvoditi građevinu na dobro nabijenoj i zaravnanoj posteljici, bez izvedbe podložnog betona, što pojeftinjuje i ubrzava izvedbu.
5 Tanka dvostrano samoljepiva bitumenska membrana FIBRANhydro debljine 1,8 mm se polaže u jednom sloju. Što omogućava bržu i sigurniju izvedbu, bez upotrebe plamenika koji se koriste za klasičnu ugradnju bitumenskih membrana. Kod dubljeg temeljenja i pritiska podzemne vode, FIBRANhydro se polaže u dva sloja, od kojih je prvi sloj jednostrano samoljepiv FIBRANhydro T-3sk debljine 3 mm, a drugi FIBRANhydro Seismic T-1,8 sk/sk debljine 1,8 mm.

Čvrste i tople XPS ploče velikih formata (2,5 m), u paketima visine 40-tak cm.

Uz instrukcije Fibranovog stručnjaka na terenu, ekipa tvrtke Kapitel d.o.o. iz Ivanić grada, na čelu s voditeljem gradilišta Ivicom Franjić, osposobljena je na ovom objektu za daljnje takve izvedbe. Kroz razgovor na objektu, g. Siniša Halaš, tehnički voditelj gradnje, rekao nam je kako se nikad ranije nije bio susreo s ovakvim načinom izvedbe podzemne hidroizolacije. Igrom slučaja, pročitao je stručni članak o potresno sigurnijoj gradnji i zadatak ga je ubrzo zatekao na gradilištu. Premda je izvedbu prekidalo loše vrijeme, zaštitom izvedenih slojeva i čišćenjem prije nastavka radova, nije bilo problema protegnuti izvedbu toplinske i hidroizolacije i kroz nekoliko dana. Ono što svakako olakšava izvedbu sljedećih slojeva, je činjenica da se armaturni koševi za temeljnu ploču, mogu postavljati bez straha od oštećenja hidroizolacije, jer ju u ovom slučaju štiti 10 cm debeli sloj XPS-a po kojem se može i malo grublje hodati, bez da ga se funkcionalno ošteti. Manja oštećenja nisu problem, tako da je izvedba i u ovoj fazi ubrzano tekla.

Tanja Herr dipl.ing.arh.

više o proizvodima FIBRAN na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share