ERA-eko namještaj

ERA-eko namještaj

Korištenjem kreativnog potencijala hrvatskih dizajnera i domaće sirovine – tradicija proizvodnje namještaja u Hrvatskoj dobiva novu dimenziju– postaje ozbiljan sudionik i usmjeravatelj tržišta. Na tragu toga nastaje Era grupa koja okuplja hrvatske proizvođače namještaja. Inspirirani godom drva, kroz kuhinjski namještaj, spavaću sobu, dnevni boravak i dječju sobu ispričali su priču o lijepom, zdravom i praktičnom namještaju.

EKO OZNAKA ERA

Dodjeljuje se namještaju koji zadovoljava kriterije eko dizajna.

ZNAČENJE OZNAKE

Eko oznaka se dodjeljuje primjenom metodologija LCA – Life Cycle Analysis – koja obuhvaća definirane čimbenike procjenjivanja uzimajući u obzir sve faze procesa – od projektiranja, nabavljanja, proizvodnje, pakiranja, prijevoza, upotrebe, buduće restauracije, prenamjene, pa sve do odlaganja. Osim navedenih, podrazumijevaju se i međufaze, odnosi između pojedinih faza kao i ljudski i okolišni faktori. Kvaliteta proizvoda po pitanju okoliša je procijenjena na temelju kategorije utjecaja: šteta na ljudsko zdravlja i na okoliš – s ciljem da se pojednostavi komunikacija o različitim oblicima utjecaja. Kriteriji koji se odnose na izbor i upotrebu sirovina ili na proizvodni proces, a koje moraju zadovoljiti proizvodi kako bi mogli nositi znak eko oznaka Era, su isključivo proizvodi koji odgovaraju propisima Standarda ekološkog namještaja. Standard propisuje način projektiranja koji je vođen PRINCIPIMA EKO DIZAJNA.

EKO OZNAKA ERA ZNAČI:

-Da se u proizvodnji namještaja koristio prirodni, reciklirani ili repromaterijal koji se može reciklirati.

– Da se u najvećoj mogućoj mjeri eliminiralo isparavanje otrovnih tvari u okoliš štiteći pri tom i ljudsko zdravlje.

– Da se pri izradi proizvoda i pakiranju primjenjuju principi eko dizajna.

-Da u proizvodnom procesu nisu povrijeđena ničija prava, bilo kao autora ili radnika: drugim riječima, da je proizvod autorsko djelo, nije kopija nečijeg rada, a u njegovom nastajanju nije korišten dječji rad, te podrazumijeva da su sudionici u cijelom procesu nastajanja proizvoda bili adekvatno nagrađeni za svoj rad te radili u primjerenim radnim uvjetima, u skladu sa propisima.

Više o ovim jedinstvenim eko proizvodima pročitajte u Hausbau magazinu br.78 i 79.

 

Share