Energetska obnova ove godine obuhvatit će preko 3.500 kuća – Hausbau br. 78
eko in hausbau br. 78

Energetska obnova ove godine obuhvatit će preko 3.500 kuća – Hausbau br. 78

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Eko IN

U Zadru je na tribini za građane predstavljen Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Program su na tribini građanima zajednički predstavili ministar okoliša Mihael Zmajlović, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te predstavnici Ministarstva graditeljstva. Cilj Programa Vlade RH koji je predstavljen u ožujku bio je energetska obnova minimalno 2.000 obiteljskih kuća godišnje na razini Hrvatske, a prema svim pokazateljima, interes je toliki da će se već u prvoj godini obnoviti preko 3.500 kuća.

Projekt se provodi kroz FZOEU u suradnji s gradovima, općinama i županijama. Samo ove godine iz Fonda je osigurano 112 milijuna kuna, čime se građanima omogućuje da ostvare od 50% do 80% bespovratnih sredstava. Da bi se što bolje informiralo građane kako se prijaviti i osigurati bespovratne subvencije, Ministarstva okoliša i graditeljstva te FZOEU tribine za građane koje će se održati u svim većim gradovima. Iznimno veliki interes građana pokazao se već na prvom natječaju koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao nakon što je u ožujku ove godine predstavljen „Program energetske obnove obiteljskih kuća“. Ukupna vrijednost prihvaćenih projekata je gotovo 197 milijuna kuna, a u Fondu je za sufinanciranje osigurano čak 112.194.671 kuna. To će omogućiti sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti za čak 3.550 kućanstava. Kroz ovaj program potiču se i projekti obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Iako je za 2014. godinu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bilo osigurano 25 milijuna kuna za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije, zbog velikog interesa taj je iznos gotovo udvostručen. Provedbom ovih projekata planira se sufinancirati više od 2.600 sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

 

Program je usmjeren upravo na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj. Najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% i osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

više o ekologiji pročitajte u Hausbau br. 78, prilog Eko In

eko in hausbau br. 78
eko in hausbau br. 78
Share