Wienerberger – Kuća koja pruža visoku kvalitetu života – Hausbau br.94
wienerberger

Wienerberger – Kuća koja pruža visoku kvalitetu života – Hausbau br.94

Wienerberger – Kuća koja pruža visoku kvalitetu života

wienerberger
wienerberger

U pitoresknom okruženju Samoborskog gorja smještena je prekrasna klasična prizemnica građena Portoherm Profi sistemom. Nakon 7 godina od završetka gradnje kuće, vlasnik ne krije zadovoljstvo i ugodu koju mu pruža svakodnevni život u domu iz snova.
Porotherm Profi sistem gradnje tvrtke Wienerberger idealan je za gradnju energetski učinkovitih i niskoenergetskih kuća. Mnogi vlasnici kuća građenih Protherm Profi sistemom ističu zadovoljstvo toplinskim karakteristikama, brzinom gradnje, ugodnom mikroklimom, te smanjenim troškovim grijanja zimi i hlađenja ljeti. Jedan od zadovoljnih investitora je i g. Ivan Robić kojeg smo posjetili u njegovoj kući u okolici Samobora. A da se zaista radi o “kući iz snova” uvjerili smo se pod okriljem zubatog proljetnog sunca. Šuma, mir i tišina pratili su nas po obroncima do brijega na kojem je smještena kuća g. Robića. Prizemnica je smještena na terenu s kojeg se pruža nenadmašan pogled na okolno gorje i šumu. Dobru konfiguraciju terena vlasnik je iskoristio zauređenje okućnice i vinograda koji će mu pružati svakodnevnu zanimaciju i prekrasan pogled s terase. Kako bi tokom ljetnih mjeseci ugođaj na otvorenom bio potpunuz kuću je smješten zidani roštilj. Pored kuće je garaža, a iza vrtna kućica.

wienerberger
wienerberger

Tehnologija i ekologija pod jednim krovom
Kuća g. Robića je klasična prizemnica s podrumom iza čije se lijepe vanjštine krije niz energetski učinkovitih i ekoloških rješenja. Vlasnik je izuzetno ekološki osviješten te je to bio i jedan od razloga za odabir Porotherm Profi sistema za građenje kuće čiju bazu čini glineni opečeni blok. Iza žute završne fasade i francuTehnologija i ekologija pod jednim krovom Kuća g. Robića je klasična prizemnica s podrumom iza čije se lijepe vanjštine krije niz energetski učinkovitih i ekoloških rješenja. Vlasnik je izuzetno ekološki osviješten te je to bio i jedan od razloga za odabir Porotherm Profi sistema za građenje kuće čiju bazu čini glineni opečeni blok. Iza žute završne fasade i francuskih prozora je zid debljine 42 cm PorothermProfi opeke. Zbog debljine vanjskog zida, na kuću nije bilo potrebe stavljati toplinsku izolaciju dok je podrum ukopan u zemlju i iz očitih razloga izoliran s dodatnih 6 cm izolacije i hidroizolacije. U dvorištu, 1.5 m ispod površine zemlje postavljene su cijevi toplinske pumpe za grijanje kuće. Kako bi kuća bila optimalno ekološki orijentirana vlasnik se odlučio za sakupljanje oborinskih voda u ukopani spremnik za kišnicu koju koristi za zalijevanje vrta i ispiranje sanitarija. Iza kuće je ugrađen pročišćivač otpadnih voda iz kojeg se voda distribuira ispod zemlje i oplahuje cijevi toplinske pumpe za povećanje njihove učinkovitosti. U zidove je ugrađen sistem cijevi za direktno zalijevanje cvijeća u lončanicama na prozoru sakupljenom kišnicom.

Kuća s pričom

Kuća s podrumom broji 300-tinjak kvadrata. U prizemlju je smješten dnevni boravak, tri spavaće sobe, WC i kupaonica. U podrumu se nalazi prostorija za hobby, vinski podrum, gospodarska soba, ostava i WC. Gospodin Robić veliki je poklonik primjenjene umjetnosti i stiliziranog namještaja, te se u slobodno vrijeme bavi obnovom i restauriranjem starih komada namještaja i ukrasnih predmeta. Mnogobrojni umjetnički detalji i slike, stare fotografije čine skladnu simbiozu sa stilskim komadima namještaja iz različitih razdoblja. Svaki kutak interijera priča svoju priču, a potpuni ugođaj zimi daje kamin u dnevnom boravku. Ugodna mikroklima zimi i ljeti, osjećaj da je prostor “zdrav” te niski troškovi za grijanje i hlađenje daju visoku kvalitetu života. Kuća je izgrađena 2010. godine te s dovoljnim vremenskim odmakom g. Robić i dalje ne krije zadovoljstvo zbog odluke gradnjom Porotherm Profi sistemom. “Za Porotherm Profi sistem odlučio sam se prije svega zbog toga što je glinena opeka prirodni materijal s odličnim termoizolacijskim svojstvima koji pruža ugodnu klimu u prostoru. Cilj mi je bio korištenje što više prirodnih materijala tokom gradnje kuće. Kod klasičnih kuća zna se dogoditi da kad se na proljeće ili jesen ostave vrata otvorena, prostor se brzo rashladi i onda je unutra hladnije nego vani. U mojoj kući toga nema. Ako i ostavim slučajno otvorena vrata od terase, temperatura u kući ostaje ista, oko 21-22 °C. To je dokaz dobrih termoakumulacijskih svojstva Porotherm Profi opeke. Ova zima je bila dosta hladna ali to nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na ugodu i temperaturu u prostoru. Kamin imam za ugođaj tako da zimi iz dnevnog boravka imam prekrasan pogled na okolnu šumu uz pucketanje vatre kamina.“ Također dodaje: “S obzirom da imam dizalicu topline mogao sam se odlučiti i za varijantu hlađenja prostora s dizalicom topline tokom ljetnih mjeseci ali to nisam htio niti je bilo potrebe. Ljeti je unutra ugodno, nije se pokazala potreba za klima uređajem.” Gospodin Robić komentirao je i brzinu gradnje: “Gradnja kuće započela je u travnju 2010. godine, a u prosincu iste godine je bila gotova. S Porotherm Profi to ide jako brzo, glineni blokovi se lijepe Porotherm Dryfix ljepilom, a gradilište je čisto i uredno”. Za kraj je dodao: “Sve skupa mogu reći da sam izuzetno zadovoljan i svakom bi preporučio ovaj sistem gradnje. Želio bih da ljudi znaju da mogu sa ovim sistemom dobiti ugodan i zdrav objekt koji ne troši puno energije. Ja zaista uživam u svojoj kući i vidim da se isplati uložiti u ovakav način gradnje.“

wienerberger
wienerberger

više o proizvodima Wienerberger na www.wienerberger.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share