ZDRAVO STANOVANJE HB br.76

ZDRAVO STANOVANJE HB br.76

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS
 
Dobrobit za čovjeka i okoliš
 
Kuće koje su na visokom nivou po pitanju ekološkog i biološkog stanovanja moraju ispuniti cijeli niz preduvjeta. Kao ‘eko kuće’ trebaju što je moguće manje opterećivati okolinu, moraju biti izgrađene od ekološki održivih materijala kao što su drvo i izolacija od drvenih strugotina, a niska potreba za toplinskom energijom djelomično treba biti zadovoljena iz regenerativnih izvora energije koji se lako mogu reciklirati. Zdravo stanovanje podrazumijeva sirovine koje su testirane na udio štetnih tvari te vrlo često sadrže zaštitu od elektrosmoga. Odabrali smo šest novih projekata koji prikazuju različita građevinska i arhitektonska rješenja.
 

 
Eko dom za dvoje
Braćni par, vlasnici ovog objekta, prije gradnje novog doma imali su samo dva prioriteta: zdravo stanovanje i zaštitu od štetnih zračenja svih vrsta te najmoderniji način upravljanja domom. Kontradikcija na prvi pogled, koja to i nije. Proizvođač montažnih objekata kojem su poklonili povjerenje od samog je početka sudjelovao u procesu planiranja i projektiranja, te mjerenja emisije štetnih tvari u zraku, ugradnji bežićne tehnologije pametnog doma kao i smanjenju tehničkog polja na minimum. Prekidači za svjetlo i regulatori temperature ne koriste baterije ili struju, već mini solarne čelije i otisak prsta. Prekidači su neovisni o kablovima te fleksibilno pozicionirani, a upravljanje se odvija preko pametnih telefona, iPoda ili ekrana osjetljivog na dodir.
 
Zdravo od zida do svjetiljke
Samostalno razvijena zaštita od elektrosmoga, sakriveni vodovi, ekološka izolacija od drvenih strugotina s certifikatom pogodna i za alergičare uz sirovine neškodljive po zdravlje, sastavni su i standardni dio prikazanog doma. Novost je posebno razvije LED sustav osvjetljenja bez svjetlucanja, koji koristi samo toplu bijelu boju tako da bi učinak na stanare trebao biti izuzetno pozitivan.   
 
više u HAUSBAU br.76 
Share