AKTIVNO PASIVNO – Hausbau br.77

AKTIVNO PASIVNO – Hausbau br.77

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

 

Ovaj objekt formalno se prezentira vrlo radikalno: moderan bez kompromisa s gotovo u potpunosti bijelom stambenom jedinicom ciljano je razlomljena dvokatnom lođom na uvučenom dijelu fasade. S druge strane objekt je proširen uz pomoć prizemne dogradnje koja omogućava atraktivno oblikovanje vanjskog prostora. Unutrašnje prostorije pod pravim kutom također osiguravaju interesantne vanjske i unutarnje panorame. Prostorni koncept bezvremeno je otvoren i klasično koncipiran pri čemu je spavaonica smještena u prizemlju. Još jedna spavaonica se zajedno s dvije dječje sobe između kojih se nalazi kupaonica, nalaze na katu. Sve zajedno stanarima je na raspolaganju 150 kvadrata stambene površine.

 

Daljnji razvoj pasivnih kuća

Objekt austrijskog proizvođača smješten je kao tipska kuća blizu Ljubljane i svjedoči daljnjem razvoju pasivne gradnje. U skladu s time krasi ju minimalna potreba za toplinom koja samostalno i na regenerativan način pokriva sve njene vlastite energetske potrebe. Sljeme je usmjereno u smjeru istok-zapad tako da je velik dio dvostrešne površine krova i pročelja usmjeren prema jugu. To optimira učinak fotonaponskih ćelija unutar krova. Za ugodnu stambenu klimu tijekom cijele godine u prvom redu brine se konstrukcija objekta koja je u skladu sa svim standardima pasivne kuće. Za pokrivanje minimalnih toplinskih potreba od oko 15 kWh/m2a zaslužna je dizalica topline zrak/voda zajedno s toplinskim prorezima u zidovima, stropu i podu. Drugi regenerativan izvor toplinske energije nalazi se u termičkom solarnom sustavu s puferskim spremnikom koji je smješten pored sustava fotonaponskih ćelija na južnoj strani krova. Toplinski sustav proširen je uz pomoć automatiziranog sustava ventilacije s toplinskih povratom.

 

Moderna tehnika uz inteligentno upravljanje

Uz inteligentnu kućnu automatizaciju optimiziran je pogon sustava ventilacije, grijanja, osvjetljenja i osjenjenja. Dodatno hlađenje prostora tijekom ljetnog doba također se može priključiti. Na taj način ova tehnika pojednostavljuje upravljanje i pozitivno se odražava na energetske troškove.n

Share