Wienerberger Porotherm Profi sustav – HAUSBAU br.80
Wienerberger Porotherm Profi sustav - HAUSBAU br.80

Wienerberger Porotherm Profi sustav – HAUSBAU br.80

Wienerberger Porotherm Profi sustav

Primjenom POROTHERM PROFI opeke osigurana je 50% brža gradnja, 90% manji utrošak morta, 30% bolja toplinska svojstva, minimalna upotreba alata i uređaja te čisto gradilište

Kao i u svakom broju i u ovom predstavljamo energetski učinkovite obiteljske objekte. Glavna tema ovog broja su energetske plus kuće koje proizvode električnu energiju za vlastite potrebe te višak predaju mreži. Ono od čega većinu investitora obiteljskih objekata počinje je gradnja energetski učinkovitoga objekta koji će pri korištenju omogućiti znatne uštede u energetskim troškovima. Već u samoj fazi planiranja i projektiranja uvažavajući i iskorištavajući prirodne karakteristike i orijentaciju zemljišta započinje energetski učinkovita gradnja. Odabirom prirodnog i kvalitetnog građevinskog materijala sa odličnim toplinskim karakteristikama omogućiti će učinkovito korištenje objekta i uštedu u troškovima grijanja i hlađenja. Tvrtka Wienerberger svojim sustavom POROTHERM PROFI DRYFIX.extra osigurava svim investitorima energetski, efikasan i brz način gradnje. POROTHERM PROFI brušena opeka prirodan je i ekološki prihvatljiv proizvod koji se s pravom može nazvati proizvodom budućnosti. Precizno je brušena s obje strane kontroliranim kompjuterskim procesom te je izrađena od prirodnih materijala: gline, pijeska i piljevine, a nakon uporabe može se 100% reciklirati. U zagrebačkoj podsljemenskoj zoni posjetili smo obitelj koja je u završnoj fazi sa gradnjom dvojnog obiteljskog objekta.

Dvojni obiteljski objekt građen je POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustavom. Objekt čine 4 stambene jedinice sa odvojenim ulazima. Na donjoj etaži nalaze se dvije manje stambene jedinice površine 50 m2, a na gornjoj etaži dva dvoetažna stana sa jediničnom površinom od 120 m2. U prizemlju su smještene četiri garaže. Ukupna stambena površina iznosi oko 480 m2. Objekt se nalazi na padini pa je kod pripreme terena za temelje bilo dosta radova iskopa. Ukupna gradnja je trajala oko godinu dana i trenutno je objekt u završnoj fazi unutrašnjeg uređenja pred useljenje. Samo zidanje koje je obuhvaćalo izradu betonsko-armirane konstrukcije i zidova sa POROTHERM PROFI DRYFIX. extra sistemom trajalo je oko 3 mjeseca. O razlozima odabira POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustava za gradnju, iskustvima na gradilištu i zadovoljstvu sa krajnjim rezultatom razgovarali smo sa investitorom, koji je i sam dipl. ing. građevine.

ZAŠTO STE SE ODLUČILI ZA GRADNJU SA POROTHERM PROFI DRYFIX.EXTRA SUSTAVOM?

U glavnom projektu projektantica uz konzultacije sa statičarkom projektirala je zidove kompletno od armirano-betonske konstrukcije. Predstavnik tvrtke Wienerberger predložio mi je da probamo napraviti kalkulaciju za gradnju sa Porotherm Profi sustavom. Kroz to smo došli do zaključka da je isplativije graditi sa Porotherm Profi opekom, znači jeftinije je u startu u odnosu na armirano-betonsku, materijal je prirodan i u konačnici su moguće značajne energetske uštede. Pokazalo se sve ukupno financijski puno isplativije i na kraju smo išli u izmjenu glavnog projekta tako da su stupovi rađeni od armirano-betonske konstrukcije sa ispunom od Porotherm Profi opeke.

KOJA JE DEBLJINA ZIDA?

Zid je građen sa Porotherm Profi opekom debljine 30 cm. Na to je dodana izolacija od 10 cm stiropora i dekorativna fasada.

POROTHERM PROFI DRYFIX.EXTRA SUSTAV GRADNJE JE JEDNOSTAVAN I BRZ. KAKAV JE VAŠ DOJAM S OBZIROM NA JEDNOSTAVNOST I BRZINU GRADNJE?

Prvi puta kad sam vidio da se ne koristi mort nego DRYFIX.extra ljepilo kod zidanja bio sam malo skeptičan. Izvođač isto nije bio upoznat sa ovim načinom gradnje. Kao tehnička podrška izvođaču na gradilište su došli instruktori iz tvrtke Wienerberger i u jednom danu pokazali kako se radi sa ovim inovativnim sustavom. Izvoditelji radova vrlo brzo su usvojili način gradnje sa POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustavom i samo zidanje je išlo izuzetno brzo. Gradilište je bilo čisto, bez otpada.

KOLIKO JE TRAJALO SAMO ZIDANJE?

Samo zidanje sa POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustavom išlo je jako brzo i trajalo kraće nego gradnja armirano-betonske konstrukcije. Nakon podizadnja armirano- betonskih stupova zidanje sa Porotherm Profi opekom trajalo je možda 7 dana po etaži.

KOJE UŠTEDE OČEKUJETE?

S obzirom na debljinu zida i toplinske karakteristike Porotherm Profi opeke očekujem značajne uštede. Prema energetskom certifikatu koji smo radili spadamo u visoku B kategoriju, što je vrlo blizu A kategorije koja je oznaka za energetski učinkovite kuće. Na ovu kategorizaciju naravno utječu i ostali elementi gradnje i odabrani sustavi. Stolarija je PVC sa troslojnim staklom renomiranog proizvođača i vrlo dobrih karakteristika, isto tako imamo plinsko etažno grijanje niskotemperaturnog režima tako da očekujemo uštede tj. niske troškove grijanja i hlađenja. Na objektu je ravni krov, hidroizoliran sa pripremom za zeleni krov. Pravu sliku imati ćemo kad uselimo za koji mjesec.

ŠTO BI PREPORUČILI BUDUĆIM INVESTITORIMA?

Pa preporučio bih da ne žure i da se dobro informiraju. Svakako bih preporučio gradnju sa POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustavom jer je gradnja brza, jednostavna i prema kalkulacijama koje smo radili pokazala se skoro upola jeftinijom nego gradnja zidova sa armirano-betonskom konstrukcijom kako je bilo predviđeno na početku. Kalkulacije su pokazale da se bolje karakteristike zida ostvaruju sa Porotherm Profi opekom u odnosu na neke druge materijale, a i po cijeni je to povoljnija opcija. Osim toga Porotherm Profi opeka je prirodan materijal što će sigurno pozitivno utjecati na mikroklimu u prostoru.

ISKORISTITE POGODNOSTI!

Iskoristite pogodnosti i pošaljite svoj projekt za besplatan izračun utroška materijala te stručno savjetovanje. Ako pošaljete e-mail poruku na office.hr@wienerberger.com , molimo vas sljedeće podatke: ime i prezime, broj telefona i adresu.

Javiti ćemo vam se i pomoći oko svih detalja vezanih uz dodatne pogodnosti i energetski učinkovitu gradnju Wienerberger sustavom.

http://www.wienerberger.hr/ ili u magazinu HAUSBAU br.80

Share