Uređenje vrta
Iako je zemljište okruženo susjednim kućama, vlasnici su mogli pametno isplanirati ozeljenjavanje i stvoriti raj s privatnom atmosferom. Grmovi i stabla uokviruju osamljeno mjesto za sjedenje. I svugdje cvjetni grmovi i trajnice otvaraju svoju raskoš.

Uređenje vrta

Uređenje vrta

uređenje vrta - Hausbau
Iako je zemljište okruženo susjednim kućama, vlasnici su mogli pametno isplanirati ozeljenjavanje i stvoriti raj s privatnom atmosferom. Grmovi i stabla uokviruju osamljeno mjesto za sjedenje. I svugdje cvjetni grmovi i trajnice otvaraju svoju raskoš

Uz lijepu kuću pripada i lijepi vrt. Kako bi stvarno pričinjao zadovoljstvo, treba ga dobro planirati. Na početku s pravilnim odabirom bilja i prema potrebi pravilnim uređenjem terase, sjedećim mjestima i putevima, vanjski prostor ispred ulaza postat će raj
Kuća je gotova, useljenje je obavljeno. Ali vani, ispred vrata, još izgleda pusto. Korov se razmnožava, a isprepleteno žbunje ga proširuje – nije baš lijep pogled. Tko sada samo posije travu na travnjak, a onda to još neplanirano ukrasi s više ili manje slučajno odabranom mješavinom bilja, na duže staze neće uživati u okolnom zelenilu. Tada će se dogoditi, što se dogoditi mora: tijekom godina pokazat će se, da izbor bilja nije uspio, i da se mnogo toga mora razmjestiti ili ukloniti, jer je postavljeno na krivo mjesto i ne uspijeva. Ili, grmlje se mora potpuno ukloniti, jer se konstatiralo da je preveliko i prebujno.

uređenje vrta - Hausbau
Vizualne pregrade nude
momentalnu zaštitu od
znatiželjnih pogleda i ne
trebaju, kao npr. grmovi, prvo narasti. Ima ih u mnogobrojnim dizajnima i materijalima (Osmo)

Konačno, takav vrt je više frustracija, nego zadovoljstvo! Zato se preporučuje da se vrt iz snova pozorno planira, korak po korak, i da se tada sa strpljenjem uči. Naime, raskošan vrt ne nastaje odjedanput preko noći. Samo ako je sadnja smisleno odabrana i smještena, te s vremenom naraste, samo tada će nastati oaza s atmosferom. Vrt nije nikada potpuno gotov i baš u tome i jeste draž. Neko drveće treba godine dok se prvi put ne rascvjeta. Važno je, da se vrt tako postavi, da daje uvijek usklađen ukupan dojam. Finese se mogu poslije promijeniti, ali sami temelji moraju se utvrditi na samom početku.

uređenje vrta - Hausbau
U vrućim ljetnim danima paviljon „Woodline“ pruža udobnu sjenu. Okvir je od drva eukaliptusa, presvlaka od akrilnog tkanja. (Fischer Möbel)

RASPOZNATI MOGUĆNOSTI I GRANICE LOKACIJE
Prije svega se procjenjuju tlo i lokalna klima, kako bi se prepoznale mogućnosti i granice lokacije. Mora se biti na čistu koje zahtjeve treba zadovoljiti vaš vrt i kako bi trebao izgledati. Bi li trebao biti lagan za održavanje ili ga se želi koristiti kao povrtnjak? Preferira li se posebna boja cvjetova ili bi trebao nastati određeni ambijent, npr. japanskog stila ili nalik vrištini? Treba li izgraditi terasu i daljnja sjedeća mjesta? Gdje bi trebalo postaviti grmlja, a gdje stabla? Polaže li se velika važnost na mirise? Hoće li se možda u budućnosti postaviti jezerce?
Malo po malo – to štedi novce – zahvati se mogu obaviti na pojedinim područjima. Spretnim planiranjem i nedovršeni vrt može i na početku dobro izgledati. Prva odluka odnosi se na okvir, znači npr. ogradu zemljišta s vrtom sa brzo rastućim grmljima, koja već nakon kratkog vremena daju zaštitu od pogleda. Najjednostavnije je vrt podijeliti na različite zone, koje se mogu opremati malo po malo. Kako bi se zemljište raspodijelilo, preporučuje se, pojedine grmove postaviti, koji također zaklanjaju zone, koje još nisu gotove. Po mogućnosti na početku trebalo bi isplanirati travnjake i mrežu staza. Tek nakon toga potrebno je odabrati ostatak bilja.
Novopečeni vlasnici ne bi trebali već prvog ljeto odustati od terase – bez obzira što ploče od prirodnog kamena ili drveni krov o kojima se sanjalo još uvijek premašuju financijske mogućnosti. Šljunak je brza i novca vrijedna alternativa.
Kasnije se isti može pod određenim okolnostima iskoristiti kao podloga za oblaganje po izboru

uređenje vrta - Hausbau
Grmovi vrt dijele na zone, koje se ovisno o
namjeni mogu različito oblikovati, naprimjer klupom kao što je „Palatino“. (Garvida)

PREKRASNA CVJETNA RASKOŠ OD SIJEČNJA DO PROSINCA
Cvjetovi su atraktivni objekt koji plijene pogled i odgovarajućim odabirom grmova, stabala, trajnica i jednogodišnjim biljem, može se cijele godine nešto ponuditi. Već u siječnju započinje cvatnja sa svijetlom žutom bojom zimskog jasmina, sjevernoameričke lijeske, kao i nježne bijele boje sniježne forzicije, te završno u prosincu bijele čemerike, kao i mirisima i ružičastim cvjetovima zimske mirisne hudike.
U međuvremenu ima mnoštvo proljetnog bilja od bujnih magnolija, svijetlih tulipana i svjetlećih narcisa i raskošni ljetni vrt s pregršt rascvjetanih trajnica i grmljem, nadopunjen jednogodišnjem biljem, koje se mogu iz godinu u godinu zamijeniti.

uređenje vrta - Hausbau
uređenje vrta – Hausbau

Kod odabira bilja i sadnje bilja pomoći će vrtlar hortikulture, koji može točno procijeniti kako bi trajnice, grmlje i stabla tijekom vremena trebalo razviti. Česta je pogreška, da bilje treba stajati blizu jedno do drugog, jer se njihove njihove kasnije dimenzije pogrešno procjenjuju. Za pametno opremanje vrta trebalo bi raditi s pogledom u budućnost. Isto tako, ne bi se trebalo zapostaviti trud oko održavanja, koji varira ovisno o zasađenom bilju. Tko u svojem zelenom raju želi neotežano uživati – i ima potreban sitniš – može zaposliti vrtlara. No, za mnoge uživanje u vrtu započinje već od preturanja zemlje i veselju, kada se pokažu prve nježne slamke.

 

više u magazinu Hausbau 

Share