Stepenice Pumper – Hausbau br.98 (11/12 2017)

Stepenice Pumper – Hausbau br.98 (11/12 2017)

PUMPER STEPENICE – Uvijek stepenicu ISPRED KONKURENCIJE

Proizvode Stepenice.hr tehnički i tehnološki su doveli do vrhunskog europskog standarda što potvrđuje i njihovo prisustvo na europskom i domaćem tržištu. Sukladno velikom iskustvu i znanju dali su osvrt na bitne elemente pri odabiru odgovarajućih stepenica.

Planiranje stubišta
Prilikom planiranja izgradnje stubišta treba voditi brigu o obliku i izbora materijala. Krivom procjenom i postavljanjem neodgovarajućeg modela stubišta stvara se višestruki problem kojeg je kasnije teško i skupo popraviti. Kako bi izbjegli nepraktičnost stepenica prilikom svakodnevnog korištenja, koje izaziva nelagodu, bitno je kod planiranja odabrati odgovarajući model koji se funkcionalno i konstrukcijski uklapa u prostor. Osim ovih parametara stepenice moraju zadovoljiti i estetske kriterije, te se svojim izgledom uklopiti u prostor.

Važnost pravilne konstrukcija stepenica
Sva gazišta stepenica i razlike u njihovoj visini moraju biti istih dimenzija, u protivnom stepenice postaju nesigurne, pogotovo kod silaženja te uzrokuju padove i ozljede. Penjanje po stepenicama je automatizirana radnja, u kojoj nesvjesno hvatamo ritam koraka, ne očekujući razliku u visini. Ukoliko stepenice nisu pravilno dimenzionirane, dolazi do gubitka ravnoteže i padanja. Mjereći na ravnoj površini korak prosječne dužine odrasle osobe je 70/75cm, ta mjera se skraćuje ili produžuje kada se penjemo ili silazimo po kosini. Na kosinama većim od 15% zbog sigurnosti i komoditeta, dužinu lomimo s horizontalnim elementima, tj. gazištima u visinu te također svako gazište ide i u dubinu. Slažući niz elemenata u visinu i dubinu dobivamo oblik stepenica (stuba).
S obzirom da nam stepenice u kući služe za vertikalnu komunikaciju između dva prostora, mora se voditi računa o praktičnoj iskoristivosti istih, ali također i o kvaliteti i sve više o estetskom izgledu.

Ograde i rukohvati na stepenicama
Osim nesumnjivo bitne funkcije zaštite pri penjanju, ograde su također bitan dio dekoracije svakog prostora. Moraju biti čvrsto fiksirane, bočno ili u podu, dovoljno visoko postavljene, s pravilno dizajniranim rukohvatom. Ograde služe za pridržavanje pri kretanju i trebaju odgovarati stisku šake. Ako se potpuna zaštita ograde izvodi od dužinskih međuprečki, onda se mora predvidjeti dovoljan broj međuprečki i to na način da slobodan razmak između prečki, mjereno okomito na tok prečke, ne prelazi 25cm između prečki, odnosno od vrha poda, gazišta ili obruba.
Ako se popuna zaštitne ograde izvodi u obliku okomitih prečki, onda okomite prečke ograde ne smiju biti međusobno udaljene više od 12cm.

Tvrtka Pumper d.o.o. pod brandom Stepenice.hr, član je udruge proizvođača stepenica iz Italije. Na temelju višegodišnjeg iskustvu, vlastitoj tehnologiji i znanju, projektiraju, proizvode i ugrađuju sve vrste stepenica i ograda.

više o stepeništima tvrtke Pumper d.o.o. na www.stepenice.hr ili u magazinu HAUSBAU na svim kioscima

 

 

 

 

Share