Stepenice – Hausbau br.98 (11/12 2017)

Stepenice – Hausbau br.98 (11/12 2017)

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

STEPENICE gore, STEPENICE dolje

 

Kao nužna poveznica između dva kata, stepenice su nedvojbeno važan element gradnje. Naš plan od deset točaka otkriva kako stepeništa mogu postati pravi dragulj, a ne zamka za spoticanje.

 

 

 

 

 

 

 

SRCE STAMBENOG PROSTORA

Na početku projektiranja postavlja se pitanje gdje ih pozicionirati: Treba li stepenice smjestiti otvoreno u dnevnom prostoru ili odvojeno u predsoblju? Ako odluka padne na prvu varijantu, stepenice mogu imati funkciju da dijele prostor ili kao lijepo inscenirani „komad namještaja“ te zaslužuju posebnu pažnju kod oblikovanja. Međutim, time stambeni prostor postaje otvorena površina. Tu je moguće – ako djeca ili tinejdžeri stanuju u kući – da će stepenište biti mjesto stalnog prolaženja. Zahvaljujući otvorenom obliku, prizemlje i gornji kat optički i akustično se zbližavaju.

 

PRAKTIČNO U STUBIŠTU

Ako se stepenište nalazi odvojeno u predsoblju ili stubištu, zajamčeno je više privatnosti – posebno tinejdžeri drže do toga da njihovi odlasci i dolasci nisu pod promatranjem. Osim toga, gornji je kat kasnije eventualno moguće odvojiti i koristiti posebno. Ako je poželjan silazak u podrum i ako on vodi do negrijanog suterena, stepenice prema dolje iz energetskih razloga treba odvojiti od dnevnog prostora. Važno je također da se početak stepenica ne nalazi preblizu kućnim vratima. Ni u kom slučaju ulaz ne smije biti prepriječen kada su ulazna vrata otvorena.

više o STEPENICAMA pročitajte u magazinu HAUSBAU br.98 (11/12 2017)

Share