Galerija u trećem zabatu – Hausbau br.78
Hausbau br.78

Galerija u trećem zabatu – Hausbau br.78

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

Riječ je o individualnom projektu proizvođača gotovih objekata koji je u suglasnosti s vlasnicima i prema njihovim konkretnim prijedlozima koncipirao ovdje prikazan dom. Vlasnici hvale zajednički rad i projektiranje koji su doveli do toga da danas žive u kući svojih snova.

 

Dnevni boravak otvoren prema gore

Arhitektura kuće trebala je izgledati bezvremenski, a podjela prostorija velikodušno uz suzdržan vanjski izgled. U skladu s time, posjetitelji zaprimaju kroz široko ulazno predvorje.

 

Na lijevoj strani smještena je velika blagovaonica s kuhinjom, a ravno se pristupa u dnevni boravak koji je, zahvaljujući galeriji, otvoren sve do sljemena krova. Na desnoj strani smješteni su prostorija za gospodarstvo i radna soba. Garderoba, mala ostava i kupaonica, zaokružuju nacrt u prizemlju. Velik dio ove razine stanovanja zauzima otvoreno koncipiran životni prostor, dok su tehnička prostorija i drvarnica direktno dostupne iz garaže. Masivno drveno stubište s podestom vodi na gornji kat, a prizemlje koje čini sastajalište ove četveročlane obitelji krasi svojevrstan otvoren karakter. Kat je više osmišljen kao mjesto za odvajanje i povlačenje gdje svako dijete ima mali privatni raj s pripadajućom kupaonicom. Roditelji su sebi osigurali veliku spavaonicu s garderobom. Kat je sa svih strana okružen prostranom, otvorenom galerijom s pogledom prema stambenom prostoru i trećem zabatu koji jasno odvaja roditeljski i dječji dio. Kako djeca rastu, poslužiti će dodatno i kao dobrodošla akustična kulisa između starih i mladih, jer onemogućava prolazak buke. Galerija od 13,5 kvadrata stambene površine osigurava dodatni prostor za dječju igru, rad odraslih ili opuštanje – u sva tri slučaja s poveznicom prema prizemlju.

 

Grijanje pomoću topline zemlje

Kontrast između fasadne opeke i fasade kao i bijelih prozora kući daju decentnu i modernu notu. Na sunčanoj strani postavljeno je puno stakla, ali stražnja strana kuće je, suprotno tomu, prilično zatvorena. Na taj način ovaj objekt izgleda ‘simpatično suzdržan’. Dvostruki način gradnje drvene konstrukcije s pozadinsko provjetrenim predzidom čini bazu prikazane energetski štedljive kuće. Tehnika odabrana u suradnji s vlasnicima ovaj objekt razvrstava u energetski učinkovite kuće klase 70 zajedno sa zemnom dizalicom topline (sonda), putem koje se toplina kroz podno grijanje raspoređuje po kući, kao i automatiziranim sustavom ventilacije s povratom topline.

 

Pročitajte više u HAUSBAU br. 78

Share