Radovi u srpnju

Radovi u srpnju

ME_443_C__AW_2012_015

Košnja trave i malčiranje povrtnjaka

Vaš travnjak, koji sada brzo napreduje, mora se kositi svakih 5 dana. Ako nemate kosilicu, morate je pod hitno kupiti jer vrijeme najviše pogoduje brzom rastu. Preporučuju se Viking kosilice za travu, a ja poseban naglasak stavljam na akumulatorski model MA 443 C. Tiha i ekonomična kosilica, snažnog i učinkovitog motora. Zahvaljujući Litij – ionskom akumulatoru neovisna o priključku na naponsku mrežu. Potpuna sloboda kretanja i opušten rad. Ručke za prenošenje integrirane u kućište. Upravljačka ručka inovativnog dizajna radi olakšanog manevriranja oko stabala i radi lakšeg skidanja košare pri pražnjenju otkosa. Pokošenu travu svakako udaljite s travnjaka kako biste ga zaštitili od bolesti. Iako je u srpnju predviđeno puno kiše, istu tu svježe pokošenu travu možete prostrti ispod ukrasnog bilja i tako zaštititi zemlju od isušivanja. Unatoč svemu, sunce je i dalje toliko jako i dolazi do brzog isušivanja tla te je potrebno stalno zalijevati. Na takvim travnjacima korov sigurno nema prilike ponovno niknuti. Upotrijebite grablje i pograbljajte svoj travnjak metalnim zupcima kako ga mahovina ne bi zauzela. Osim toga, u periodu rasta trave po travnjaku možete u 3 navrata rasuti višekomponentno gnojivo, a isto tako možete upotrijebiti i posebnu napravu za prskanje kako bi travnjak dobio vode. Naravno, to vrijedi za sušniji period. Uz dobru njegu vaš će travnjak biti lijep i gust i na njemu neće biti korova. Ako imate veliki travnjak, jedan dio pokošene trave pokušajte posušiti i spremiti na neko suho mjesto, primjerice u najlonsku vreću. Bit će vam potreban za zaštitu biljaka malčom, naročito rajčica, paprika, kupusnjača, patlidžana, jagoda i cvjetnih gredica, ako ih imate u svome vrtu.

Nešto i o malčiranju

Zaštita malčom označava pokrivanje tla koje obrađujemo prirodnim materijalima, kao što su svježe pokošena trava, suha slama i mnogi drugi prirodni materijali. Golo je tlo u vrtu izloženo raznim faktorima, surovim utjecajima prirode koji isušuju tlo, prevelikoj vlagi, vjetrovima koji otpuhuju gornji humusni sloj, kiši koja udara na površinu tla, razara strukturu zemlje i ispire gnojivo, te se pod navedenim uvjetima stvara kora na zemlji kroz koju ne može proći kisik i biljke ne mogu napredovati. Navedene povrtne kulture vole malč jer tlo ispod malča ostaje toplije, a zemlja duže zadržava vlagu i mrvičastu strukturu. Prednost je malča i manje bujanje korova oko biljke. Temperatura je ispod malča ujednačena i to potiče brži rast, a i plodovi nisu blatni nakon jakih kiša. Ja bih vam ipak preporučila da barem jednom okopate povrtnu kulturu pa je zatim zaštitite malčom. Mladim biljkama nakon sadnje potrebno je ipak malo više njege koju dobivaju okopavanjem. Malč se također stavlja na netom obrađene gredice prije nego što se zemlja posuši, potrebno ga je konstantno dodavati jer on s vremenom nestaje i kukci ga odvlače pod zemlju. Jedini problem su vlažni uvjeti kada se ispod malča skrivaju puževi, ali i to se može izbjeći malčiranjem samo u tankom sloju. Posebno je dobar malč od pojedinih biljaka kao što su listovi gaveza, koji sadrže kalcij i preporučuje se za gredice rajčica i listovi rajčica – odličan malč za kupusnjače jer tjeraju nametnike. Podsjetimo svakako da i same rajčice vole biti zaštićene malčom od vlastitoga materijala.

R-RE128PLUS-I003

Nakon svih silnih radova slijedi čišćenje, a svi znamo koliko je to ponekad dosadan posao, no u svakom slučaju, STIHL ima rješenje. Ručni čistač s okretnim četkama KG 770, opremljen učinkovitim MultiClean sustavom, spreman je za čišćenje svih podloga. Metenje bez zaglavljivanja većega otpada unutar sustava četki, idealno je za staze i terase. Za manje površine idealan je model KG 550, lakši ručni čistač koji će vam dodatno olakšati posao svojom vrhunskom preciznošću u radu. Veće terase i zakorjele dijelove stazica možete oprati i očistiti kompaktnim visokotlačnim peračem RE 128 PLUS na hladnu vodu. Vrlo djelotvoran 2,3 kW visokotlačni perač nove modne linije s integriranim kolicima uz brzi zatvarač za spajanje crijeva i pištolja.

Kopriva

Posebno je vole kišne gliste, poboljšava kvalitetu humusa i preporučuje se njezino stavljanje u kompost (mali savjet: ako imate stanište kopriva, redovito ga održavajte košnjom jer ćete na taj način stalno imati mlade koprive koje su kvalitetne, a možete ih ujedno rabiti za vlastitu prehranu). Ljudi često stavljaju malč od svježega otkosa trave, ali morate biti oprezni jer ga nikada ne biste smjeli stavljati u debelom sloju – kosilicom pokošena svježa trava počinje fermentirati ako je stavljena na hrpu. Ako želimo iskoristiti svoju travu u vrtu za malč, potrebno je upotrijebiti kosilicu s nožem i dobro je osušiti. Dan-dva nakon stavljanja takvog malča, gredice ugodno mirišu po svježem sjenu. Ako nemate mogućnosti za prirodni malč, možete iskoristiti crnu i bijelu foliju. Naravno, one se moraju postaviti na gredice prije same sadnje biljaka. Crna folija štiti tlo od isparavanja, zadržava toplinu i biljke postižu brži rast, međutim, folija ima nedostatak, a to je odsustvo organske materije za životinjske zajednice u tlu ispod njih. Prirodni malč je i gnojenje tla, a umjetni materijali to ne čine. Savjetujem vam iskorištavanje svog organskoga materijala koji imate oko sebe te ga pokušajte upotrijebiti sa samoniklim biljem. Možete upotrijebiti i VIKINGGE 250 vrtnu sječkalicu s patentiranom reznom tehnikom i tako usitniti organski materijal koji imate i napraviti ga pogodnim za malčiranje vaših gredica. Naravno, malčiranje je dobrodošlo i u cvjetnim gredicama, na vama je da odaberete najzgodnije i najpraktičnije rješenje za svoj vrt.

 

Share