Montažna gradnja – Domusplus – Hausbau br.87 (01/02 2016)

Montažna gradnja – Domusplus – Hausbau br.87 (01/02 2016)

Montažna gradnja – Domusplus (niskoenergetske montažne kuće)

montažna gradnja Domusplus - Hausbau br.87 (01/02 2016)
montažna gradnja Domusplus – Hausbau br.87 (01/02 2016)

Energetski učinkovita gradnja ulaskom Hrvatske u EU postala je standard. Zakonski propisi, svijest ljudi prema očuvanju okoliša, nestabilne cijene energenata potaknuli su investitore da se kod gradnje okrenu prirodnim, ekološkim i energetski učinkovitim materijalima i sitemima. Jedan od takvih sistema je montažna gradnja. Dionik unaprijeđenja kulture življenja u ekološkim i energetski prihvatljivijim montažnim kućama je tvrtka DOMUSplus.

 

 

DOMUSplus je građevinska tvrtka koja se bavi projektiranjem, izradom i gradnjom montažni h niskoenergetskih kuća. 40 modela kuća iz kataloga može poslužiti kao ideja za individualni projekt jer se svaki objekt projektira prema narudžbi tj. individualnim željama i potrebama kupaca. Uz stručnu pomoć i savjetovanje tima DOMUSplus svaki kupac aktivno sudjeluje u projektiranju i idejnom oblikovanju svog budućeg doma. Osim jednoetažnih i dvoetažnih obiteljskih kuća, tvrtka može ponuditi i gradnju objekata za druge namjene u sistemu montažne gradnje. Dokaz prepoznate kvalitete je gotovo 200 proizvedenih i monitranih obiteljskih montažnih kuća u Hrvatskoj, te 15-tak u inozemstvu. Gotovo svaki tjedan jedna obitelj postaje vlasnik kuće tvrtke DOMUSplus.

domplus 15DRVO-OSNOVNI KONSTRUKCIJSKI ELEMENT
Drvo kao osnovni konstrukcijski materijal montažnih kuća, puno je elastičniji od cigle i betona, pa se upravo zbog toga «bolje » ponaša prilikom potresa. Drvo se zbog svojih konstrukcijskih i protupotresnih karakteristika sve više koristi u gradnji. Osim toga ima neograničene mogućnosti u oblikovanju arhitekture objekta, ekološki je materijal, ima viskokvrijedne izolacijske karakteristike i stvara ugodno mikroklimu u prostoru. DOMUSplus daje 30 godina garancije na konstrukciju svojih montažnih kuća. Svi materijali su atestirani na minimalno 100 godina, a predviđeni vijek trajanja kuće je oko 150 godina.

domplus 14SISTEM GRADNJE
Drvena konstrukcija je osnova montažne gradnje. U proizvodnoj hali tvrtke DOMUSplus proizvodnja konstruktivnih drvenih elemenata odvija se u strogo kontroliranim uvjetima. Dva osnovna procesa su proizvodnja unutarnjih i vanjskih zidova i krovne rešetkaste konstrukcije. Proizvodnja vanjskih i pregradnih zidova odvija se na radnim stolovima, a njihovo skladištenje u kontroliranih uvjetima garantira visoku kvalitetu izvedbe. Drvo koje se koristi za izradu zidova su KVH dužinski spajane grede. KVH grede su u zemljama Europske unije uvedene kao standard za proizvodnju konstruktivnih elemenata, jer svojom kvalitetom garantiraju maksimalnu kvalitetu i sigurnost izvedbe. Krovni rešetkasti nosači se proizvode na liniji koja se sastoji od portalne konstrukcije i preše za utiskivanje konektora jačine 30 T. Ovaj proizvodni proces nam omogućava izradu rešetkastih konstrukcija velikih raspona i krovišta raznih oblika.

RAZINE IZGRAĐENOSTI
Kod montažne gradnje moguća je isporuka objekta u različtim fazama izgrađenosti. Tvrtka DOMUSplus može isporučiti kuću kao visoki roh bau što obuhvaća sljedeće: izradu kompletne projektne dokumentacije, proizvodnju i montažu svih konstruktivnih elemenata, izradu podgleda stropa na drvenoj podkonstrukciji, s toplinskom izolacijom mineralnom vunom, izradu toplinske fasade sa završnim slojem dekorativne fasade, pokrivanje krovišta crijepom, nabavu i ugradnju vanjske PVC stolarije, ugradnju prozorskih klupčica, izvedbu kompletnih limarskih radova, sklopivih tavanskih ljestvi za prizemnicu, nabavu i ugradnju drvenog lakiranog stubišta za katnice, grubi razvod elektroinstalacija s bužirima i priključno razvodnim kutijama, podni i zidni razvod vodovosnih i kanalizacijskih cijevi te transport svih elemenata od proizvodnog pogona do gradilišta i energetski certifikat.

domplus 13„KLJUČ U RUKE“
Izgrađenost u fazi „ključ u ruke“ obuhvaća sve radove kao i visoki roh bau uključujući: toplinsko-zvučnu izolaciju podova sa cementnim glazurama, nabavu i postavljanje hrastovog parketa S klase, zidnih i podnih keramičkih pločica u kuhinji i sanitarijama, kamenih ploča na terasama, balkonima, ulaznom podestu i ulaznim stepenicama,fino gletanje gips ploča na zidovima i stropu te bojanje u boji po želji investitora, fini razvod elektroinstalacija, s prekidačima i utičnicama, te razvodni ormarić, ugradnja sanitarnih uređaja sa slavinama i nabava i ugradnja sustava centralnog grijanja. U razinama izgrađenosti moguće je kombiniranje drugih materijala kao i kombiniranja razina izgrađenosti prema mogućnostima i potrebama kupaca.

 

domplus 12

■ Drvo stvara zaštitini sloj koji sprječava dovod kisika i gorenje, tako da drvo samo tinja.
■ Energetske karakteristike izolacijskih sistema DomusPlus kuće ne samo da zadovoljavaju propise, već su i bolje od propisanih normi.
■ Dugogodišnja praksa gradnje montažnih kuća u Europi potvrđuje kvalitetu i dugotrajnost ovakog sustava gradnje, suprotno od mišljenja koja su još uvijek uvriježena u Hrvatskoj.
■ Toplinska izolacija vanjske ovojnice DomusPlus kuće osigurati će vam 50 do 80% uštede na troškovima grijanja.
■ Ključ u ruke obuhvaća sve osim namještaja i kuhinje, znači sve radove od temelja do grijanja. Prosječna cijena, ovisno o materijalima koji se ugrađuju, kreće se oko 850 €/m2 za Zagrebačku županiju.
■ Vrijeme potrebno za nivo izvedbe visoki roh bau za kuću od cca 120 m2 je oko 15 dana.

više o montažnoj gradnji na www.domusplus.hr ili u magazinu Hausbau br 86 (01/02 2016)

Share