Moderna gradnja Wienerberger Porotherm Profi opekom – Hausbau br.78
wienerberger hausbau br.78

Moderna gradnja Wienerberger Porotherm Profi opekom – Hausbau br.78

Moderna gradnja Wienerberger Porotherm Profi opekom

Porotherm Profi sistem gradnje tvrtke Wienerberger pokazao se kao idealno riješenje za gradnju energetski učinkovitih i niskoenergetskih objekata. Vlasnici mnogih referentnih objekata građenih Porotherm Profi sistemom ističu zadovoljstvo kvalitetom života u svojim objektima, što potvrđuje njegove kvalitete i prednosti.

Dio referentnih objekta građenih Wienerberger Porotherm Profi sistemom imali ste već prilike vidjeti u magazinu Hausbau, a u ovom broju predstavljamo prekrasnu kuću u Samoboru građenu Porotherm Profi sistemom.

Kuća je smještena u Samoborskom gorju, udaljena svega 5 minuta vožnje od centra Samobora. Radi se o prizemnici koja već na prvi pogled plijeni pažnju promatrača, ne samo zbog svog skladnog izgleda nego i zbog prekrasnog pogleda koji se pruža sa terase i iz vrta na samoborsko gorje. Dobru konfiguraciju terena je vlasnik, g. Ivan Robić, iskoristio kako bi maksimalno mogao uživati u pogledu, miru i tišini okoline. Pored kuće je smještena garaža, a u vrtu zidani roštilj.

 

Kuća s dušom

Prizemnica s podrumom broji 300-tinjak m2. U prizemlju je smješten dnevni boravak, tri spavaće sobe, WC i kupaonica. U podrumu se nalazi prostorija za hobby (radiona), vinski podrum, gospodarska soba, ostava i WC. Gospodin Robić veliki je poklonik primjenjene umjetnosti i stiliziranog namještaja, te slobodno vrijeme krati skupljanjem, obnovom i restauriranjem starih komada namještaja i ukrasnih predmeta. Mnogobrojni umjetnički detalji i slike, reprodukcije slika, stare fotografije čine skladnu simbiozu sa stiliziranim komadima namještaja iz različitih razdoblja. Svaki kutak interijera priča svoju priču, čiji je autor sam vlasnik koji uživa u svom hobbiju i uređenju kuće i okućnice.

 

Klasično i moderno pod jednim krovom

Vanjski izgled kuće karakterizira dekorativna fasada limun žute boje sa bijelom drvenom stolarijom izrađenom prema želji vlasnika i crveni crijep. Bezvremenski klasični vanjski izgled kuće prati niz modernih energetski učinkovitih sistema i rješenja. Zidovi su građeni Porotherm Profi sistemom u debljini od 42 cm, čime nije bilo potrebe za dodatnom toplinskom izolacijom prizemlja. Podrum je ukopan u zemlju i iz očitih razloga dodatno izoliran sa 6 cm izolacije i hidroizolacijom. U dvorištu, 1.5 m ispod zemlje, postavljene su cijevi toplinske pumpe koja putem podnog grijanja zagrijava unutrašnji prostor. Kako bi optimizirao troškove i iskoristio oborinske vode, vlasnik se odlučio za ugradnju spremnika za kišnicu koju koristi za zalijevanje vrta i ispiranje sanitarija. Također, iza kuće je ugrađen pročišćivač otpadnih voda koja se dalje distribuira ispod zemlje za navlaživanje cijevi toplinske pumpe čime se povećava njihova učinkovitost.

 

Iskustva s Porotherm Profi sistemom

Sa vlasnikom, g. Ivanom Robićem porazgovarali smo o odluci za gradnju sistemom Porotherm Profi, iskustvima na gradilištu i zadovoljstvu krajnjim rezultatom.

“Za Porotherm Profi sistem odlučio sam se prije svega zbog toga što je cigla prirodni materijal koji osigurava ugodnu mikroklimu. U bilo koje doba godine klima u prostoru je ugodna, po ljeti i po zimi. Temperatura prostora je 21-22 ˚C što je meni osobno idealno. U podrumu je niža temperatura, što je razumljivo s obzirom da je ukopan u zemlju, a i idealan je za boravak za vrijeme ljetnih vrućina. Osim ugodne klime u prostoru i tog osjećaja da je prostor ‘zdrav’ tu su i bitno niži troškovi za grijane i toplu vodu. Zidovi su debeli 42 cm i imaju odlična termoizolacijska svojstva – toplinske izolacije nema, a temperatura u prostoru je idealna. Zahvaljujući Porotherm Profi sistemu i drugim sistemima, tu je i toplinska pumpa, ukupni mjesečni troškovi za režije iznose 800 kn. Od toga 500 kn otpada na električnu energiju koja se koristi za toplinsku pumpu.”

Upitali smo gospodina Robića kako je bio zadovoljan sa brzinom gradnje i uvjetima na gradilištu.

“Gradnja kuće započela je u travnju 2010. godine, a u prosincu iste godine je bila gotova. Sistemom Porotherm Profi u kojem se koristi Porotherm Dryfix.extra ljepilo, umjesto klasičnog morta, stvarno se gradi izuzetno brzo. To ide jako brzo, a i gradilište je uvijek bilo uredno i čisto. Izvođač radova također je bio zadovoljan s ovim sistemom jer im je lakše raditi, a  koliko sam upoznat i tehnička služba tvrtke Wienerberger uvijek je na raspolaganju za sva pitanja nas investitora i izvođača radova.”

 

Na kraju ovog ugodnog druženja pitali smo gospodina Robića što bi poručio budućim investitorima.

 

“Želio bih da ljudi znaju da mogu sa kvalitetnim sistemima dobiti ugodan i zdrav objekt koji neće trošiti puno energije. Prije svega želim naglasiti da se isplati svako ulaganje i u kvalitetan sistem gradnje i kvalitetnu toplinsku tehniku, jer cijene nisu više toliko velike, a ulaganje je vrlo isplativo.”

Share