Hausbau br.80 – na svim kioscima

Hausbau br.80 – na svim kioscima

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

energetska efikasnost, štednja energije i proizvodnja ekološke energije svima su danas u prvom planu. S obzirom na neizvjesne cijene energenata u bližoj i daljoj budućnosti, ne čudi što se sve veći broj ljudi koji grade ili planiraju gradnju polako ali sigurno okreću ekološki i energetski dugoročno isplativoj gradnji. Tu svakako svoje mjesto nalaze i kuće (i drugi objekti) koji proizvode višak energije. Zato u ovom broju prikazujemo čak 8 iznimno uspjelih kuća s pozitivnom energetskom bilancom – to su kuće koje proizvode više energije nego što potroše! Jasno, početna investicija je relativno velika, ali već kroz 5-10 godina se isplati. Zamislite život u kući u kojoj ne plaćate potrošenu energiju, nego HEP plaća vama…

Česta dilema prije planiranja i gradnje nove kuće je podrum. S jedne strane, svatko bi želio imati podrum, jer s može iskoristiti na razne načine – može služiti kao stambeni prostor, prostor za wellness i spa, skladišni ili radni prostor, i sve drugo što vam padne na pamet. Osim toga, dodatno povećava vrijednost objekta prilikom prodaje – ali gradnja nije jeftina. Ako se radi o objektima na padini, gradnja djelomično ukopanog podruma se gotovo podrazumijeva, ali i kod ravnog terena podrumi su dobrodošli. Moderni sustavi gradnje i planiranja rješavaju sve eventualne probleme s vodom, pa više nema govora o vlažnim i mračnim podrumima koji su u prošlosti bili relativno čest slučaj – moderni podrumi su suhi, prostrani i prilično svijetli prostori pogodni za stanovanje ili bilo kakve druge aktivnosti.

Jedan od sve prisutnijih načina ekološkog grijanja je grijanje na pelete – u našoj kratkoj temi pročitajte što sve morate znati o načinu skladištenja peleta i upravljanja pećima na pelete, te zašto je ovo gorivo sve popularnije i ekološki vrlo prihvatljivo.

A posljednja od naših kratkih tema-savjeta se bavi stubištima. Lijepo oblikovan stubište zanimljivih boja pravi je ukras u vašem domu – pročitajte kakve su opcije moderne, te kako možete stubište učiniti potpuno sigurnim za najmlađe, ali i sve odrasle stanare.

A šećer dolazi na kraju – kuće na malenim i kosim terenima. S obzirom na cijene građevinskog zemljišta, posebno u gradovima, svi žele što je moguće bolje iskoristiti raspoložive malene terene ili relativno teške terene na kosini. Donosimo prikaz 6 novih iznimno uspješnih kuća koje će raspaliti vašu maštu, pa ćete sigurno pronaći i poneku novi ideju koju želite iskoristiti u svojoj kući.

Siguran sam da ćete i u ovom broju magazina Hausbau pronaći zanimljive projekte, arhitektonska i dizajnerska rješenje, kao i u svakom broju dosad.

Hausbau 80_sadržaj

Srdačan pozdrav do sljedećeg broja i sve najbolje u 2015. godini želim vam u ime čitave redakcije, Goran Vrakela, urednik

Share