Hausbau br.68 studeni/prosinac stručni članci

Hausbau br.68 studeni/prosinac stručni članci

Hausbau_6811Donosimo pregled stručnih članak iz broja 68. Članci su u potpunosti dostupni u tiskanom izdanju.

Kvaliteta, tradicija, inovacija

Tvrtka PPS Galeković stalnim inovacijama unapređuje i omogućava da drvo u raznim oblicima bude što češći stanovnik naših domova. Kvaliteta, tradicija i inovacija sinonimi su koji se vežu uz tvrtku PPS Galeković i njene proizvode. Konstantnim ulaganjem u nove tehnologije razvijali su proizvodnju od klasičnog parketa do podova velikih dimenzija, termički modificiranih vrsta drva koja svoju primjenu nalaze u interijerima i eksterijerima, te konačno i gotovog parketa sa različitim vrstama završne obrade. PPS Galeković

Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG

Od ovog broja u magazinu Hausbau pratimo projekt 24sata: Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG. Radi se o niskoenergetskoj obiteljskoj kući u Dubravi u vlasništvu obitelji Jelušić. Na mjestu objekta u izgradnji, srušio se postojeći objekt čiji materijal se iskoristio recikliranjem. Tako su se prilikom rušenja zasebno odvajale drvene grede, ciglena opeka i ostali materijal kako bi se mogli iskoristiti prilikom gradnje novog objekta.

Projekt ECO-SANDWICH

Krajem rujna ove godine održan je prvi sastanak europskog projekta: „ECO-SANDWICH, energy efficient, recycled concrete sandwich facade panel“ u okviru programa CIP Eco-Innovation. Radi se o održivom predgotovljenom betonskom sendvič zidu vrlo velikog toplinskog otpora izrađen od recikliranog betona i reciklirane opeke. Prva aplikacija ECO-SANDWICH zidnih panela izvesti će se na budućem Sveučilišnom kampusu u Koprivnici smještenom u prostorima bivše vojarne Ban Krsto Frankopan u kojoj Grad Koprivnica obnavlja postojeće objekte u energetski razred A+.

Zaštita od požara

Izbor sandwich panela s negorivom jezgrom jedan je od važnijih koraka prilikom planiranja kvalitetene protupožarne zaštite objekta. Protupožarna zaštita u zgradarstvu je novi koncept koji se odnosi na zaštitu ljudi, životinja i okoline od razarajućeg efekta vatre. Pokriva različite aspekte kao što su: poduzimanje mjera za prevenciju i redukciju mogućnosti izbijanja požara koji može izazvati smrt, ozljede i oštećenje imovine, alarmiranje ljudi o izbijanju požara, pomoću ugroženima od vatre i umanjivanje štete nastale od požara.

Poskupljenje grijanja

Područno grijanje u posljednje je vrijeme podiglo dosta medijske prašine nakon najave HEP. Toplinarstva da bi se cijene grijanja za korisnike mogle povisiti u prosjeku za 37%. Za neke je ova vijest bila doista alarmantna, međutim, u poplavi loših vijesti, neke su se činjenice u potpunosti zanemarile.

Prozori nove generacije-energeto

Kroz ispunjavanje profilnih komora posebnom poliuretnaskom pijenom, omogućeno je postizanje izvanrednih izolacijskih vrijednosti. Izolacijska pjena utiskuje se u gotove zavarene prozorske elemente. Zahvaljujući povećanju volumena pjene tijekom ispunjavanja, šupljina komore prozorskog okvira u svakoj pori duž cijele dužine ispunjava se pjenom.  G.B.M.

Fasada za budućnost

Cigla je poznata stoljećima kao kvalitetan materijal trajne vrijednosti sa velikim mogućnostima u oblikovanju i dizajniranju građevina i objekata različite namjene. Osim što se koristi kao osnovni građevinski materijal u masivnoj gradnji cigla kao klinker opeka koristi se za oblaganje zidnih površina. Polo commerce

Kondenzacijska tehnika grijanja

Sa izmakom jeseni dolaze sve hladniji dan, te je krajnje vrijeme pripremiti toplinski sustav stambenog prostora za zimske temperature. Naime kod kondenzacijske tehnike se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Pritom je glavan ideja da bojler radi samo sa temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe za toplinom čime se gubici svode na minimum. Vodolim

Podijelite sa svijetom!
Share