Hausbau br. 104 (11/12 2018)

Hausbau br. 104 (11/12 2018)

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:IZDVOJENO

Nakon dugo vremena u ovom broju prikazujemo projekte renoviranja starih kuća. Kod renoviranja starih objekata treba dobro procijeniti isplativost investicije i mogućnost ostvarivanja željenog konačnog rezultata. Poneka jednostavno ne treba ići glavom kroz zid. Naši primjeri pokazuju kako se od starog objekta može stvoriti ugodan životni prostor, zadržati nešto od staroga i dati pečat moderne arhitekture.
Kad smo kod moderne arhitekture, upravo je to glavna tema ovog broja. Prikazujemo projekte obiteljskih kuća građenih modernim sistemima gradnje, bilo da se radi o masivnoj ili montažnoj gradnji. U oba slučaja, osim visokog komfora stanovanja, rezultat su niskoenergetski objekti koji štede energiju. Znate li da od 01.01.2020., što nam je vrlo blizu, na snagu stupaju novi propisi prema kojima sve nove privatne kuće i višestambene građevine trebaju zadovoljavati standard niskoenergetske gradnje?
O niskoenergetskoj gradnji pisali smo nebrojeno puta, a u ovom broju zadovoljstvo nam je najaviti da je u Hrvatskoj počela gradnja prve kuće prema konceptu e4. Radi se o konceptu gradnje kojim se grade kuće visoke energetske učinkovitosti, građevine gotovo nulte energije.
Osim masivne gradnje s kojom ste već dobro upoznati, u ovom broju detaljnije smo predstavili prednosti montažne gradnje u temi „S montažnom gradnjom bez stresa“. Korištenje obnovljivih izvora energije uvijek je aktualno, pa smo napravili osvrt na uređaje toplinske tehnike koji koriste OIE i dizalice topline.
Energija se može štedjeti i s kontroliranom ventilacijom. Osim uštede energije, kontrolirana ventilacija donosi zdravu mikroklimu u prostor i smanjuje količinu alergena.
Da ne bude sve u tehnici, u idejama za stanovanje prikazujemo zgodne primjere uređenja kuhinje, koja će u prosincu u svim domovima sigurno biti najprometniji interijer.
Za kraj želimo vam sve najbolje povodom nadolazećih blagdana, da ispratite 2018. u velikom stilu i isto tako uđete u 2019. Sljedeći broj magazina Hausbau očekujte početkom veljače, kao i neke online novitete.

Pratite nas na našim društvenim mrežama, facebook  i Instagram 

Share