Hausbau br.103 (09/10 2018)

Hausbau br.103 (09/10 2018)

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:IZDVOJENO

Poštovani čitatelji,

jesenji broj magazina Hausbau ponovo je natrpan zanimljivim temama. Dugo se već nismo bavili kućama s mnogo staklenih površina koje nude neometan pogled u daljinu i poseban doživljaj prirode u vlastitom domu. Utjecaj dnevnog svjetla na zdravlje čovjeka dugo se godina zanemarivao, a obzirom da većinu vremena boravimo u zatvorenim prostorima, zgrade i kuće bi trebale osiguravati veliku količinu prirodnog svjetla. Zahvaljujući modernom ostakljenju danas je to bez problema moguće: veliki toplinski gubitci više nisu tema, veliki i teški stakleni elementi električnim se putem daju prema želji otvarati i zatvarati, automatski zasjeniti ili pomoću pametnog telefona zaštiti od provala. Prikazujemo kuće koje se diče transparentnom arhitekturom: od klasične skeletne kuće preko kuća, koje imaju pogled zahvaljujući velikom broju normalnih prozorskih elemenata do moderne arhitekture bez okvira s djelomično kutnim prozorima. A najbolje od svega je što ovakve transparentne kuće mnogima nisu cijenom nedostižne.
U drugoj temi prikazujemo kuće s oazom za opuštanje – radi se o četiri prekrasnih luksuznih vila koje imaju jedan vanjski bazen. Premda je ovakav luksuz većini naših čitatelja teško dostižan, sigurno ćete pronaći poneku zanimljivu ideju koju možete primijeniti i u svojoj sadašnjoj ili budućoj kući… Ili bar uživati u prekrasnim fotografijama koje pozivaju na sanjarenje tijekom dugih zimskih noći.
Krov je jedan od najvažnijih dijelova kuće, kako za estetski doživljaj, tako i za energetsku bilancu objekta. Proučili smo stanje na tržištu i razgovarali s kompetentnim stručnjacima, pa donosimo temu nakon koje će vam biti savršeno jasno kakav krov trebate i na što morate posebno obratiti pozornost. Drugi set savjeta se odnosi na prirodno svjetlo u vašem domu – nije svejedno gdje ćete postaviti prozore i staklene površine, koje vrste i s kakvom zaštitom od prekomjernog svjetla i provale. Uz pomoć naših savjeta pronaći ćete optimalno rješenje za svoj dom, bilo da ga preuređujete i renovirate ili gradite novu kuću.
Energetska učinkovitost i ekonomska isplativost danas se uzajamno isprepliću, a dobar primjer za to je i grijanje na drvene pelete, koje nudi jednostavno korištenje, isplativu cijenu grijanja te ekološku neutralnost.
Za kraj nudimo i nekoliko prijedloga za dekoriranje zidova koji mogu u potpunosti promijeniti doživljaj prostora.

Srdačan pozdrav do sljedećeg broja

Share