Hausbau br. 102 (07/08 2018)

Hausbau br. 102 (07/08 2018)

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:IZDVOJENO

Poštovani čitatelji,

dok završavamo ljetni broj, još uvijek se diljem Hrvatske slavi uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Iako je bio izazov završiti broj u ovom slavljeničkom raspoloženju, vjerujemo da će vam sadržaj i ovaj put biti koristan i inspirativan.
Glavna tema ovog broja posvećena je projektima obiteljskih kuća koje su projektirane za skladan život obitelji s djecom, bilo da se radi o kući u nizu ili objektu s poslovnim i stambenim dijelom. Također prikazano je kako kuću pripremiti za buduće potrebe, kako uštedjeti vlastitim radom na kući, koncipirati prostor za stanovanje i rad kod kuće…
Kako je ljeto godišnje doba u kojem volimo boraviti na otvorenom, inspirirali su nas u drugoj glavnoj temi, projekti kuća sa spektakularnim pogledom na okoliš koji ga okružuje – planine, jezero, šumu… U svakom prikazanom primjeru, velike staklene površine omogućile su integraciju prirode s interijerom u uzbudljivu dinamičnu cjelinu.
Kad smo već kod života na otvorenom dajemo pregled ideja za outdoor namještaj i opremu koja će odmaranje i uživanje na otvorenom učiniti još ugodnijima.
Već smo do sada imali temu o fotonaponskim panelima i iskorištavanju sunčeve energije za proizvodnju električne. U Hrvatskoj se isplativost ove investicije pokazala upitnom, ukoliko niste upali u kvotu povlaštenih proizvođača električne energije koji viškove proizvedene energije prodaju distributeru. No sada treba gledati u budućnost. A to se prije svega odnosi na korištenje proizvedene električne energije za vlastite potrebe, pohranjivanje u baterijske spremnike i korištenje za punjenje električnog automobila. Za ovo je bitno dobro dimenzioniranje fotonaponskog sustava u skladu s potrebama kućanstva. Možda većini naših kućanstva zvuči još kao SF ali sigurni smo da ćemo u godinama koje dolaze svjedočiti promjenama.
Kad smo već kod električne energije u ovom broju imamo i savjete o elektroinstalacijama koji vam mogu poslužiti kao dobra to do lista kod planiranja elektroinstalacija.
Energetska neovisnost jedan je od trendova o kojima pišemo i u temi Održivi trendovi u gradnji koji su sve prisutniji i na našim novim građevinama. Sve to skupa pridonosi zdravijem i energetski učinkovitom stanovanju, ali i većoj vrijednosti nekretnine.
Vrijednost nekretnina može se povećati i gradnjom podruma. Iako je to skupi pothvat, donosi dragocijene kvadrate na malim zemljištima, koji se mogu iskoristiti na različite načine.
Imamo i zanimljivosti u stalnim rubrikama Novosti i EkoIN, a naši partneri također su se predstavili nizom zanimljivih i kvalitetnih proizvoda i sustava.
Želimo vam ugodan ostatak ljeta i odmor ako još niste bili na njemu, naravno s novim brojem Hausbau u rukama.
Lijepi pozdrav do jesenskog broja,

redakcija magazina Hausbau

Share