Grijanje na drva s vrhunskom Viessmann tehnikom – Hausbau br.103 (09/10 2018)
Vitoligno 100-S vrhunski pirolitički kotao na cjepanice za učinkovito grijanje

Grijanje na drva s vrhunskom Viessmann tehnikom – Hausbau br.103 (09/10 2018)

Grijanje na drva s vrhunskom Viessmann tehnikom

Grijanje na drva je dobra alternativa grijanju na ulje ili plin, a ekološka komponenta nije jedini argument za korištenje drvnih goriva.

Vitoligno 100-S vrhunski pirolitički kotao na cjepanice za učinkovito grijanje

Drvo kao domaće gorivo je cijenom povoljnije i ne podliježe velikim kolebanjima cijena. Inovativna Viessmann tehnika čini grijanje na drva učinkovitim i komfornim. Viessmann program nudi fleksibilna rješenja kao dodatak postojećem grijanju ili kao kompletno rješenje grijanja za loženje drva, sječke ili peleta. Put od drvnog goriva do korisne toplinske energije vodi preko dobro usklađenog sustava logistike i tehnike. Od isporuke preko skladištenja, iznošenja i dovođenja goriva do ložišta, odvod dimnih plinova i uklanjanje pepela – Viessmann kompletno rješenje na raspolaganje daje sve komponente.

Drvo kao gorivo
Najjednostavnije korištenje drva kao domaćeg energenta su cjepanice. „Metar drva“ je i najpoznatija i najprimjenjivanija mjerna jedinica za drvno gorivo, a cijena drva najmanje varira u odnosu na druge tipove drvne biomase. Peleti su normirana drvna goriva i podliježu raznim certifikatima kvalitete, no u prodaji njihova kvaliteta često varira.

Međuspremnik ogrjevne vode
Zbog ograničene mogućnosti reguliranja, često dolazi do znatnih razlika između potreba sustava grijanja i dobivene topline snagom kotla. Međutim, budući da sva toplina koju proizvodi kotao mora biti odvedena, međuspremnik je neophodan. Dakle, trenutno nastali viškovi topline mogu se pohraniti u takozvani međuspremnik ogrjevne vode koji je neizostavna komponenta učinkovitog grijanja na drva.

Komforno grijanja: Vitoligno 100-S
Vitoligno 100-S se puni cjepanicama duljine do 56 cm. Veliki prostor za punjenje drva i kut otvaranja od 125° za laku dopunu goriva, a ventilator sprječava izlaz dimnih plinova kod dopunjavanja. Veliko ložište omogućuje dugačke intervale punjenja i duge intervale loženja. Dvostrano zatvaranje vrata omogućuje optimalno korištenje prostora u kotlovnici. Visokokvalitetni vatrostalni beton u komori za izgaranje,kao i mlaznica od nehrđajućegđ čelika osiguravaju vruću zonu sagorijevanja. Kao rezultat toga, Vitoligno 100-S postiže visoku učinkovitost i čisto i učinkovito sagorijevanje s vrlo niskim emisijama.

Solarna energija – vrhunski dodatak svakom sustavu grijanja
Solarni kolektori VITOSOL 200-FM I VITOSOL 100-FM s inovativnim ThermProtect slojem apsorbera su idealni dodatak za svaku instalaciju grijanja. Viessmann je patentirao tehniku ThermProtect koja zaustavlja primitak sunčeve energije u ovisnosti o temperaturi i na taj način štiti instalaciju od mogućih pregrijavanja kad nema potrošnje energije npr. ljeti u slučajevima kada ukućana nema kući i tada nude potpuno bezbrižnu primjenu. Therm- Protect kod kolektora Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM daje u usporedbi s konvencionalnim kolektorima također i veći prinos, budući da kolektori nikada ne ulaze u fazu stagnacije i mogu ponovno opskrbljivati toplinom u svako doba. Godišnje u prosjeku može se pokriti do 60% energije potrebne za zagrijavanje pitke vode i doprinose podršci grijanju. U kombinaciji s kotlom, zahvaljujući besplatnoj energiji Sunca, može se uštedjeti više od jedne trećine ukupne godišnje potrebne energije za grijanje i pripremu tople vode.

 

KAKO PREPOZNATI KVALITETAN PELET?
Kvalitetan pelet se može prepoznati po sljedećim karakteristikama:
• glatke, sjajne površine
• jednake duljine
• mali udio prašine
• tonu u vodi
Pelet loše kvalitete:
• napuknuta, gruba površina
• vrlo različite duljine
• visoki sadržaj prašine
• ako se urone u vodu
isplivaju na površinu

više o proizvodima tvrtke Viessmann na www.viessmann.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share