Fibran – Građenje i zdravlje – Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)
fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

Fibran – Građenje i zdravlje – Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

Fibran – Građenje i zdravlje

fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)
fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

Zaštitu od zračenja iz zemlje i potresa najbolje je ugraditi kod samog izvođenja temeljne ploče novog objekta, jer je kasnija intervencija kompliciranija i skupa. Fibran Nord u svojoj paleti proizvoda ima sustave koji će vaš dom učiniti zdravim i sigurnim

POSTOJEĆE ZGRADE I ZAŠTITA
Spoznaja, da se radon može naći i u zgradama, izazvao je zabrinutost među ljudima, posebno roditeljima, kada se u nekoliko škola i vrtića otkrilo da su izgrađeni na mjestima s povećanom koncentracijom radona u tlu. Plin prolazi kroz pore u materijalu, spojeve između zidova i podova, vodovodne instalacije i na taj način dolazi u prostore za boravak ljudi. Budući da je radon plin, njegovo udisanje šteti osjetljivim tkivima dišnog sustava. Njegovu koncentraciju u prostorijama možemo smanjiti redovitim prozračivanjem, što znači da se nakon što je zgrada završena, niža koncentracija radona ipak može provjetriti i time smanjiti njegov negativan utjecaj. Izmjene zraka su zakonski propisane i u svakom su slučaju nužne za zdravlje.
Kada gradimo gotovo nula energetske kuće, koristi se sustav za rekuperaciju zraka, kako bi se smanjili gubitci topline provjetravanjem prostora. Veća se pažnja mora posvetiti podrumskim stambenim prostorima, jer je njih, u pravilu teže prozračiti.

fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)
fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

NOVOGRADNJA I ZAŠTITA OD RAZNIH ZRAČENJA
Ako gradimo novu zgradu, možemo ju zaštititi na mnogo sigurniji način od radona, ali i od ostalih negativnih zračenja iz zemlje. I to već od početka gradnje, profesionalnom izvedbom temelja, gdje je takva zaštita i najučinkovitija. Poznato je da mačke i mravi odabiru mjesta i tokove negativnih zračenja, dok psi biraju mjesta pozitivnih zračenja. Tako su, od starine, ljudi birali mjesta za krevet. Danas je to gotovo nemoguće, pogotovo ako živimo u malom prostoru. Od zračenja iz zemlje, najpoznatije su Hartmann-ove linije koje su relativno gusto raspoređene na cijeloj kugli zemaljskoj (uglavnom u rasteru 2 x 2,5 m, s manjim odstupanjima protežu se u smjeru S-J i V-Z). Sjecišta ovih linija, u pojasevima širine cca 20 cm, posebno su štetna. Ovaj podatak predstavlja argument više, u korist zaštite stambenih prostora, pogotovo mjesta gdje spavamo, radimo i općenito, gdje se zadržavamo dulje vrijeme.

fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)
fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

ZAŠTITA OD POTRESA I ZRAČENJA U TEMELJNOM JASTUKU
Srećom, u izgradnji modernih niskoenergetskih kuća, zaštitu od radona i drugih zračenja iz zemlje vrlo je jednostavno izvesti, zajedno sa slojevima hidro i toplinske izolacije, koji se izvode ispod temeljne ploče.
Sustav temeljnog jastuka, kojeg poznajemo pod nazivom SEISMIC, pruža sve uvjete za nadogradnju slojeva, bez da se na taj način naruše osnovna svojstva, kao što su kontinuirana toplinska izolacija i trajno sigurna hidroizolacija. Preko utora na gornjoj površini toplinske izolacije, temeljna betonska ploča zajedno s toplinskom izolacijom i hidroizolacijom, čini jedinstveni sklop koji djeluje kao seizmički jastuk, a koji smanjuje i prigušuje utjecaj podrhtvanja tla. Budući da su dva sloja toplinske izolacije međusobno sljepljena dvostrano ljepljivom hidroizolacijom, u temeljnom jastuku nema klizanja čak ni pri najvećim statistički predviđenim potresima u našim krajevima.
U slučaju zaštite od zračenja iz zemlje, na prvi sloj toplinske izolacije postavlja se ANTI-RADON hidroizolacija iz skupine dokazanih hidroizolacija FIBRANhydro. Drugi sloj je dvostrano samoljepiva hidroizolacija, na koju se polaže toplinska izolacija FIBRANxps seizmički odgovarajuće tlačne čvrstoće i prikladne debljine. Svi navedeni slojevi zajedno tvore ANTI-RADON temeljni jastuk.

fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)
fibran-Hausbau br.92 (studeni/prosinac 2016)

ZAŠTITA ILI NE?
Sadržaj radona u tlu ovisi o lokaciji. Koliko je intenzivno zračenje radona na površini, to ovisi o strukturi tla. Pjeskovita tla su propusnija nego glinovita, jer ona imaju više pora kroz koje radon može slobodno migrirati. Nadalje, zračenje radona ovisi i o tlaku zraka i toplini. Za većeg pritiska zraka, kao i pri višim temperaturama, hlapljenje je plina intenzivnije. No, to su vrlo općeniti uvjeti. Sam radon je plin bez mirisa, boje i okusa, stoga je podlogu na kojoj namjeravamo graditi poželjno dati ispitati.
Zaštitu od zračenja iz zemlje je uvijek korisno ugraditi tijekom izvedbe temeljnog jastuka, budući da je ugradnja u postojećim zgradama manje pouzdana, a obzirom na potrebne intervencije može biti vrlo skupa. Malo šale, malo zbilje: položaj kreveta na kojem spavate slobodno po miloj volji mijenjajte.

Ukoliko niste sigurni, pitajte stručnjake za izvedbu temeljnog jastuka, što je optimalno napraviti u pojedinom slučaju, kako biste osigurali zdravi budući dom ili ako ste projektant kako ne biste nehotice ugrozili svoje zdravlje ili zdravlje obitelji za koju projektirate i gradite novi dom.

Slobodno nas nazovite na + 385 99 654 2353 ili pi­šite na e-mail: savjet@fibran.hr

više o proizvodima tvrtke Fibran na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share