Gradske kuće – Hausbau br.78
gradske kuce hausbau br.78

Gradske kuće – Hausbau br.78

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

Klasična gradska arhitektura ima mnoge prednosti: ispod četverostrešnog krova u pravilu su smještena dva puna kata što omogućava slobodu kretanja bez ograničavajućih kosina. To znači da je prostorna ponuda na zadanom zemljištu iskorištena do maksimuma. Osvjetljenje prostorija na oba kata ostvaruje se pomoću visokih prozora (prozorskih vrata) što rezultira svijetlim i prijateljskim ambijentom stanovanja.

 

Dogradnja na kuhinju

Kod ovog primjera prizemlje proširuje nadogradnja na kuhinju koja izvana osigurava mjesto zaštićenoj terasi dok je na katu neiskorištena, iako pruža dovoljno prostora za pristojnu krovnu terasu. Trenutno se na njenu površinu posipanu šljunkom gleda kroz tzv. francuski balkon. Galerija osigurava slobodan pogled prema prostranom stambenom dijelu između blagovaonice i dnevnog boravka, bez direktnog uplitanja u ono što se događa na sofi ili za stolom. Kuhinja u nadogradnji iz ove perspektive nije vidljiva. Galerija na katu razdvaja dječje sobe od roditeljskog trakta sa spavaonicom, garderobom i kupaonicom pored velike saune.

Na sjevernoj strani kuće u prizemlju se nalazi radna prostorija/gostinjska soba  koja je zatvorena od strane predvorja i vestibula na isti način kao kupaonica, prostorija za gospodarstvo i dnevni boravak. Sveukupno ovdje je na raspolaganju 184 kvadrata stambene površine, a objekt se zagrijava uz pomoć dizalice topline.

više o gradskim kućama u Hausbau br.78

Share