Fibran – ODRŽIVA GRADNJA PO STANDARDU PASIVNE KUĆE – Hausbau br.94
Maslinici na padini nastavlju se na krovnom vrtu Nacionalne knjižnice.

Fibran – ODRŽIVA GRADNJA PO STANDARDU PASIVNE KUĆE – Hausbau br.94

Fibran Suptilnost moderne STAKLENE ARHITEKTURE

 

Fibran - Hausbau br.94
Fibranova tehnička skupina predložila je niz rješenja za održive i ekološke aspekte na osnovu kojih je kulturni centar SNFCC dobio platinasti LEED ceritfikat.

ODRŽIVA GRADNJA PO STANDARDU PASIVNE KUĆE
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC), prvi je projekt javne namjene u Grčkoj, koji nosi platinasti LEED certifikat.

Fibran - Hausbau br.94
Izoliranje podruma FIBRANxps izolacijom

Sadašnjost susreće prošlost
Nakon pobjede na internacionalnom natječaju 2008. g., arhitekt Renzo Piano sa suradnicima, pet je godina kasnije započeo gradnju Stavros Niarchos kulturnog centra u Ateni. Markantna građevina završena je u ljeto 2016. Locirana gotovo uz samu obalu zaljeva Faliro, na jugu Atene, ova je građevina interesantna i po tome što se nalazi nasuprot Akropole. Terasa-vidikovac s koje se pruža pogled širok 360o nešto je niža od same Akropole (70 mnv). Time novo zdanje ne uzima primat povijesnoj vrijednosti, već svojom visinom čini kontrapunkt najznačajnijem povijesnom zdanju ne samo grčke, već i svjetske kulturne i arhitektonske baštine. U tom se kontekstu povijest i sadašnjost nalaze na dva kraja krivulje koja se spušta i diže od jedne kulturne markacije do druge. Uz to je i poveznica s morem, u formi plitkog jezera ispunjena morskom vodom, koje se proteže duž cijele lokacije impozantne građevine.

Fibran - Hausbau br.94
Maslinici na padini nastavlju se na krovnom vrtu Nacionalne knjižnice.

Kompleks unutar parka
Projekt uključuje dvije građevine, u kojima su novi dom našle Nacionalna biblioteka i Nacionalna opera. Interesantno je da ih povezuje ostakljen trg javne namjene, nazvan Agora, poput istoimenih mjesta za okupljanje u staroj Grčkoj. Kompleks se nalazi unutar parka veličine 210.000 m2, u kojem su nasadi lokalnog bilja. Parkovna se površina dijelom uspinje blagom kosinom koja se nastavlja kao ozelenjeni krov nad bibliotekom i koji se dalje preko prostora iznad Agore, nastavlja u terasu, vidikovac iznad Opere na visini 32 m iznad tla. Krovni vrt, kao i okolni park, zasađeni su tisućama biljaka autohtone mediteranske flore.

Fibran - Hausbau br.94
Unutarnjim prostorima dominiraju čiste plohe betonskih, drvenih i metalnih elemenata.

Toplinski vrlo učinkovita “staklena” zgrada
Specifičnost zgrade, koja ima kulturnu namjenu, da je usprkos velikoj površini stakla, uspjela postići izvanredno visok energetski razred. Za toplinsku izolaciju uglavnom su korišteni FIBRAN toplinski materijali (cca 200.000 m2 ili više od 14.000 m3) raznih izolacijskih proizvoda.

Fibran - Hausbau br.94
Izazov je bilo postići izvrsnu akustiku prostora, a da se pri tome ne naruši visok estetski nivo prostora.

Na pod je postavljena FIBRAN XPS izolacija nominalne snage od 300 do 700 kPa (70 tona/ m2). U vanjskim zidovima koji su građeni od betonskog sendviča ugrađena je posebno oblikovana površinska BT izolacija koja sprječava raslojavanje slojeva u fazi stabiliziranja betonske konstrukcije. Na ravnom obrnutom krovu smanjeno je opterećenje i povećana toplinska učinkovitost s izolacijskim pločama INCLINE. U pod, strop i unutarnje zidove ugrađena je Fibranova toplinska izolacija (vuna) GEO koja je ujedno zvučna i protupožarna izolacija.

 

 

 

 

Fibran - Hausbau br.94
U okolnom parku nalaze se brojne autohtone biljke Mediterana.

Energija iz obnovljivih izvora
Nadstrešnica veličine 100×100 m, koja natkriva otvorenu terasu i ostakljeni prostor na najvišoj etaži opere, pokrivena je u cijelosti fotonaponskim ćelijama. Ova površina proizvodi 2,5 mW sunčeve energije, što je prema riječima arhitekta dovoljno za opskrbu cijelog kompleksa.

Više o proizvodima tvrtke Fibran na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share