FIBRAN – Sanacija i ozelenjavanje krovne terase (Hausbau br.93 01/02 2017)
Prvi izvid terase nije izgledao obećavajuće...

FIBRAN – Sanacija i ozelenjavanje krovne terase (Hausbau br.93 01/02 2017)

FIBRAN – Sanacija i ozelenjavanje krovne terase

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Prvi izvid terase nije izgledao obećavajuće…

Donosimo zanimljiv case study renovacije privatne krovne terase koja uključuje novu hidroizolaciju, toplinsku izolaciju i ozelenjavanje
Krovna terasa veličine nepunih 18 m2 nastala je iznad proširenja dnevnog boravka u prizemlju obiteljske kuće u nizu. Novi prostor orijentiran je prema jugu, te su prema tadašnjim standardima, sedamdesetih godina na krov ugradili 2 x 5 cm EPS-a ispod glazure. Zatečeni slojevi su bili sljedeći: keramičke pločice, cementna glazura x 2, ukupne debljine 12 cm, PE folija, EPS 2 x 5 cm, obična bitumenska ljepenka kao parna brana.

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Cementni sloj je bilo puno teže razbiti i ukloniti. Toplinska izolacija ispod nje je bila prilično natopljena vodom

Zatečeno stanje
Nakon izvida terase prvi puta u lipnju 2016., zbog kiše se sve do kraja kolovoza nije moglo pristupiti radovima na krovu. Za to je vrijeme bilo jasno vidljivo kako terasa ne curi samo na spoju terase i starog zida, u sredini boravka, već je voda našla svoj put uz rub krova i ozbiljno oštetila fasadu dogradnje. Obzirom na dosadašnje dvije sanacije privremeno “uspješnog” karaktera, koje su dodavale slojeve, ne skidajući vlažnu toplinsku izolaciju, voda se vremenom samo još više akumulirala i curila za kišnog perioda kao i za sunčana vremena, kad vlaga zarobljena između slojeva pod utjecajem temperature nije imala kamo ispariti, već se preko noći kondenzirala i kapala natrag u prostor.

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Građevinski otpad od stare toplinske izolacije natopljene vodom i ostataka cementne glazure iznenadio je količinom

Uklanjanje postojećih slojeva
Vlasnici kuće su željeli da u sanaciji funkcionalnih slojeva novog krova, ozelene dio terase.Procjena investicije je bila cca 4.500 €. Kada se pristupilo ukljanjanju slojeva ispod keramike, ustanovilo se da ima duplo deblju glazuru od potrebne, te da će biti znatno više šute za odvoz nego je bilo predviđeno. Osim toga, donja glazura je bila napravljena krajem 70-tih, s dosta cementa u mješavi- ni, tako da ju je bilo vrlo teško razbijati. Toplinska izolacija od ekspandiranog polistire na (EPS) je bila umjereno vlažna, jer se dio vode procjedio ispod parne brane, koja nije bila kvalitetno ugrađena. Na kraju su svi slojevi bili kompletno ukonjeni, ali za dvostruko više vremena nego je bilo procjenjeno.

 

 

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Fibran Incline zajedno s Fibran 300 L ravnim pločama postavljene su prema planu kojeg je dala tehnička služba Fibrana iz Novog Mesta.

Izvedba sanacije toplinske i hidroizolacije
Kako je nagib krovne plohe bio neadekvatan, nakon postave nove parne brane, izveo se novi i jednostavniji nagib Fibran Incline pločama u nagibu 1,67%. Obzirom na to da je postojeći izlaz na terasu cca 30 cm iznad kote betonske konstrukcije, trebalo je na najvišoj točci terase početi s 24 cm toplinske izolacije. Na najnižoj točci završilo se s 18 cm. Neplanirani efekt sanacije, donio je prosječnu debljinu toplinske izolacije od 21 cm. Tako se energetska efikasnost pojačala ne samo u centimetrima, nego i toplinskom izolacijom ujednačenog nagiba. Sasvim zgodan “dodat- ni efekt”.

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Budući da je PVC membrana ugrađena iznad toplinske izolacije od XPS, bilo je potrebno ugraditi razdjelni geotekstil između hidro i toplinske izolacije

Novi slojevi su uključili parnu branu s uloškom od aluminija, gore navedene slojeve XPS-a, kao i jednoslojnu sintetičku (PVC) hidroizolaciju, koja je na svim krajevima završena zadignutim vertikalama, zavarenim na podkitanim lajsnama od kaširanog lima. Na ovako pripremljenu podlogu u susta- vu klasičnog krovnog sendviča, trebalo je osmisliti rubne i procjedne lajsne, od lima od kakvog je postojeći žlijeb i oluk. Standardnu šljunčanicu od pocinčanog lima, moguće je napraviti u željenoj visini i duljini, ali ju u ovom slučaju nije bilo moguće plastificirati, zbog duljine veće od 2 m. Osim toga, standardne su šljunčanice pripremljena za ugradnju na bitumenske membrane, a ne sintetičke. Uz malo razmišljanja na papiru, i jednostavni 3D nacrt za limara, napravljena je šljunčanica po mjeri, od gotovog plastificiranog pocinčanog lima, s detaljima prikladnim za pričvršćenje na PVC izolaciju bez bušenja kroz izolaciju.

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Šljunčanicu je izvela lokalna limarija, u željenoj boji i dizajnu.
Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Odabrane vrste seduma izabrali su sami investitori, kako bi osigurali atraktivan uzgled ozelenjenog dijela krov u sva 4 godišnja doba.

Završni radovi i ozelenjavanje krova
Na dijelu postavljenih slojeva ravnog krova, na prohodnom je dijelu ugrađena čepasta folija s integriranim geotekstilom, na kojoj je izveden cementni namaz, na kojem su u fleksibilnom ljepilu ugrađene keramičke pločice otporne na smrzavanje. Na ozelenjenom dijelu, ugrađen je zaštitni geotekstil, drenažno-akumulacijske kadice, filterski geotekstil, kamena vuna bez veziva za retenciju vode i supstrat za ek- stenzivno ozelenjavanje. Sađeno je 16 kom seduma na m2, prema uzorku kojeg je investitorica kreirala u toku sadnje, želeći dobiti atraktivan izgled neprohodnog dijela terase.

Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)
Fibran, sanacija i ozelenjavanje hrovne terase (Hausbau br.93)

Završni rezultat sanacije
Obzirom na dodatne radove, završni obračun je bio nešto viši od planiranog i iznosio je cca 4.900 €, što je 6,5% više od predviđene sume. Zamijenjujući standardni nagibni beton Fibran Incline, toplinskom izolacijom u nagibu, dobila se brža i preciznija izvedba, financijski zanemarive, ali energetski nemjerljive razlike.

više o proizvodima tvrtke FIBRAN na telefon 00385 99 654 2353 ili na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau br.93 (01/02 2017) na svim kioscima 

Share