Energija je nadohvat ruke – Hausbau br.78
solarna energija hausbau br.78

Energija je nadohvat ruke – Hausbau br.78

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Eko IN

U isto vrijeme dok je resorno Ministarstvo gospodarstva najavilo nastavak svoje istraživačke energetske politike u smjeru traženja novih zaliha nafte i plina, u Novinarskom domu je predstavljena studija «Energija nadohvat ruke», izrađena u okviru regionalnog projekta Unlocking the future (www.unlocking-the-future.com) koji provodi Heinrich Boell Stiftung, koja poziva na zelenu transformaciju uz pomoć korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti.

Sunčevi toplinski kolektori su kod nas neshvatljivo gurnuti na margine korištenja, čak i u Dalmaciji. Koliko je to čudan podatak, govori i činjenica da južna Hrvatska raspolaže sa preko 2500 sunčanih sati u godini, dok recimo Austrija ima gotovo upola manje. Unatoč tome, Austrija ima 20 puta više instaliranih takvih sustava po glavi stanovnika od nas. U studiji «Energija nadohvat ruke» se navodi da sunčevi toplinski sustavi mogu čak zamijeniti i energiju koju bi proizvodila kontroverzna termoelektrana na ugljen, Plomin C. Razlog je taj što je potreba za energijom u primorskim mjestima najveća u predvečernje sate, kada se turisti i mještani vraćaju s plaža i pripremaju za izlazak, a tada upravo kolektori mogu zadovoljiti potrebe za toplinskom energijom (umjesto primjerice električnih bojlera).

Mjere podizanja energetske učinkovitosti su također itekako praktične i dostupne svima, a podrazumijevaju obnovu i gradnju kuća od održivih materijala koji su lokalno dostupni (drvo, kamen), a mogu uključivati i mjere kao što su izolacija kuća od biorazgradivih materijala (primjerice izolacija od slame, gline, ovčje vune) ili nabavku energetski učinkovitih kućanskih aparata.

Jeli nam energija stvarno nadohvat ruke ili smo prisiljeni istražiti i izbušiti sva morska i prirodna bogatstva da bi je pronašli?

 

Mjere energetske učinkovitosti ne utječu na komfor stanovanja (dapače, još ga i podižu) i drastično smanjuju potrebe za grijanjem prostora, a mnoge županije i gradovi daju i poticaje za njihovo korištenje.

solarna energija hausbau br.78
solarna energija hausbau br.78

 

Autor: Zoran Kordić

Share