Centrometal – BESPLATNA energija Sunca – Hausbau br.100 (03/04 2018)

Centrometal – BESPLATNA energija Sunca – Hausbau br.100 (03/04 2018)

BESPLATNA energija Sunca

Tvrtka Centrometal d.o.o. u svojoj 50 godišnjoj tradiciji proizvodnje toplovodnih sustava grijanja posvećuje veliku pažnju obnovljivim izvorima energije u što svakako spada i razvoj, projektiranje i proizvodnja komponenti modernih toplovodnih solarnih sustava. Da bi mogli koristiti besplatnu energiju Sunca potreban nam je kvalitetan solarni sustav. Solarni sustavi mogu uštedjeti od 50% do 70% godišnjih potreba zagrijavanje potrošne tople vode (PTV) i 10% do 30% godišnjih potreba za grijanjem.

Solarni sustav za zagrijavanje potrošne tople vode
Solarni se sustav za zagrijavanje potrošne tople vode (PTV) sastoji od nekoliko komponenti: solarnih toplovodnih kolektora, solarnog bivalentnog spremnika, solarne pumpne grupe, ekspanzijske posude te elemenata armature i izoliranih metalnih cijevi. U našim krajevima za cjelogodišnje energetske potrebe za PTV-om, solarna energija kao samostalni izvor topline nije dovoljna pa nam u sustavima zagrijavanja PTV-a, uz solarni sustav, treba i neki konvencionalni izvor topline (kotao na biomasu (drvo, drvene pelete, drvenu sječku…), plin, ulje, el. struju…). Uobičajeno, za jednu četveročlanu obitelj, potreban je bivalentni spremnik od 300 litara (kao STEB-300), sa solarnom regulacijom, 2 ili 3 solarna toplovodna kolektora (kao CPK-7210NAlu ili CVSKC-10), solarna ekspanzijska posuda (24-35 litara), solarna pumpna grupa (kao CSPG-279) sa svim potrebnim elementima te neki oblik dogrijavanja – najčešće postojeći kotao za centralno grijanje. Komponente solarnog sustava potrebno je pažljivo odabrati i dimenzionirati kako bi mogli prikupiti što više energije Sunca u naš spremnik te kako ne bi dolazilo do pregrijanja sustava. U ponudi postoje solarni kompleti sa skoro svom potrebnom opremom.

Solarni sustav za dogrijavanje sustava grijanja
U zimskim mjesecima solarni sustavi koriste se samo za dogrijavanje sustava grijanja u kombinaciji sa konvencionalnim niskotemperaturnim/kondenzacijskim kotlovima na plin ili ulje, kotlovima na biomasu sa akumulacijskim spremnikom ili elektrokotlovima. U takvim slučajevima, ovisno o sistemu, može se uštedjeti 10-30% ukupne potrebne energije za grijanje. Kod solarnih sustava za grijanje koriste se spremnici većih zapremina, akumulacijski spremnici (kao CAS-S), ili ako želimo odmah riješiti i zagrijavanje PTV, kombinirani spremnici (kao CAS-BS) koji u sebi imaju i spremnik PTV-a. Radi što veće efikasnosti solarni se sustavi ugrađuju na sustave niskotemperaturnog (podnog, zidnog) grijanja.

 

Share