Fibran – Optimo duo krov  – Hausbau br.89
Fibran - DUO krov - Hausbau br.89

Fibran – Optimo duo krov – Hausbau br.89

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:NOVOSTI

Fibran – Optimo duo krov

SANACIJA RAVNOG KROVA KOJI CURI KADA NE PADA KIŠA …

Fibran - DUO krov - Hausbau br.89
Fibran – DUO krov – Hausbau br.89

Poseban čar koju ima potkrovlje, isto tako imaju i ravne površine pod vedrim nebom, koje se korisno upotrebljavaju za opuštanje i rekreaciju. Usred mjesta možemo imati vrt ili ga upotrijebimo za parkirališta. Što god odlučimo, imamo dodatne korisne površine. Ali što napraviti kada krov curi, a ne pada kiša?

Fibran - DUO krov - Hausbau br.89
Fibran – DUO krov – Hausbau br.89

SANACIJA KLASIČNOG RAVNOG KROVA
Krov curi ponekad i kad kiša ne pada i to usred ljeta u najsušnijem i najtoplijem periodu. U ovom slučaju najgore rješenje je postaviti novi sloj hidroizolacije, jer i ona stara očito dobro funkcionira. Radi se, naime, o kondenzatu koji se tijekom hladnijih mjeseci nagomilao u toplinskoj izolaciji
koja se nalazi ispod hidroizolacije, a koja nije zaštićena parnom branom ili se para ne može odzračivati, te se tako nemajući kamo

van, vraća najkraćim putem natrag – kroz nosivu (najčešće betonsku) konstrukciju u unutarnji prostor. U ovakvim slučajevima potrebno je skinuti postojeću hidroizolaciju, ukloniti navlaženu toplinsku izolaciju i zamijeniti ju novom, suhom, nakon što se očistila i kvalitetno izvela nova parna brana s odzračivanim parorasteretnim slojem. U ovom slučaju govorimo o sanaciji klasičnog ravnog krova bez kvalitativnih promjena.

Fibran - DUO krov - Hausbau br.89
Fibran – DUO krov – Hausbau br.89

SANACIJA PO SISTEMU “OBRNUTOG KROVA”
Uzimajući u obzir novije materijale i rješenja krovnih sistema koja se nude, možemo krov u kojem pri sanaciji skidamo sve slojeve, izvesti po sistemu obrnutog krova. Na očišćenu podlogu postavit ćemo najprije hidroizolaciju ( u ovom slučaju nije potrebno izvoditi parnu branu niti parorasteretni sloj – dakle nema ni odzračnika). Zbog pretpostavke da je očišćena podloga gruba i neravna, dobro je prije postavljanja jednoslojnih sintetičkih hidroizolacija staviti deblji geotekstil na podlogu, kao mehaničku zaštitu hidroizolacije. Na hidroizolaciju postavljamo toplinsku izolaciju od ekstrudiranog polistirena FibranXPS 300L koju štitimo od utjecaja sunca i sile vjetra nasipom ispranog šljunka ili betonskim pločama. U oba slučaja se preporuča na lagane ploče XPS-a postaviti filter od geotekstila.
No, što ako na krovu nema toplinske izolacije (ispod je negrijani prostor) i samo je potrebno popraviti staru (obično bitumensku) hidroizolaciju. Nakon pripreme stare hidroizolacije za sanaciju, izravnaju se napuhnuti dijelovi, napukline, nabori i sl., preko nje se postavlja geotekstil i na njega nova hidroizolacija. Danas su to najčešće jednoslojne sintetičke hidroizolacije kojima se spojevi zavaruju vrućim zrakom ili lijepe «na hladno». Postava je brza i čista, a i garancija je na ove membrane obično dulja nego na bitumenske membrane. Najčešće govorimo o 10 – 15 godina, što varira od proizvođača do proizvođača.
U ovom slučaju se bilo koji tip obrnutog krova može izvesti iznad sanirane stare hidroizolacije.

Fibran - DUO krov - Hausbau br.89
Fibran – DUO krov – Hausbau br.89

DUO KROV
U slučaju da se prostor ispod ravnog krova pretvori u grijani i krov je potrebno toplinski izolirati, to je vrlo lako pločama Fibran XPS-a. Ovako sanirani krov nazivamo DUO KROV. Koncepcija DUO KROVA pločama FibranXPS-a iznad hidroizolacije predstavlja ekonomično rješenje sanacije. Ovakva struktura krova omogućava da se postojeći krov dovede na nivo niske potrošnje energije uz male troškove izvedbe.

DUO OPTIMO KROV
“Optimo” krov je jedno od poboljšanja ravnih krovova koji umjesto betona u padu ima ugrađen poseban element, laku toplinsku izolaciju u padu FIBRANxps.
Duo krov se najčešće upotrebljava kao varijanta obrnutog krova na lakim konstrukcijama, kada treba povećati toplinski otpor konstrukcije. Kod DUO OPTIMO krova se nagib izvodi Fibran INcline xps pločama.
Ako se ispod hidroizolacije nalazi manje od 30 % od ukupnog toplinskog otpora, tada nije potrebno provjeravati paropropusnost konstrukcije. Slojevi iznad hidrolizolacije u funkciji su obrnutog krova.

 

Budući da je rub krova izveden plitkim betonskim profilom, TPO se zalijepio i prilagodio betonskom profilu, a okapi su izvedeni od pocinčanog lima koji je tvornički kaširan ovim materijalom, kako bi se omogućilo termičko spajanje membrane na limarski detalj. Izolacija je svijetle boje, čime se pridonosi manjem zagrijavanju krova, djeluje čišće i urednije, a osim toga pogodna je za eventualne popravke u budućnosti.

Slike pokazuju primjer sanacije dijela ravnog krova jedne stambene zgrade s tri ulaza, dakle i s tri različita investitora. Prvi dio krova saniran je s dva sloja bitumenske trake od kojeg je završna s kvarcnim posipom. Srednji dio zgrade saniran je jednoslojnom sintetičkom izolacijom od termoplastičnog poliolefina (TPO), dok trećem dijelu tek predstoji sanacija. Usprkos velikom broju detalja, TPO se kao plastomerna i elastomerna izolacija, pokazao kao vrlo pogodan materijal za obrađivanje detalja, kao i za spoj s bitumenskom izolacijom.

više o ravnim krovovima i proizvodima Fibran na www.fibran.hr ili u magazinu Hausbau br. 89

Share