Zdravo stanovanje uz opeku koja diše

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

www.wienerberger.hr
Tehnička podrška:
Tel: 099 3595 336,
099 3595 337,
098 226 154

Zdravo stanovanje danas nije samo lijepa priča već nužan preduvjet prilikom odabira nekretnine. Otkrivanje štetnih posljedica građevinarstva na okoliš potaknula je investitore i građevinski sektor da sve veću pažnju posvete održivom i zdravom stanovanju.

Tako je toplinska izolacija vrlo brzo postala imperativ prilikom gradnje objekata. No, istodobno se iz vida izgubila „cijela slika“ – smetnulo se s uma kako toplinska izolacija može drastično promijeniti unutarnju klimu, a samim time i zadovoljstvo onih koji obitavaju u takvom  okruženju. Počelo se postavljati pitanje možemo li govoriti o zdravom stanovanju ako zadovoljstvo korisnika nije u prvom planu?
Suvremeno građevinarstvo stoga vrlo brzo mijenja paradigmu. Zdravo stanovanje ne postoji bez – zadovoljnih stanara. Zato moderna zelena gradnja u fokus ponovo stavlja čovjeka.

Koji su parametri zdravog stanovanja?
No što je zdravo stanovanje i kako uopće mjeriti zadovoljstvo korisnika? Pitanje smo postavili poslijedoktorandici Građevinskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marini Bagarić. “Kvaliteta unutarnjeg zraka, higrotermalna ugodnost prostora, kao i akustična ugodnost te ovojnica zgrade sigurna od vlage čine elemente zdravog i ugodnog stanovanja. Iako toplinska ugodnost kao subjektivan doživljaj može biti složena za određivanje, ipak postoje određene preporuke i kategorije. Istraživanja pokazuju da se najveća većina ljudi osjeća ugodno pri temperaturi 20-22 °C i relativnoj vlažnosti 40-60 %”, tvrdi Bagarić.

Postavlja se pitanje kako postići navedene uvjete?
Bagarić objašnjava kako je jedna od najvažnijih stavki svakako vanjska ovojnica zgrade, a kako bi nam približila ovaj koncept, poslužila se zanimljivom usporedbom: „Vanjska ovojnica zgrade je na neki način kao koža zgrade, pomaže održavati idealnu relativnu vlažnost i temperaturu unutarnjeg zraka.“ Upravo je navedena činjenica bila povod istraživanja Zavoda za materijale (GF Zagreb) o utjecaju različitih sustava vanjskih zidova na parametre kvalitete zraka i unutarnje ugodnosti. Izvedene su numeričke simulacije na primjeru „e4 kuće“ – kuće gotovo nulte energije. Konkretnije govoreći, za istu geometriju obiteljske kuće, analizirana je varijanta s vanjskim zidovima građenima Porotherm 38 IZO Profi opekom, zatim varijanta s vanjskim zidovima od armiranog betona i ETICS sustava
 toplinske izolacije (na bazi EPS-a) te varijanta s vanjskim zidovima od laganih drvenih zidnih panela.

Rezultati upućuju na veći kapacitet regulacije relativne vlažnosti unutarnjeg zraka u slučaju vanjskih zidova od Porotherm 38 IZO Profi opeke, ali i unutarnjih zidova od opeke. Za analizirane slučajeve, kuća građena Porotherm IZO Profi opekom najduže se nalazila u području koje obuhvaća i najvišu razinu ugodnosti i proširenu ugodnost.

Kako bi još malo pojasnili rezultate ovog istraživanja, obratili smo se proizvođaču Porotherm IZO Profi opeke, tvrtci Wienerberger. Zanimalo nas je što Porotherm IZO Profi opeku izdvaja od ostalih materijala za gradnju zidova?
„Najjednostavnije rečeno, zidovi građeni IZO Profi opekom omogućuju optimalnu vlažnost i više topline zimi, a više svježine ljeti. Rezultat je ugodno stanovanje, a najviše nas veseli kada naši kupci kažu kako je upravo to ona razlika koja od kuće čini dom.“ – zaključili su iz Wienerbergera.