Zašto je tolika potražnja za montažnim kućama?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Tvornica kuća Domprojekt

Projektni ured: Trnjanska 37, Zagrebtel: 01/4810 138Proizvodnja: Delkovečka 4, Blato (Zagreb)info@domprojekt.hr
www.domprojekt.hr

Zadnjih godina, a sve više nakon potresa koje smo doživjeli prošle godine, stručnjaci s tržišta nekretnina i proizvođači montažnih sustava, bilježe značajan interes i potražnju za montažnim kućama. Nove okolnosti i trendovi ubrzale su želju investitora za brzom, niskoenergetskom gradnjom.

Do sve veće potražnje za niskoenergetskim montažnim kućama dolazi iz više razloga. Prije svega u Hrvatskoj je već godinama u fokusu energetski učinkovita gradnja i trenutno nZEB gradnja.

Montažna gradnja – niskoenergetska gradnja
Napredovali su i sistemi montažne gradnje, pa tako danas montažne kuće ne samo da mogu zadovoljiti propisane standarde, već jedan od najpoznatijih proizvođača montažnih kuća u Hrvatskoj, Tvornica kuća Domprojekt, može isporučiti i pasivne montažne objekte. Iako smo mentalitetom i tradicijom skloni masivnoj gradnji i tradicionalnim građevinskim materijalima, val potražnje za montažnim kućama iz dana u dan raste. Tome doprinose i mlađe generacije investitora koje su otvorenije prema netradicionalnim rješenjima i novim tehnologijama, koji zbog svog životnog stila žele što bržu gradnju i useljenje. Bez obzira na dob, investitori žele kuću koja će biti ugodna, zdrava, sigurna, dugotrajna i u kojoj će troškovi režija biti što niži. Danas sve ove zahtjeve mogu bez problema ispuniti montažne kuće. Vanjski zidovi niskoenergetskih kuća koje proizvodi Tvornica kuća Domprojekt, izvode se u sistemu Standard, Euro, EuroMAX i Mega s U vrijednostima u rasponu od 0,133 W/m²K do 0,094 W/m²K, ovisno o sistemu.

Brza gradnja
Sljedeći razlog je i trend drugačijeg načina života, koji život vraća prirodi. Ovaj trend kod nas dovodi do veće potražnje vikendica ili gradnje istih, za što se dio investitora zbog brzine gradnje odlučuje na brzu, niskoenergetsku montažnu gradnju. Time dobivaju ugodan objekt s niskim troškovima za grijanje i hlađenje, koji će im možda jednog dana u starijoj životnoj dobi postati stalni dom. Montažne kuće iz Tvornice kuća Domprojekt dolaze na gradilište u vidu gotovih zidnih elemenata s ugrađenom vanjskom stolarijom, postavljenom izolacijom, tako da se kuća može montirati na prethodno napravljene temelje, u jednom danu. U slučaju izvedbe radova u razini visoki rohbau, predviđeni rok završetka radova, ovisno o veličini kuće, je do 30 dana.

Montažne kuće otporne su na potrese
Glavni preokret u povećanoj potražnji za montažnim kućama dogodio se nakon prošlogodišnjih potresa. Dio stanovnika centra Zagreba potražio je rješenje u kućama i zemljištima van grada. Time se povećao i interes za montažnim kućama jer vrlo dobro podnose sezmičke aktivnosti. Dokaz tome su i montažne kuće proizvedene u Tvornici kuća Domprojekt, izgrađene na području Banovine, koje su u prosinačkom potresu prošle bez oštećenja. Tvornica kuća Domprojekt raspolaže s katalogom tipskih kuća koji broji preko 90 montažnih kuća-prizemnica, kuća s potkrovljem i katnih kuća.

Harmonična igra kubusa

Giulietta je jedna od onih kuća pored kojih ne prolazite bez zastajanja, a osim dojmljive forme prate je i poželjne performanse niskoenergetske kuće. Natkriveni ulaz uvodi u ulazni prostor sa stubištem i manjim WC-om. Centralne zidne pregrade između prostorija ostvaruju kružno kretanje prizemljem, istodobno spajajući razdvajajući pojedine površine dnevne grupe prostorija. Time je postignut efekt otvorenog prostora uz maksimalnu funkcionalnost. Prostrana natkrivena terasa i nusprostorije zaokružuju tu praktičnost. Uvlačenjem pergolom natkrivene terase između dviju spavaćih soba, interijer kata orijentira se prema eksterijeru. Glavna spavaća soba raspolaže garderobom i kupaonicom te izlaskom na vlastitu terasu. Posebnost Giuliette je i multifunkcionalni otvoreni prostor galerije koji može poslužiti kao radna soba ili biblioteka. Osvjetljenje radnih ploha optimalno je zbog trakastog prozora, s kojeg se pruža idealan pogled upravo dok sjedite. Zahvaljujući sistemu brze montažne gradnje niskoenergetske kuće, nećete morati dugo čekati da stanete i kraj vlastite Giuliette.

Razigrana katnica
Evelyn je razigrana, tip montažne niskoenergetske kuće koja se ne suzdržava i bez zadrške pokazuje svoja pročelja. Ta se dinamika očituje prvenstveno u njezinoj formi s više oblikovnih elementa, a onda i dualnom kontrastnom koloritu. Natkriveni trijem uvodi u ulazni hodnik s dvokrakim stubištem prema gornjoj etaži. Odmah na početku, roditelji se mogu povući u svoje krilo – spavaću sobu s radnim prostorom i izdvojenom garderobom, koje prati prostrana kupaonica na suprotnoj strani. Dnevni boravak proširen je čitavom polovicom prizemlja, a uz otvorene prostore sjedeće grupe, blagovaonice i kuhinje smještena je velika ostava. Naglašeni stupovi terase natkrivene pergolom psihološki daju efekt zaštićenosti i gradiraju prelazak iz interijera u eksterijer. Orijentacija kata na otvorenu terasu iznad prizemlja oblikovno je naglašena okvirom. Osim sunčališta, povući se možete u jednu od tri spavaće sobe. Među njima se izdvaja jedinica sa zasebnom garderobom i potpuno opremljenom kupaonicom. Na katu se nalazi i zajednička garderoba/spremište te zajednička kupaonica.

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA