WIENERBERGER – Za posao i stanovanje – HAUSBAU br.79
WIENERBERGER - Za posao i stanovanje - HAUSBAU br.79

WIENERBERGER – Za posao i stanovanje – HAUSBAU br.79

Za posao i stanovanje
Porotherm Profi sustavom

Još jednom donosimo zanimljivu priču i primjer gradnje POROTHERM PROFI sustavom.

POROTHERM PROFI DRYFIX.extra sustav gradnja je energetski, efikasan i brz. To su glavni razlozi zašto se dr. stom. g. Željko Pajurin odlučio za gradnju POROTHERM PROFI sustavom dvonamjenskog poslovno-stambenog objekta u Bedekovčini.

Dvojni objekt

Ukupna površina dvoetažnog poslovno-stambenog objekta je oko 220 m2. Donju etažu čini stomatološka ordinacija s prostranom čekaonicom, dvije stomatološke ambulante, prostorom za RTG, pomoćni kabinet i toalet. Gornja, potkrovna etaža je projektirana kao kombinacija poslovnog i stambenog dijela. Kuća je građena sa POROTHERM PROFI opekom debljine 30 cm. Od toplinske tehnike tu je Robert Bosch kondenzacijski bojler i dimnjak te podno grijanje. Krovište je pokriveno Tondach glinenim crijepom Saturn. Stolarija je PVC sa troslojnim staklom. Objekt se trenutno koristi više kao poslovni nego stambeni prostor.

O iskustvu i dojmovima gradnje g. Pajurina sa POROTHERM PROFI sustavom možete pročitati u nastavku.

Razgovor sa g. Željkom započeo je prepričavanjem anegdote sa gradilišta. “Nakon postavljenih temelja slijedilo je zidanje. Na gradilište je došao stručni tim iz tehničke podrške tvrtke Wienerberger kao bi dao tehničku podršku izvođaču radova za sistem Porotherm Profi. Kako dečki mog izvođača nisu imali iskustva sa gradnjom Porotherm Profi sistemom očekivali su da će tu biti dosta mukotrpnog rada, miješanja morta kao i inače i sl. Budući da se ne radi s mortom nego sa Porotherm Profi Dryfix.Extra ljepilom, redoslijed i organizacija rada potpuno im se promijenila. Tako da dečki koji su opsluživali majstore zidare sa ciglenim blokovima nisu mogli stizati donositi blokove koliko je ljepljenje brzo išlo. Na kraju su svi htjeli isprobati rad s “pištoljem” sa Dryfix.Extra ljepilom. Kuća je samo “rasla”, susjedi su dolazili gledati i pitali se kako je to moguće da gradnja tako brzo ide? Čuđenje susjeda i poznanika je bilo još veće jer nisu vidjeli fuge od morta. Ono što je posebno došlo do izražaja to je jednostavnost i brzina nanošenja veziva. Time se izbjegavaju „hladni mostovi“ i osigurana je maksimalna toplinska zaštita. Prema specifikacijama zidanje Porotherm Dryfix.Extra moguće je i zimi do -5 C, što znatno produžuje period gradnje. “

 

više u magazinu HAUSBAU br. 79  ili na www.wienerberger.hr

 

Share