WIENERBERGER BRICK AWARD ’16

WIENERBERGER BRICK AWARD ’16

Brick Award_Gerhard Hanke i Andrija Rusan_2

Lumenart - House of Light_1

Od početka studenog hrvatski arhitekti mogu prijavljivati svoje projekte od opeke za Wienerberger Brick Award 2016.

Najveći svjetski proizvođač opeke, tvrtka Wienerberger, u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata, nastavljajući se na već tradicionalni međunarodni projekt, raspisuje natječaj za najbolju arhitektonsku realizaciju u Hrvatskoj u kojoj je korištena opeka.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se već dvanaest godina i obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi. S obzirom na to kako se opeka, kao najstariji i najizdržljiviji materijal, vrlo često podcjenjivala u modernoj arhitekturi, 2004. godine pokrenuta je dodjela Wienerberger Brick Award kako bi promovirala estetske i funkcionalne karakteristike opeke.

“Brick Award ’16” poseban naglasak stavlja na prirodnu integraciju u okoliš, geometriju, karakter, ali i kvalitetu zgrade i osvjetljenje. Kako bi mogao konkurirati na natječaju, značajan dio projekta mora biti izveden od opeke, a završetak izvedbe projekta mora biti 2013. godina ili kasnije. Ocjenjivat će se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade koje su energetski efikasne i ekološki prihvatljive. Projekti moraju objasniti na koji način će se unaprijediti kvaliteta življenja te imati odgovoran i održiv pristup arhitekturi, a prilikom prijave potrebno je naznačiti za koju kategoriju objekt konkurira. Upotreba Wienerberger materijala nije uvjet za sudjelovanje u međunarodnom projektu “Brick Award ’16”.

Natječajem će se vrednovati primjeri najkvalitetnijih realiziranih arhitektonskih rješenja u kojima se na izniman i inovativan način u pogledu izvedbe i tehnologije koriste opeka za zidove, fasade, opločnici, crijep i drugi glineni proizvodi. Cilj natječaja je odabrati najviše pet najboljih radova u regiji, koje će ocjenjivački sud renomiranih arhitekata Slovenske zbornice arhitekata i Hrvatske komore arhitekata odabrati između prispjelih realizacija te nominirati na svjetski natječaj Brick Award ’16.

Kategorije unutar kojih možete nominirati svoje projekte su:

  • Stambene zgrade (obiteljske i višestambene)
  • Zgrade javne namjene – otvorene za javnu uporabu, edukativnu i društvenu svrhu
  • Rekonstrukcija – kreativni i inspirativni primjeri prenamjene objekata
  • Objekti u urbanome okruženju – Prateći trend urbanizacije i ograničene mogućnosti prostornog širenja, projekti stavljaju naglasak na inovativne pristupe uz istovremeno poštivanje postojećih situacija i okruženja
  • Održiva integracija – Objekti koji su odlično integrirani u okolinu, koriste lokalne resurse, društveno su odgovorni i ekološki osviješteni

 

„Hrvatski projekti mogu ponosno stajati uz bok onima svjetskih poznatih arhitekata, što je dokazao i prošlogodišnji dobitnik priznanja „Wienerberger Spezial Prize“ gospodin Andrija Rusan. Ovakva priznanja, osim financijske nagrade, dodatno pridonose afirmaciji hrvatskih arhitekata u stručnoj i široj javnosti i drago nam je da tome možemo sudjelovati.“ – izjavio je SEE Product manager Wienerbergera, Tomislav Franko.

Pobjednike svjetskog natječaja Brick Award 16′ očekuju primamljive nagrade. Glavna nagrada iznosi 7000 eura, dok nagrade za četiri dobitnika u pojedinačnoj kategoriji iznose 5000 eura.

Natječaj se provodi na dvije razine – nacionalnoj i međunarodnoj. Radovi se prijavljuju online, putem websitea www.wienerberger.hr  do 31. ožujka 2015. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi arhitekti čiji je projekt realiziran u Hrvatskoj u periodu od 2013. godine do danas. Svi detalji o prijavi bit će dostupni i na Facebook stranici Wienerberger Hrvatska. www.wienerberger.hr

Share