Velux – Prvi pametni prozor – Hausbau br.103 (09/10 2018)

Velux – Prvi pametni prozor – Hausbau br.103 (09/10 2018)

Velux – Prvi pametni prozor

Istraživanja pokazuju kako provodimo čak 90 posto vremena u zatvorenim prostorijama te vrlo često zaboravljamo prozračivati, naročito u zimskim mjesecima. Zapravo većina nije ni svjesna koliko vremena provodi u zatvorenom, a što je potvrdila studija YouGov i to na temelju istraživanja među 16.000 pojedinaca u 14 zemalja diljem Sjeverne Amerike i Europe. Mišljenje ispitanika je bilo da u prosjeku samo 18 % našeg vremena boravimo u domovima i uredima, dok stvarni broj iznosi 90 %. To je čak 21 sat dnevno. Ipak, 77 % ispitanika je svjesno da u stvarnosti unutarnji zrak može biti pet puta zagađeniji od vanjskog i da dječje sobe često spadaju u najzagađenije prostorije svakog doma.

Pametni sustav koji će umjesto vas ‘brinuti’ o prozračivanju
Zbog toga što većinu vremena provodimo unutar naša četiri zida, redovito prozračivanje je nužno kako bi se poboljšala klima u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući pametnoj tehnologiji po prvi puta se javila mogućnost da se krovni prozori otvaraju ili zatvaraju samostalno te tako stvaraju zdraviji zrak u prostorijama. Riječ je o inovativnom rješenju pod nazivom VELUX ACTIVE with
NETATMO, a koje je VELUX – globalni lider u proizvodnji te prodaji krovnih prozora, osmislio u suradnji s francuskom tehnološkom tvrtkom Netatmo. Izgrađen na najnovijoj tehnologiji smart-senzora, VELUX ACTIVE sustavom stoga stvarno misli i djeluje umjesto vas, naravno kad je riječ o prozračivanju. Pametni senzori prate temperaturu,
vlažnost i koncentraciju CO2 u prostoriji i aktiviraju sustav za otvaranje ili zatvaranje krovnih prozora. Riječ je o inovativnom proizvodu koji je prepoznat na svjetskom tržištu, a koji je od sada dostupan i u Hrvatskoj.

Automatsko upravljanje uz pomoć senzora i to gdje god se vi nalazili
Nakon što pametni senzori detektiraju odstupanja u temperaturi, vlažnosti ili količini CO2 automatski se otvaraju VELUX INTEGRA® električni krovni prozori kako bi svježi zrak ušao u dom. Uređaj je unaprijed programiran te također sprječava pregrijavanje kućanstava proaktivnim zatvaranjem roleta i zastora. VELUX ACTIVE funkcionira s kontrolnom aplikacijom za iOS i Android pa ga možete podesiti gdje god se nalazili.

više o proizvodima tvrtke Velux na www. velux.hr/active ili u magazinu Hausbau na svim kioscima

Share