Velux – Domovi koji su održivi i zdravi

VELUX Hrvatska d.o.o.
Av. V. Holjevca 40, 10010 Zagreb
Besplatni telefon
+385 0800 600 400
velux-hr@velux.com
www.velux.hr

VELUX Hrvatska d.o.o. Av. V. Holjevca 40, 10010 Zagreb Besplatni telefon +385 0800 600 400 velux-hr@velux.com www.velux.hr

VELUX grupa i njeni partneri stvorili su nešto posebno – projekt Living Places Copenhagen. Riječ je o projektu kakav dosada nije viđen, sa sedam prototipova kuća koje su zdrave, pristupačne, održive, humane i povezuju ljude koji žive u stambenoj zajednici.

Eksperimentalni koncept Living Places
Svi želimo domove koji pozitivno utječu na naše zdravlje i ne koštaju bogatstvo. Potaknuti time, VELUX grupa je osmislila koncept Living Places. Eksperimentalni projekt u Kopenhagenu pokazuje kako je moguće graditi domove s manjim ugljičnim otiskom, ujedno domove koji su zdraviji za ljude i planet.

Građevinska industrija je odgovorna za 34% globalne potrošnje energije i 37% emisija CO2. No, projekt Living Places pokazuje kako je moguće postići ugljičnu neutralnost u životnom vijeku zgrade. Eksperimentalnim projektom Living Places uspjeli su smanjiti emisiju industrije za 17%, uz izvanredan CO2 otisak od 3,8 kg/CO2/m2/godina, što je tri puta niže od propisane vrijednosti koju zahtijeva danski zakon.

“Naš cilj je stvoriti domove koji su zdravi i dostupni svima. Stvarno smo ponosni na ono što smo mi i naši partneri postigli projektom Living Places Copenhagen. Ovaj projekt pokazuje kako održivi i udobni domovi mogu biti stvarnost danas”, rekla je Tina Mayn, izvršna potpredsjednica za proizvode u VELUX grupi. Projekt Living Places koji je pokrenula VELUX grupa, u suradnji s arhitektonskim uredom EFFEKT te tvrtkama Artelia i Enemærke & Petersen ima pet ključnih principa: zdravo, ekonomično, jednostavno, zajedničko i fleksibilno.

Primjeri pozitivnih praksi koje možemo primijeniti i u Hrvatskoj
Kopenhagen su posjetili i hrvatski arhitekti povodom obilaska projekta Living Palces, a među njima je bio i arhitekt Alen Žunić koji je bio impresioniran zelenim i održivim načinom promišljanja u urbanizmu, arhitekturi i izgradnji domova budućnosti. “Zbog drastičnih klimatskih promjena na globalnoj razini svaka kuća i naselje, svojom tranzicijom ka održivom načinu gradnje, dovest će u narednih 10 do 20 godina do velikih pozitivnih promjena.

Prezentacija ovakvoga tipa gradnje možda je samo testna točka, ali upravo zbog organiziranih obilazaka i prezentacija za veliki broj ljudi koji to u konačnici mogu vidjeti, stvara se svijest o tome kako je moguće graditi odgovorno spram prirode. Uz tehničke doprinose, ključan doprinos ovog projekta je u smjelosti i viziji jer ovakvi pilot projekti su oni koji stvaraju promjenu. Osobno ću se zalagati i truditi da se što više sličnih pozitivnih praksi implementira i kod nas u arhitekturu, posebice urbanističke projekte gdje utjecaj održivih principa gradnje može učiniti još i veću razliku”, zaključio je arhitekt Alen Žunić.

VELUX grupa i njezini partneri pažljivo su odabrali materijale, dizajn i tehnike gradnje kako bi bili sigurni da su ovi domovi dobri za planet i ljude. U studiji kojom se mjeri njihov utjecajna okoliš, tvrtka je otkrila da se održivi domovi mogu graditi bez sofisticiranih tehnologija budućnosti, sve što je potrebno već imamo.

Projekt Living Places redefinira što je moguće u praksama održive gradnje. Dajući prioritet niskom CO2 otisku i optimalnoj unutarnjoj klimi, koncept postavlja novi standard za suživot s prirodom.

VELUX Hrvatska d.o.o.
Av. V. Holjevca 40, 10010 Zagreb
Besplatni telefon
+385 0800 600 400
velux-hr@velux.com
www.velux.hr

Hausbau br. 133

Članak objavljen u magazinu Hausbau br. 133 (rujan/listopad 2023.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku 

Hausbau br. 133

Članak objavljen u magazinu Hausbau br. 133 (rujan/ listopad 2023.). Potražite svoj tiskani ili digitalni primjerak na našem online kiosku