Uspješno završen sajam HoReCa Adria u Zagrebu
Sajam HoReCa Adria, centralno mjesto susreta profesionalaca iz industrije turizma i ugostiteljstva, održao 24. – 26.10. u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, privukavši više od 10 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i regije. Tijekom tri dana trajanja sajma nastupilo je više od 250 izlagača koji su predstavili vodeće svjetske brendove i najnovije trendove u opremanju hotela, restorana, kampova i kuća za odmor.
Posjetitelji su imali priliku upoznati ekskluzivne novitete na hrvatskom tržištu, uključujući profesionalnu opremu, namještaj, dekoracije, higijenske proizvode te napredne rezervacijske sustave. Posebno su se istaknule tehnologije usmjerene na održivost, kao i proizvodi koji podižu kvalitetu usluge, što su posjetitelji ocijenili kao ključne inovacije za nadolazeću turističku sezonu 2025.
Edukativni program i paneli – ključna pitanja i izazovi
Ovogodišnji edukativni program ponudio je raznovrsne i aktualne teme. Poseban interes izazvao je panel “Zapošljavanje u turizmu 2025: Ključni izazovi i prilike,” na kojem su Marina Perić iz Connecte, Petar Lovrić iz Kadusa, Radmila Kovačević, novinarka Večernjeg lista, Leonardo Buzov Vulas iz Mövenpicka Zagreb i Natali Komen Bujas, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, razgovarali o izazovima zapošljavanja i predstojećim prilikama u sektoru, s posebnim naglaskom na potrebu za kvalificiranim radnicima u nadolazećoj sezoni.
Izuzetno posjećena bila su i predavanja o sinergiji lokalne tradicije i modernog dizajna, o kojima je govorio dizajner Boris Ružić, kao i panel o pet friendly ponudi, gdje su hotelijeri podijelili svoja iskustva u prilagodbi smještaja za goste s kućnim ljubimcima.
Pizza Open Cup i pobjednici natjecanja
U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u pripremi pizze, koje će se 2025. održati u Parmi, sudjelovao je 21 pizza majstor. Prvo mjesto osvojio je Martin Čirjak iz Zagreba sa svojom klasičnom pizzom obogaćenom pesto verdeom, fetom, ricottom, karameliziranim ljubičastim lukom, vrganjima, kremom od aceta balsamica i talijanskim začinima. Drugo mjesto pripalo je Pasqualeu Longobardiju iz Papavero Pizza & Food Laba, dok je treće mjesto zauzeo Denis Aaron Krašni iz ljubljanske Pizzerije Peruzza. Žiri je ocjenjivao prema strogim kriterijima koji su uključivali pripremu, okus i pečenje, a natjecatelji su imali 12 minuta za pripremu i pečenje svojih pizza. Natjecanje je organizirao Pizza New S.p.a.
Crush the Rush – adrenalinsko natjecanje barista
Ove godine po prvi put na sajmu HoReCa Adria održano je natjecanje barista Crush the Rush, koje je privuklo timove barista iz Hrvatske. Sudionici su odmjerili snage u brzini, preciznosti i timskom radu. Pobjedu je odnijela ekipa Piaf iz Bjelovara, drugo mjesto zauzela je ekipa Skin2Skin iz hotela Zonar, a treće ekipa Quahwa iz istoimene zagrebačke pržionice kave. Natjecanje je održano u dinamičnoj i zabavnoj atmosferi, a najbolji baristi su pokazali svoje umijeće pripremanja osam napitaka od kave unutar ograničenog vremena, koristeći profesionalne uređaje La Marzocco. Za kraj, najavljujemo kako će se veliki HoReCa Adria sajam održavati svake dvije godine. Sljedeće izdanje izdanje se održava od 22. do 24. listopada 2026. Vidimo se!