Tranzicija prema obnovljivim izvorima: Zašto su dizalice topline budućnost?

Od grijanja na plin do dizalice topline: Kako modernizirati stari sustav grijanja?

Iako još uživamo u sunčanoj jeseni, polako dolaze hladniji dani, a time i sezona grijanja. Mnogi od vas sigurno već intenzivno razmišljaju o tome kako doskočiti budućim troškovima grijanja koji „pojedu“ znatan dio kućnog budžeta.

U doba brzih promjena na globalnom tržištu, sve vidljivijih ekoloških problema i tehnoloških inovacija, energetska efikasnost postaje ključna. Kroz prizmu ovih promjena, pogotovo klimatskih, sve je veći fokus na korištenju obnovljivih izvora energije kao održivom rješenju za kućanstva ali i objekte različitih namjena.

U središtu tih promjena nalazi se tehnologija dizalica topline koja postaje sve popularnija u Hrvatskoj. No, što je zapravo donijelo tu tranziciju i kakva su rješenja na pomolu? Ako ste uspjeli energetski obnoviti svoj stambeni objekt ili imate stanujete u novogradnji onda ste u povoljnijoj poziciji. No što je s brojnim kućanstvima koji tek planiraju energetsku obnovu, a pri tome imaju sustave grijanja na plin? Mogu li i oni svoj sustav grijanja modernizirati s dizalicom topline?  

Zvonimir Strapajević, Samsung Climate Solution Product manager za regiju Adriatic

Odgovore na ova pitanja potražili smo u intervjuu s g. Zvonimirom Strapajevićem, Samsung Climate Solution Product managerom za regiju Adriatic. Također razgovarali smo i o trendovima u industriji klimatizacije, izazovima i rješenjima pri renoviranju postojećih objekata te posebnostima i prednostima koje Samsung donosi na tržište. Otkrit ćete zašto su dizalice topline danas traženije nego ikada, kako se nose s izazovima poput niskih vanjskih temperatura i kako tehnologija poput aplikacije SmartThings mijenja način na koji upravljamo uređajima u našim domovima. I da, saznali smo da se sustav plinskog grijanja relativno „bezbolno“, bez promjene postojećih radijatora, može zamijeniti puno učinkovitijim Samsung sustavom dizalice topline. Ostanite s nama i saznajte kako možete unaprijediti energetsku učinkovitost vašeg doma, uzimajući u obzir kvalitetu, cijenu i ekološku održivost.

Visokotemperaturna dizalica topline s niskom razinom buke EHS Mono HT Quiet idealna je za tržište renovacije i izgradnje novih stambenih

Globalna događanja ubrzala su tranziciju i prijelaz na sustave grijanja i hlađenja koji koriste obnovljive izvore energije. Ovaj trend itekako je uzeo maha u Hrvatskoj. Veliki broj investitora novogradnje, obiteljskih kuća odabire za sustav grijanja i/ili hlađenja dizalicu topline. Možete li usporediti današnju situaciju po tom pitanju i ako se vratimo recimo 5 godina unazad.

Ako u kontekstu tranzicije govorimo konkretno o dizalicama topline koje su danas čest pojam, prije 5 godina bilo ih je teško plasirati na tržište jer se o njima znalo jako malo. Takve uređaje su prije najviše ugrađivali investitori koji su za dizalice topline čuli ili vidjeli na realnim primjerima u razvijenijim zemljama i uvjerili se koliko konkretno uređaj donosi benefita u usporedbi s konvencionalnim uređajima za grijanje kako s ekonomske, tako i s funkcionalne strane. Jedino je takav „trigger“ mogao potaknuti korisnika na prijelaz s konvencionalnih uređaja poput kotlova. Danas su dizalice topline poprilično tražene, no bitno je naglasiti da je u tranziciji na dizalice topline najveću ulogu ipak odradila EU zbog niza regulativa koje je postavila svim članicama s ciljem smanjenja emisija što je u konačnici otvorilo tržište.

Kakva nam je situacija kod renoviranja postojećih objekata? S kojim se izazovima najčešće susreću korisnici kad žele postojeći sustav grijanja zamijeniti s energetski učinkovitijim?

Kako je i svijest krajnjih korisnika doživjela svojevrsnu energetsku tranziciju, smatram da je trend renovacija učinkovitim rješenjima u porastu. Isto tako, u ubrzanom poslovnom okruženju u kojem se danas nalazimo gdje smo stalno u utrci s vremenom, velika je potražnja za uređajima koji preko aplikacije u par klikova omogućavaju korisniku da daljinski upravlja grijanjem/hlađenjem objektu i da mogu pratiti potrošnju energije.

„Kao najčešće izazove prilikom zamjene načina grijanja istaknuo bih osiguravanje dovoljnog električnog priključka te pozicioniranje vanjske jedinice i samih cijevi do razvoda grijanja. No, smatram da su to više predradnje nego izazovi ukoliko ih vodi stručna osoba.“

EHS Mono HT Quiet sustav dizalice topline omogućuje energetski učinkovito grijanje (razred SCOP-a A+++) i toplu vodu za vaš dom, a za proizvodnju 5,0 kW energije troši samo oko 1 kW struje te ostatak skuplja iz zraka.

Samsung može ponuditi i energetski učinkovita rješenja kod renoviranja postojećih objekata s dizalicom topline EHS Mono HT Quiet. Koje biste značajke izdvojili, koje korisnicima pružaju vrhunski komfor tijekom zime i pri pripremi tople vode?

Često se prije tvrdilo da dizalice topline nisu namijenjene za radijatorsko grijanje koje je često prisutno kod renovacija, djelom i u novogradnji. S razvojem tehnologije, danas na tržištu postoje tzv. visokotemperaturne dizalice topline kao što je Samsung EHS Mono HT Quiet dizalica topline. Kod proizvođača dizalica smatram da je uvijek pametno gledati od srca uređaja, odnosno kompresora, koji je u našem slučaju proizveden u Samsung tvornici. S obzirom na vlastitu tehnologiju kompresora, EHS Mono HT Quiet postiže 70° C čak pri vanjskoj temperaturi od -15° C, a zadržava 100% kapacitet čak do -25° C.

„To konkretno znači neometano radijatorsko grijanje i pripremu sanitarne vode od gorskih dijelova do primorskih dijelova zemlje. U razgovoru s investitorima uvijek volim spomenuti i to da je EHS Mono HT Quiet dizalica topline još i efikasnija na podnom grijanju tako da je i ta kombinacija apsolutno preporučena.“

Što izdvaja Samsung klimatizaciju od drugih proizvoda na tržištu?

Samsung je prisutan u gotovo cijeloj industriji koja u fokus stavlja krajnjeg korisnika. Upravo zato je razvijena aplikacija SmartThings koja u kontekstu klimatizacije omogućuje efikasno daljinsko upravljanje grijanjem i hlađenjem doma u samo par klikova. Aplikacija je „otvorenog“ tipa što znači da je dostupna za sve Samsung uređaje, ali i za mnoštvo uređaja ostalih brendova kojima se na taj način može upravljati putem Wi-Fi mreže, čime vaš dom bez provlačenja žica može postati pametan. Ukratko, putem SmartThings aplikacije krajnji korisnik može efikasno vršiti nadzor i upravljati svim uređajima u domu, od perilice rublja, klima uređaja, pametnih prekidača pa sve do dizalica topline.

EHS Mono HT Quiet s lakoćom se uklapa u vanjski izgled bilo koje zgrade i dostupan je u tamnosivoj boji koja nadopunjuje trenutačni trend dizajniranja eksterijera modernih zgrada, a vanjska jedinica visoka otprilike 1 m dobila je novi izgled s horizontalnim crnim rešetkama koje sakrivaju unutrašnje mehanizme jedinice

Kako se Samsung dizalica topline nosi s izazovima niskih temperatura?

EHS Mono HT Quiet je unikatan uređaj na tržištu po tom pitanju jer ima deklariran rad do čak -30° C vanjske temperature. Polazni vod grijanja pri toj temperaturi je čak 60° C čime krajnji korisnik ima maksimalan osjećaj udobnosti čak i pri ekstremnim vanjskim uvjetima. Uz navedeno, istaknuo bih da ostali tipovi Samsung dizalica topline imaju deklariran rad do -25° C vanjske temperature. Na razini Hrvatske, malo koja područja imaju tako ekstremno nisku temperaturu te zato smatram da Samsung može ponuditi širok izbor dizalica topline na svim lokacijama!

Posebna pažnja se posvećuje dizajnu i razini buke. Koliko je glasna dizalica topline EHS Mono HT Quiet? S čime bi mogli usporediti razinu buke tj. tihi rad?

Nevezano za vrstu proizvoda, Samsung je izuzetno oprezan prilikom proizvodnog procesa i plasiranja proizvoda na tržište što je i dovelo do toga da je jedan od najvećih brendova na svijetu. Rekavši to, kada Samsung proizvede uređaj pod nazivom EHS Mono HT Quiet (Quiet – eng. tiha) budite uvjereni da je napravljeno sve kako bi uređaj opravdao svoj naziv. Zato ova dizalica topline ima mnogobrojne značajke po pitanju zvučne izolacije, od kvalitete materijala, specijalnog oblika ventilatora do debljine izolacije na generatorima buke kako bi omogućila visoku efikasnost pri niskoj razini buke.

„Naš asortiman prati (i nadmašuje) striktnu njemačku TA Lärm regulativu te na 3 m udaljenosti stvara buku od 35 dB što je ekvivalent šaputanju ili zvuku u knjižnici.“

S koji drugim sustavima se dizalica topline EHS Mono HT Quiet može kombinirati? (fotonapon?)

U kontekstu grijanja mislim da će krajnje korisnike najviše interesirati povezivost i komunikacija s fotonaponskim sustavima. Jednostavno rečeno, kada je veliki prinos energije moguće je dati signal našem sustavu da radi većom snagom kako bi se prinos najbolje iskoristio u segmentu grijanja i hlađenja. Nadalje, jedni smo od rijetkih na tržištu koji korisniku omogućujemo da na naš sustav spoji termostate i drugih proizvođača, upravo s ciljem da korisnik ne prilagođava estetiku doma prema nama nego estetiku prepuštamo korisniku. Za kraj, Samsung omogućuje i „hibridne“ kombinacije, dizalice topline u kombinaciji s npr. plinskim bojlerima koji su najčešće već na objektu i investitor ga želi zadržati prilikom renovacija.

Samsung kroz razne aspekte poslovanja i procese potiče održivost i očuvanje okoliša. Što nam možete reći o tome?

Kao član Samsung sektora za klimatizaciju, često volim reći da svi naši proizvodi doprinose očuvanju okoliša jer kroz svoj radni ciklus ne generiraju nikakve otpadne plinove ili neželjene emisije koje uništavaju atmosferu. Stalno unaprjeđujemo i radne tvari koje su unutar naših uređaja da prate, ali čak i nadmašuju regulative koje dolaze. Zato mi je posebno zadovoljstvo najaviti da od listopada 2023. plasiramo novu liniiju dizalica topline s prirodnom radnom tvari R290, koja postiže 75° C u grijanju do -10° C vanjske temperature! Budućnost održivog grijanja je sada!