Samostalna kuća – Hausbau br. 82
Samostalna kuća - Hausbau br. 82

Samostalna kuća – Hausbau br. 82

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS

Samostalna kuća

Posebne kvalitete ove kuće, u kojoj maksimalno luksuzno može stanovati samo jedna osoba, odražavaju se prije svega kroz neobičan unutarnji dizajn na četiri razine i pogledima: oni funkcioniraju prema terasi kroz tzv. Prozračne grede (betonske nosače), kao ‘uokvirena’ slika. Jedan u drugi ugurani, pojedinačni kockasti građevinski objekti koji se razlikuju po boji, rezultiraju upadljivom arhitekturom čiji se prostorni koncept teško može naslutiti izvana.

Stanovati na svim razinama – samostalna stambena jedinica u podrumu Na padini na južnoj strani otkriva se samostalna stambena jedinica s terasom u suterenu kuće, koja je koncipirana kao gostinjski trakt. Mala stambena jedinica s pripadajućom kupaonicom ima vlastiti ulaz izvana. Na padini su ukopani podrum i tehnička prostorija s toplinskom pumpom zrak-voda za podno grijanje na svim etažama. S ceste se ulazi na drugu razinu kuće kao u visoko prizemlje: vjetrobran s priključenim WC-om kontinuirano prelazi u otvoreni višenamjenski prostor, gdje su jasno definirani prostori za boravak s blagovaonicom i kuhinja s centralno postavljenim otokom i sudoperom kao samostalna funkcionalna područja.

Prozorske površine su tako postavljene da se pojavljuju zone koje su dobro zaštićene od pogleda izvana. Prema naprijed stepenice vode na prvi kat do etaže za spavanje i opuštanje. Sami otvoreni dio za kupanje ima ovdje 16 kvadratnih metara. Iz kreveta, kroz veliku, kliznu staklenu stijenu pruža se slobodan pogled na terasu, te dalje na vrt. Kat iznad, na zadnjoj razini kuće, nalazi se studio koji se može fleksibilno iskoristiti. Služi za TV i kao prostor za opuštanje, ali i kao radna soba i ima dodatnu (krovnu) terasu kao drugi, privatni vanjski prostor.

više pročitajte u Hausbau br.82

Share