Energetski obnovite svoju obiteljsku kuću

Jedan od preduvjeta je smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje što se postiže izolacijom vanjske ovojnice u čemu vam mogu pomoći kvalitetni ROCKWOOL proizvodi za izolaciju fasada i krovova.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske osigurala 203 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša krenuo je s dugoočekivanim javnim pozivom koji je otvoren do 1. rujna ove godine. Vlada želi potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a što će smanjiti količinu potrebne energije za grijanje i hlađenje, odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvalitetu boravka u prostoru.

Za što se može dobiti subvencija?
Građanima će se 60% iznosa sufinancirati ugradnja toplinske izolacije na fasadi, podu i krovu, zamjena stolarije energetski učinkovitijom kao i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Tko se može prijaviti?
Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže. Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda.

Pomoć najugroženijima
Fond je osigurao 32 milijuna kuna za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana. Prema socijalnim kriterijima, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima Fond u potpunosti podmiriti.

Božo Matijević, tehnički savjetnik

„Preporučamo da u obnovi koristite ROCKWOOL proizvode od kamene vune jer ćete na taj način sebi i svojim ukućanima osigurati ne samo energetski učinkovitu kuću već ćete biti sigurniji u slučaju požara jer kamena vuna ne gori, bit ćete zaštićeni od buke jer kamena vuna upija buku, a koristit ćete prirodan proizvod izrađen od kamena. Uza sve to kamena vuna je dugotrajna i postojana jer svoje karakteristike zadržava i nakon 50 godina. Dakle, ukoliko svoje kuću izolirate kamenom vunom, osigurat ćete si puno veću kvalitetu boravka ali isto tako i višu razinu sigurnosti.“

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA

Share