Riječ je, naime, o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 20-20-20. Projekt je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows  te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi artneri projekta vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju – napraviti kuću sa 4 “e” – ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno – emocije.

e4 kuća za šeteročlanu obitelj
Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170m2. Projekt potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski. Na otvaranju gradilišta obitelj Boroša nije skrivala zadovoljstvo i uzbuđenje zbog početka radova, a g. Boroša otkrio nam je detalje o kući i o tome zašto su se u konačnici odlučili za gradnju e4 kuće.

Počinje gradnja Vaše obiteljske kuće. Kako je objekt koncipiran,
koja kvadrature će biti i kakav je prostorni raspored?

Kuća je koncipirana da zadovolji potrebu naše 6-tero člane obitelji. Ukupna korisna površina je oko 175 m2 podijeljena u dvije etaže. U prizemlju su prostorije za dnevni boravak obitelji (dnevna soba, blagovaona, kuhinja i radna soba) iz kojih se pruža prekrasan pogled na grad Zagreb. Dok smo na katu smjestili sobe za spavanje/dječje sobe. Ono što moju suprugu posebno veseli je kamin i mjesto na kojem će moći uživati u čitanju knjiga, koje su do sada stajale po svuda, a to nije veselilo mene. Kuhinja je dovoljno velika za pripremanje jela, svjetla, a ima i dovoljno mjesta za sve koji „vise“ u kuhinji dok se priprema hrana.

 

Vaša kuća biti će prva e4 kuća u Hrvatskoj. O kakvom konceptu gradnje se točno radi i što Vas je ponukalo da se odlučite za ovakav tip gradnje?
Radi se o konceptu visoko energetski učinkovite zgrade koju je razvila tvrtka Wienerberger s partnerima ili kako se to kod nas zove zgrada gotovo nulte energije. Osim što je kuća visoko energetski učinkovita ona ima ono nešto. U e4 konceptu vodilo se računa o svim aspektima tako da se ugrađuju vrhunski prirodni materijali kao što je glinena opeka, koriste se obnovljivi izvori energije, distribucija svjetlosti je savršena, rasvjeti, osjećaju ugode, grijanju, provjetravanju, općenito jako je puno posvećeno pažnje da se u kući moja obitelj i ja osjećamo ugodno. Također nas ponukalo i to što smo od tvrtke Wienerberger
i partnera dobili kompletnu podršku od projektiranja pa do prijedloga izvođača. Ovakva suradnja sa izvođačima je pravo osvježenje u usporedbi s našim dosadašnjim iskustvima – svi radimo u zajedničkom interesu.

Što očekujte kao konačni rezultat? Koji benefit e4 kuće za vas kao obitelj je najznačajniji?
Očekujemo da ćemo prije svega uživati u našem novom domu, znači to je onaj četvrti e emocije. Taj e emocije nam je bio jedan od presudnih faktora za odluku o gradnji e4 kuće. Također sigurno je da očekujemo minimalne troškove održavanja jer bi kuća prema svim parametrima trebala imati minimalne troškove kako za grijanje tako i za hlađenje.

Vjerojatno ste radili projekciju ukupnih troškova buduće gradnje. Da li nam možete dati usporedbu u odnosu na neke druge sustave gradnje koje ste razmatrali?
Naravno. To nam je kao investitorima također bila jako važna stavka ali smo uzeli u obzir kuću ne samo kao prvotnu investiciju već kroz duži rok. Kada kupujemo auto ili neki kućanski uređaj uvijek gledamo koliko taj automobil troši, koji je energetski razred. Na sličan način smo i mi prišli projektu gradnje kuće. Investitor Maja Boroša s partnerima projekta e4 Analizirali smo različite koncepte, materijale, gotove kuće i analizirali na duži rok. Nakon analize smo utvrdili da je ovaj e4 koncept neznatno skuplji na klasičnu gradnju u samom startu ali ako promatramo kuću na nešto duži rok u konačnici će naša kuća biti jeftinija. Jako je važno napomenuti da smo više nego svjesni činjenice da će ovaj  standard gradnje biti obavezan od 2020. godine tako da nam je to još dodatno olakšalo donošenje odluke.

KUĆE ZA BUDUĆNOST

Wienerberger i Tondach proizvodi od gline imaju sposobnost stvaranja kuća za budućnost. Kuće koje su trajne, inovativne i u kojima je život povoljan. Te će kuće nuditi uštedu i udobnost danas, sutra, ali i budućim generacijama. Iz tog razloga razvili su koncept e4 kuće od opeke koja značajno nadilazi ambiciozne kriterije učinkovitosti prema EU standardima te ujedno koristi dodatne prednosti koje iz toga proizlaze. Projektu e4 kuće pridružili su se renomirani partneri, koji svojim proizvodima i tehnologijama sudjeluju u stvaranju udobne i zdrave, ekonomične kuće prilagođene potrebama suvremenog čovjeka. Na otvaranju gradilišta e4 kuće obitelji Boroša, porazgovarali smo i s regionalnim product i marketing managerom za tvrtku Wienerberger te e4 kuću, g. Tomislavom Frankom.

Kakva su vaša očekivanja od projekta?
U prvom redu, očekujem da ćemo široj javnosti približiti proces građenja kuće gotovo nulte energije i pokazati im da ono što nas čeka 2020., mi možemo napraviti već danas. Očekujem također da će nam monitoring cijele gradnje dati informaciju što bismo potencijalno mogli poboljšati u budućnosti i pomoći nam u razvoju novih proizvoda. Želimo pokazati da ono što je zadano u teoriji, mi možemo primijeniti u praksi, na primjeru obiteljske kuće, a isto se kasnije može primijeniti i na objektima javne namjene.

 

Kakve izazove i probleme očekujete u realizaciji?
Najveći izazov ovog projekta bit će nam gradnja po propisima Europske direktive 20-20-20. S obzirom da smo na projektu okupili vrhunski tim stručnjaka (partneri, arhitekti), a isti realiziramo u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Zagreba, usudio bih se reći da imamo eksperte koji su svojim znanjem i iskustvom u startu uspjeli prevenirati potencijalne probleme.

Što projekt poput ovog znači za građevinski sektor Hrvatske?
Nadam se da će ovaj inovativni pilot projekt zainteresirati i osnažiti građevinski sektor, da će se iz njega puno toga moći naučiti i da svakako može poslužiti kao dobar primjer za edukaciju kvalitetne radne snage. Ono što cijeli građevinski sektor čeka 2020., mi imamo već danas.

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u magazinu HAUSBAU na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se

ŽELIM PRETPLATU
Share