Plus energetski bungalov – Hausbau br.82

Plus energetski bungalov – Hausbau br.82

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:ČASOPIS
Plus energetski bungalov - Hausbau br.82
Plus energetski bungalov – Hausbau br.82

Ovaj bungalov je konstruirala tvrka Helme, bez barijera i sa stambenom površinom od 120 kvadratnih metara. Zahvaljujući dvije građevine različitih visina (od kojih je svaka s jednostrešnim krovom) nastala je izazovna arhitektura, koja osigurava moderan i atraktivan život na jednoj razini. Sjeverna strana kuće ‘Cuxhaven’ prekrivena je fasadom od klinker opeke, djeluje pomalo zatvoreno i smješta funkcijske prostore kao što su kupaonica, gospodarska soba, WC za goste, predsoblje, kao i kuhinju sa smočnicom. Na južnoj strani je ugodan kontrast: bijelo ožbukana i otvorena prema vrtu – otvoreni dnevni boravak, spavaća soba i ured imaju pristup s terase, koji kreira poveznicu između kuće i prirode.

Plus energetski bungalov s električnim akumulatorom
Spušteni krov u smjeru juga je kompletno opremljen fotonaponskim sustavom. Na krovnoj površini smješteni su na blizu 105 kvadratnih metara odgovarajući moduli U gospodarskoj sobi postavljeni litij-ionski akumulator (5,4 kilovatsati) omogućuje da se proizvedena struja akumulira i po potrebi u večernjim i noćnim satima stavlja na raspolaganje. Plus energetska kuća može, prema mišljenju proizvođača, pokrivati 70 posto godišnje potrebe za energijom za kompletno kućanstvo.

Plus energetski bungalov - Hausbau br.82
Plus energetski bungalov – Hausbau br.82

Toplinska pumpa kao centralno grijanje
Stalnom komunikacijom s fotonaponskim sustavom djeluje na postavljenu pumpu za ispuh topline: ako solarne ćelije proizvode prekomjernu struju tijekom rada centralnog grijanja, ista se opskrbljuje direktno vlastitom besplatnom solarnom električnom energijom. Stvarna prekomjerna električna energija se akumulira ili uz naknadu predaje u javnu električnu mrežu.

pročitajte više u magazinu HAUSBAU br.82

 

Share