Uponor pametni sustavi grijanja

Share

Uponor d.o.o.
Dubravkin trg 2/1
10000 Zagreb
Hrvatska
+385 (0)16197158
croatia@uponor.com
www.uponor.hr

Kvalitetna ugradnja ključna je za učinkovit sustav grijanja po principu hidrauličkog uravnoteženja

Povećana opća svijest o održivom načinu života jedan je od trenutnih megatrendova čije ćemo posljedice osjećati u budućnosti. Cijelo društvo naginje uštedama energije, a to se posebice osjeti u građevinskom sektoru. Osim što se tijekom gradnje stambenih i industrijskih zgrada koriste održivi materijali, koji također za sobom ostavljaju manji ekološki otisak, svijest o štednji osjećamo i kada sagledamo mikrosvijet pojedinca. Pojedinac maksimalno želi uštedjeti energiju u kućanstvu, a tu je posebno fokusiran na najvećeg potrošača – sustav za grijanje.

Inteligentni sustavi grijanja danas su pravilo

Pametni sustavi grijanja danas su više pravilo, nego iznimka, za koje se naročito odlučuju mlađe, ekološki osviještene generacije. Oni su za takav sustav spremni u startu platiti više, ako to za njih znači bolje korisničko iskustvo (čitajte: idealnu temperaturu prostorija) i uštede resursa do kojih će doći tijekom godina njihova korištenja. No pustimo filozofiju po strani. Ono što vas sigurno zanima je, na koji način takvi pametni sustavi grijanja štede energiju, odnosno kako uopće takvi sustavi funkcioniraju.

Evo kako funkcioniraju moderni sustavi grijanja

Ako želite regulirati sobnu temperaturu što je moguće učinkovitije, inteligentna tehnologija grijanja dragocjena je podrška. Pametni sustavi grijanja upozoravaju svoje korisnike, najčešće putem mobilne aplikacije, kada su sobe pretople ili hladne, kako bi korisnik upravljao grijanjem i onda kada je u pokretu.

Pomoću aplikacije Uponor Smatrix Pulse, potrošač može, na primjer, pristupiti Uponor cloudu izvan kuće i prilagoditi postavke grijanja kako njemu odgovara. Tako, samo jednim klikom može smanjiti izlaz grijanja ili hlađenja, kada je recimo na skijanju. Važno je spomenuti da su aplikacije poput Uponor Smatrix Pulsea također kompatibilne s Amazon Alexa i Google Assistant sustavima pametne kuće, zbog čega upravljanje grijanjem nikada u povijesti nije bilo lakše.

Sustav za grijanje može i sam

No ovakvi sustavi grijanja imaju još jednu vrijednu prednost, a ta je da sami mogu automatski uravnotežiti temperaturu, odnosno osigurati željenu temperaturu u više soba zasebno. Sve to moguće je zahvaljujući hidrauličkom uravnoteženju. Pitate se, što je to? Hidrauličko uravnoteženje je proces koji poboljšava način na koji se protok vode za grijanje raspoređuje u mreži grijanja. U neuređenom sustavu voda uvijek bira put najmanjeg otpora, zbog čega su prostorije koje se više usmjeravaju prema izvoru topline znatno toplije. Hidrauličko uravnoteženje zapravo kontrolira i osigurava da svaki krug grijanja prima onoliko vode za grijanje koliko mu je potrebno, zbog čega niti jedna soba nije prehladna niti prevruća. Kako se u svakoj prostoriji na taj način brže i lakše postigne željena temperatura, jasno je da takav sustav ima veću energetsku učinkovitost i posljedično troši manje energije. Za krajnjeg korisnika to znači idealnu temperaturu u svim prostorijama, bez nepotrebnog stanjivanja novčanika.

Kako odrediti površinu grijanja?

Da bi se postavio jedan takav efikasan sustav grijanja u određenoj zgradi, stručnjaci najprije trebaju izračunati opterećenje grijanja u svakoj prostoriji pa prema tome odrediti površinu grijanja i protok mase. Jedino kvalitetnom procjenom i ugradnjom dobit ćete učinkovit sustav grijanja koji funkcionira po principu hidrauličkog uravnoteženja.

Uvjet za sve to je kvalitetan instalater, koji je prije svega educiran za postavljanje i optimizaciju takvih sustava te ima dovoljno iskustva. Kao jedan od vodećih svjetskih dobavljača sustava za energetski učinkovito grijanje i hlađenje te pouzdane lokalne mreže grijanja, tvrtka Uponor je educirala dio zainteresiranih instalatera za postavljanje kvalitetnog i učinkovitog sustava grijanja na bazi hidrauličkog uravnoteženja. Zato, želite li preporuku instalatera na kojeg se možete pouzdani, slobodno nam se javite.

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina
(HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili
osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA

Share